Σταύρος Βαφειάδης

Σταύρος Βαφειάδης
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05/04/2024
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Ο Σταύρος Βαφειάδης, που πρωταγωνιστεί στην πασίγνωστη κωμωδία “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” του Ντάριο Φο, μια πολιτική φάρσα που δεσπόζει εδώ και δεκαετίες στο θεατρικό στερέωμα και παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθήναιον με τη σκηνοθεσία να την υπογράφει ο Βασίλης Τσικάρας, μίλησε στο Thessaloniki City Guide για την παράσταση και την καριέρα του. 

Μια πολιτική φάρσα παρουσιάζεται στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον με τον τίτλο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο. Ποιο είναι το θέμα της παράστασης;

Το θέμα της παράστασης είναι η αισχροκέρδεια και όλες οι ραδιουργίες που γίνονται προκειμένου να κερδίσουν οι λίγοι, εις βάρος των πολλών και κυρίως των πιο ευάλωτων στρωμάτων.

Σταύρος ΒαφειάδηςΤι μηνύματα θα δώσει στον θεατή το συγκεκριμένο έργο;

Το μήνυμα που δίνεται στον θεατή είναι σαφές. Ισχύς εν τη ενώσει, η σημασία του να μην μένεις απαθής, να αντιδράς, ακόμα κι αν πρόκειται για ουτοπία, ακόμα κι αν ξέρεις πως είναι δύσκολο ν’ αλλάξει, αξίζει μια δυνατή αντίδραση για να δείξεις τουλάχιστον ότι καταλαβαίνει τι γίνεται.

Πείτε μας δυο λόγια για την καριέρα σας ως ηθοποιός.

Ως ηθοποιός είμαι στο χώρο ως επαγγελματίας, 20 χρόνια, είμαι πτυχιούχος της Ανωτέρας Δραματικής σχολής “Ίασμος”, του Βασίλη Διαμαντόπουλου 2001 – 2004 και έκτοτε είμαι σε παραγωγές του ΚΘΒΕ, σε παιδικές παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη, του Δημήτρη Αδάμη, έχω συνεργαστεί με τον αείμνηστο Χάρρυ Κλυνν, στο έργο “ένας ήρωας με παντόφλες”, με τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο και άλλες ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχω βρει τη θεατρική μου στέγη στον Άρατο σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσικάρα τον όποιο εκτιμώ και σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη.

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνωΠοιος είναι ο αγαπημένος σας ρόλος ως σήμερα;

Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι από τον παλιό καλό Ελληνικό κινηματογράφο, όπου θα ήθελα να μεταφερθούν και στο σανίδι (άλλωστε τα περισσότερα θεατρικά είναι) αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο, γιατί αν επιλέξω κάτι, θα μετανιώσω που δεν επέλεξα το άλλο. Μ’ αρέσει πολύ το stand up comedy, το bar theatre, με πρόζα τραγούδι και άμεση επαφή με το κοινό. Τελευταία, είχα τη χαρά να παίξω στο έργο Τσε Τσε, του Luigi Pirandello, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα, υποδύοντας τον κεντρικό ρόλο, που πιστεύω μου ταίριαζε απόλυτα.

Πείτε μας έναν ρόλο που θα θέλατε να ερμηνεύσετε. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, ωστόσο επιθυμώ να βρίσκομαι κάθε χρόνο στη σκηνή, διότι το θέατρο μου δίνει ενέργεια, κέφι και ζωντάνια.

Περισσότερα για την παράσταση “Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω”