Μουσική δωματίου
Κοινοποίηση

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ώρα έναρξης: 20:00

Μουσική δωματίουΤο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το τρίο eriλis, ένα νεοϊδρυθέν σύνολο μουσικής δωματίου. Αποτελείται από τις τρεις ανερχόμενες μουσικούς Μαρία Σκανδαλίδου – σοπράνο, Ευγενία Φέιζο – βιολί και Βασιλική Αποστολοπούλου – πιάνο.

Η κοινή μουσική τους πορεία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και συνέχεια το Lübeck ενέπνευσε τη μουσική τους σύμπραξη. Σκοπός αυτού του σχήματος είναι η εξερεύνηση του ρεπερτορίου από την μπαρόκ εποχή μέχρι σήμερα και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ηχοχρώματος αυτού του σπάνιου συνδυασμού οργάνων.

Καθοδηγητής και μέντορας του τρίο eriλis ο εξάρχων της Lübecker Philarmoniker, Carlos Johnson.

eriλis Trio πρόγραμμα

 • G.Händel (1685-1759) 9 Deutsche Arien
  Süße Stille
  Singe Seele
  (10´)
 • J.Haydn (1732-1809) Scottish Songs
  The Slave´s Lament
  O for Ane and twenty Tam
  On a bank of Flowers
  Jenny was fair
  The birks of Abergeldie
  I do confess Thou art sae Fair
  O´er Bogie
  (15´)
 • Π.Καρρέρ (1829-1896)
  Νανούρισμα από την Όπερα “Μάρκος Μπότσαρης”
  (10´)
 • R.Korsakov (1829-1896)
  The Rose and the Nightingale
  (3´)
 • J.Strauss (1864-1949)
  Morgen
  (4´)
 • S.Rachmaninov (1873-1943) 6 Romances op.4
  Ne poi, krasavitsa, pri mne
  (4´)
 • G.Holst (1874-1934) 4 Songs for voice and violin
  Jesu Sweet
  My soul has nought but fire and ice
  I sing for a maiden
  My leman is so true
  (7´)
 • B.Bartok (1881-1945)
  Ρουμάνικοι χοροί για βιολί και πιάνο
  (7´)
 • Γ.Κωνσταντινίδης (1903-1984) 20 Τραγούδια του Λαού
  Το Ειρηνάκι
  Μέρα Μέρωσε
  Απόψε τα μεσάνυχτα
  Μα τι το θέλει η μάνα σου
  (10´)
 • Γ.Θυμής (1925-2009)
  Εισαγωγή και χορός για βιολί και πιάνο
  (10´)
 • Παραδοσιακά αλβανικά τραγούδια, μεταγραφή για βιολί φωνή και πιάνο
  Lule lule
  (3´)

eriλis Trio βιογραφικό

Το τρίο eriλis είναι ένα νεοϊδρυθέν σύνολο μουσικής δωματίου.

Αποτελείται από τις τρεις ανερχόμενες μουσικούς:

 • Μαρία Σκανδαλίδου: σοπράνο
 • Ευγενία Φέιζο: βιολί
 • Βασιλική Αποστολοπούλου: πιάνο

Η κοινή μουσική τους πορεία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και συνέχεια το Lübeck ενέπνευσε τη μουσική τους σύμπραξη. Σκοπός αυτού του σχήματος είναι η εξερεύνηση του ρεπερτορίου από την μπαρόκ εποχή μέχρι σήμερα και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ηχοχρώματος αυτού του σπάνιου συνδιασμού οργάνων.

Καθοδηγητής και μέντορας του τρίο eriλis ο εξάρχων της Lübecker Philarmoniker, Carlos Johnson.

Η Μαρία Σκανδαλίδου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο σε ηλικία 9 ετών τις οποίες και ολοκλήρωσε στην τάξη της Εριέττας Αλακιοζίδου. Παράλληλα αποφοίτησε από την τάξη μονωδίας της Prof.

Αγγελικής Καθαρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από την τάξη της Prof. Manuela Uhl του Musikhochschule Lübeck. Στους Καθηγητές και μέντορές της συγκαταλέγονται οι Σοφία Κυανίδου, ο Άγγελος Σαμάρτζης και ο Franco Farina.

Στη μουσική πορεία της έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και οπερατικές παραγωγές όπως “Die schöne Helena” (Helena), “Weiße Rose” (Sophie). Έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό όντας μεταξύ άλλων υπότροφος τou ιδρύματος Possehl-Stiftung. Έχει συμπράξει με επαγγελματικές ορχήστρες όπως η HansePhilarmonie Hamburg και η Lübecker Kammerorchester και έχει συνεργαστεί με διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Jürgen Weber, Selcuk Cara, Dominik Wilgenbus.

“Μουσική δωματίου για μένα είναι έκφραση συναισθημάτων και επικοινωνία ψυχών, υπηρετώντας κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον καθένα μας ξεχωριστά.”

Η Ευγενία Φέιζο ξεκίνησε βιολί σε ηλικία 6 ετών με τον Ελευθέριο Ζούλα. Ως αριστούχος με δίπλωμα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Γεώργιου Δεμερτζή, συνέχισε τις σπουδές της Bachelor και Master στο Musikhochschule Lübeck στην τάξη του Carlos Johnson. Μέντορας της στην μετέπειτα μουσική της εξέλιξη μέχρι σήμερα, ο Jörg Fassmann, εξάρχων της Staatskappele Dresden.

Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών και ενεργό μέλος της πανευρωπαικής Gustav Mahler Jugendorchester. Πλέον συνεργάζεται με μεγάλες επαγγελματικές ορχήστρες όπως Hamburg Symphoniker, Gustav Mahler Chamber Orchestra, Hamburg Camerata, Kiel Philharmoniker κ.ά.

Μετράει χρόνια εμπειρίας στη μουσική δωματίου, με διάφορα σχήματα και πολυάριθμες συναυλίες στη Γερμανία και την Ελλάδα.

“Μουσική δωματίου είναι μορφή έκφρασης, εξέληξης και δημιουργίας. Ο μουσικός διάλογος μεταξύ των οργάνων τη στιγμή της συναυλίας θα
ανταμείβει πάντα τις ατελείωτες ώρες προβών, μελέτης και κούρασης.”

Η Βασιλική Αποστολοπούλου άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών με την Γιαννούλα Παπάζογλου. Τις προπτυχιακές σπουδές της στο πιάνο ολοκλήρωσε στην τάξη του Prof. Uwe Matschke στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Universität der Künste Berlin στην τάξη της Prof. Linde Großmann. Τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της συνέχισε στο Musikhochschule Lübeck στην τάξη πιάνου του Prof. Florian Uhlig ως υπότροφος του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση. Έχει επίσης μελετήσει μουσική δωματίου με τους Frank-Immo Zichner, Hinrich Alpers, Gregor Sigl και Pierre Martens.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του ΤΜΕΤ στο ΜΜΘ. Στο διαγωνισμό «Μέθεξις» του ΤΜΕΤ απέσπασε το Β’ Βραβείο ως σολίστ στην κατηγορία ερμηνείας κονσέρτου, καθώς και στην κατηγορία μουσικής δωματίου. Ζει και δραστηριοποιείται στην Γερμανία ως πιανίστρια και παιδαγωγός.

“Η μουσική δωματίου είναι όπως η πραγματική ζωή. Μαθαίνεις να επικοινωνείς, να αφουγγράζεσαι, να καθοδηγείς, να μοιράζεσαι.”

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313310201 (Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 – 15:00)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμές ειστηρίων

Είσοδος ελεύθερη

Εκκίνηση:

28 Ιανουαρίου 2023 20:00

Λήξη:

28 Ιανουαρίου 2023 22:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989