Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας και πύλη προς τα Βαλκάνια.

Πρόσβαση με αυτοκίνητο:

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Η κατασκευή του έργου της Εγνατίας Οδού δίνει πλέον τη δυνατότητα στους κατοίκους των γειτονικών χωρών να μετακινούνται εύκολα προς το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την Εγνατία Οδό τροφοδοτούν εννέα κάθετοι άξονες, οι οποίοι ως τμήματα των Πανευρωπαϊκών Διαδρόμων, εξασφαλίζουν τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη. Οι κάθετοι άξονες οδηγούν από την Εγνατία Οδό προς τα σύνορα με την Αλβανία (προς Τίρανα), προς τη Δυτική Βουλγαρία (προς Σόφια), προς την Ανατολική Βουλγαρία (Μπουργκάς) και προς την ΠΓΔΜ (προς Σκόπια). Μέσω αυτών των αξόνων, σε αυτήν καταλήγουν οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι IV (Βερολίνο – Σόφια – Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι με κατάληξη την Αλεξανδρούπολη), Χ (Βιέννη – Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη). Στην ελληνική ενδοχώρα, η Εγνατία Οδός διασχίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απ’ όπου υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία, μέχρι τους Kήπους του Έβρου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενδεικτικά οι χρονομετρικές αποστάσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και πόλεων της Β. Ελλάδας είναι:

Θεσσαλονίκη – Καβάλα: 1 ώρα και 15′
Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη: 2 ώρες και 30′
Θεσσαλονίκη – Κήποι: 3 ώρες
Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα: 2 ώρες και 15′

ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ

Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πρωτεύουσα της χώρας. Αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου Ε75. Ξεκινάει από τη Λεωφόρο Κηφισού (λεκανοπέδιο Αττικής) και καταλήγει στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων (σύνορα με Π.Γ.Δ.Μ.).

Πρόσβαση με αεροπλάνο:

Μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες καθώς και αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν συμπεριλάβει τη Θεσσαλονίκη στους τακτικούς προορισμούς τους.

Ο κρατικός αερολιμένας της Θεσσαλονίκης – αεροδρόμιο Μακεδονία, λειτουργεί από το έτος 1930 και αποτελεί το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας. Ο διεθνής κωδικός IATA είναι: SKG. Βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, περίπου 14 χλμ. από το κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί περί τους 3,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Με την επέκταση του αερολιμένα που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012, θα μπορεί να εξυπηρετεί έως 9 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Το αεροδρόμιο διαθέτει χώρο στάθμευσης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, καθώς και χώρο στάθμευσης Ταξί. Τα αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν τη σύνδεση του αεροδρομίου με το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων “Μακεδονία”, είναι τα ημερήσια λεωφορεία 78 και 78Α και το νυχτερινό 78Ν. Η αναχώρησή τους γίνεται κάθε 1 ώρα και η διαδρομή προς το κέντρο της πόλης διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Η Aegean Airlines, η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία και μέλος της Star Alliance, ξεκινώντας την πορεία της τον Μάιο του 1999 ως και σήμερα, προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε υλικό επίπεδο, σε πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Ο στόλος της εταιρείας απαρτίζεται από 31 υπερσύγχρονα, ολοκαίνουρια αεροσκάφη Airbus A320/A321 με μέση ηλικία τα 4,5 έτη.

Η Aegean έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, τόσο της Θεσσαλονίκη όσο και της περιφέρειας, ανοίγοντας νέους προορισμούς, μειώνοντας τις τιμές και μεγαλώνοντας τον όγκο της αγοράς. Το 2012 μετέφερε 6,1 εκατομμύρια επιβάτες. Σήμερα πραγματοποιεί συνολικά 182 δρομολόγια, εκ των οποίων τα 160 είναι δρομολόγια εξωτερικού και τα 22 εσωτερικού. Με την είσοδο της εταιρείας στη Star Alliance, οι επιβάτες της Aegean μπορούν να έχουν αυξημένη συνδεσιμότητα σε 1.328 προορισμούς του δικτύου της Star Alliance σε 195 χώρες.

Το 2013 η Aegean βραβεύτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως «Καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη» σε έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 18 εκατομμύρια επιβάτες από τα Skytrax World Airline Awards. Το βραβείο αυτό – που απονέμεται στην Aegean για 5η φορά από το 2009 έως σήμερα – αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που παρέχει η εταιρεία στους επιβάτες της, οι οποίοι την εμπιστεύονται σταθερά και την τοποθετούν στην κορυφή των επιλογών τους.

 

 

 

Επίσημη ιστοσελίδα αεροδρομίου
Τηλέφωνο: +30 2310 985000

Πρόσβαση με τρένο:

Η Ελληνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων που εξυπηρετεί τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα λειτουργώντας προαστιακά, εθνικά, περιφερειακά, αλλά και διεθνή δρομολόγια είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 28 και συνδέει τη Θεσσαλονίκη με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με καθημερινά τακτικά δρομολόγια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνδέει σιδηροδρομικά την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πρωτεύουσα Αθήνα και με άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Προαστιακός Θεσσαλονίκης:

Από τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί στο σύστημα των συγκοινωνιών της πόλης, εξυπηρετώντας τη διαδρομή Λάρισα- Θεσσαλονίκη με 11 ενδιάμεσες στάσεις και δρομολόγια ανά 2 ώρες σε κάθε κατεύθυνση, με σύγχρονους ηλεκτροκίνητους συρμούς και δυνατότητα εξυπηρέτησης 500 ατόμων.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει τη δυνατότητα σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Αναλυτικότερα οι τόποι προορισμού είναι οι εξής :

Σκόπια και Βελιγράδι: 2 δρομολόγια με επιστροφή
Σόφια: 3 δρομολόγια με επιστροφή
Κωνσταντινούπολη: 1 δρομολόγιο με επιστροφή
Βουκουρέστι: 1 δρομολόγιο με επιστροφή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ:

Πολλές γραμμές των αστικών λεωφορίων του ΟΑΣΘ εξυπηρετούν την πρόσβαση στον σταθμό. Συγκεκριμένα οι γραμμές που περνούν από τη στάση ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ είναι:

03Κ: Α.Σ. ΙΚΕΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
09: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ
09A: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ
09Β: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ Κ.Τ.Ε.Ο.
09Ε: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – Κ.Τ.Ε.Ο. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ
10: ΧΑΡΙΛΑΟΥ-Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
11: ΠΥΛΑΙΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
11Β: ΠΥΛΑΙΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ
14: ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
17: ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
19: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
19Α: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
23: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΣΥΚΙΕΣ
37: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ
38: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ
40: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΑΛΟΧΩΡΙ
40Α: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΣΩ Σ.Δ.Ο.Ε.
40Κ: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΜΕΣΩ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΥ
51: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΣΙΝΔΟΣ
52: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – Α.Τ.Ε.Ι. – ΣΙΝΔΟΣ
52Α: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – Α.Τ.Ε.Ι.
54: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΙΩΝΙΑ
56: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
64: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΦΙΛΥΡΟ
64Α: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΦΙΛΥΡΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
64Ε: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΦΙΛΥΡΟ ΛΥΚΕΙΟ
71: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
71A: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΜΕΣΩ ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ

Ιστοσελίδα ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τηλέφωνα επικοινωνίας σιδηροδρομικού σταθμού: 2310 597033, 2310 17517 και 2310 517514.
Τηλέφωνο επικοινωνίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 1110 (ώρες λειτουργίας 07:00-22:00).
Online υπηρεσία αναζήτησης δρομολογίων

Πρόσβαση με πλοίο:

ΛιμάνιΛιμάνι

 

 

 

 

Ο επιβατικός σταθμός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1987 σε ισόγειο τμήμα νεοκλασικού κτιρίου στην είσοδο του λιμανιού και απέχει μόλις 500 μ. από το κέντρο της πόλης. Ο σταθμός εξυπηρετεί επιβατικά οχηματαγωγά πλοία, ιπτάμενα δελφίνια και κρουαζιερόπλοια με προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Οι ακτοπλοϊκές γραμμές λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με πολλαπλασιασμό των δρομολογίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετώντας τους εξής προορισμούς:

Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Δωδεκάνησα και Σάμο
Βόρειες Σποράδες

Πλήθος τουριστικών πρακτορείων επί της οδού Κουντουριώτου στο Λιμάνι, εξυπηρετεί την αγορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τα δρομολόγια

Πρόσβαση με υπεραστικά ΚΤΕΛ:

Ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” βρίσκεται στη δυτική έξοδο της πόλης, 5 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω του κέντρου, αλλά και μέσω του νέου δυτικού κόμβου της πόλης όπου συνδέεται άμεσα και με την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού παρέχεται η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το γραφείο του ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στo κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατίας 119. Ωράριο εκδοτηρίων γραφείου πόλεως: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:30 έως τις 17:30.

Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 595400
Τηλέφωνο εκδοτηρίου γραφείου πόλης: 2310 216000

Ειδικά για την εξυπηρέτηση επιβατών από/προς Χαλκιδική λειτουργεί ξεχωριστός σταθμός των λεωφορείων μόνο για το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στην ανατολική έξοδο της πόλης, στο 9ο χλμ. της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών. Η πρόσβαση προς το Σταθμαρχείο γίνεται μέσω των παρακάτω αστικών γραμμών του ΟΑΣΘ:

01: Τ.Σ. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ – ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – Κ.Τ.Ε.Λ.
01A: Τ.Σ. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ – ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – Κ.Τ.Ε.Λ. (ΜΕΣΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ)
12: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
31: ΒΟΥΛΓΑΡΗ – Κ.Τ.Ε.Λ.
45A: Κ.Τ.Ε.Λ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Κ.Τ.Ε.Λ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
45B: Κ.Τ.Ε.Λ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΚΟΣΜΟΣ – Κ.Τ.Ε.Λ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
01Χ: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
1Ν: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΜΕΣΩ Α.Σ. ΙΚΕΑ
01Ν: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 316555 και 2310 316565

Το ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί την μετακίνηση από/προς Αθήνα και Πειραιά είναι το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 500111 (από 06:00 ως 24:00) και 210 5150835.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε τηλεφωνικά στην επίσημη υπηρεσία παροχής πληροφοριών δρομολογίων των ΚΤΕΛ καλώντας τον αριθμό 14505. Η υπηρεσία 14505 λειτουργεί όλες τις μέρες του χρόνου 24 ώρες το 24ωρο και παρέχει αυτοματοποιημένα όλα τα δρομολόγια ανά την Ελλάδα.