Κοινοποίηση

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον σημαντικότερο συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας και πύλη προς τα Βαλκάνια.

Πρόσβαση με αυτοκίνητο

Εγνατία Οδός

Η κατασκευή του έργου της Εγνατίας Οδού δίνει πλέον τη δυνατότητα στους κατοίκους των γειτονικών χωρών να μετακινούνται εύκολα προς το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την Εγνατία Οδό τροφοδοτούν εννέα κάθετοι άξονες, οι οποίοι ως τμήματα των Πανευρωπαϊκών Διαδρόμων, εξασφαλίζουν τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Βαλκανικές χώρες και την Ευρώπη. Οι κάθετοι άξονες οδηγούν από την Εγνατία Οδό προς τα σύνορα με την Αλβανία (προς Τίρανα), προς τη Δυτική Βουλγαρία (προς Σόφια), προς την Ανατολική Βουλγαρία (Μπουργκάς) και προς την ΠΓΔΜ (προς Σκόπια). Μέσω αυτών των αξόνων, σε αυτήν καταλήγουν οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι IV (Βερολίνο – Σόφια – Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι με κατάληξη την Αλεξανδρούπολη), Χ (Βιέννη – Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη). Στην ελληνική ενδοχώρα, η Εγνατία Οδός διασχίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απ’ όπου υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία, μέχρι τους Kήπους του Έβρου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενδεικτικά οι χρονομετρικές αποστάσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και πόλεων της Β. Ελλάδας είναι:

 • Θεσσαλονίκη – Καβάλα: 1 ώρα και 15′
 • Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη: 2 ώρες και 30′
 • Θεσσαλονίκη – Κήποι: 3 ώρες
 • Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα: 2 ώρες και 15′

Κατά μήκος της Εγνατίας Οδού (Αυτοκινητόδρομος Α2) λειτουργούν 13 σταθμοί μετωπικών διοδίων στον κύριο άξονα, 4 Μετωπικοί Σταθμοί επί των Καθέτων Αξόνων και 13 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων. Για περισσότερες πληροφορίες για τα διόδια και το κόστος μετακίνησης δείτε εδώ.

Εθνική Οδός

Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, συνδέει την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πρωτεύουσα της χώρας. Αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου Ε75. Ξεκινάει από τη Λεωφόρο Κηφισού (λεκανοπέδιο Αττικής) και καταλήγει στο συνοριακό σταθμό Ευζώνων (σύνορα με Π.Γ.Δ.Μ.).

Ενδεικτικά η χρονομετρική απόσταση μεταξύ Θεσσαλονίκης- Αθήνας είναι περίπου 5 ώρες.
Κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Αυτοκινητόδρομος Α1) λειτουργούν 11 σταθμοί μετωπικών και 19 σταθμοί πλευρικών διοδίων. Για περισσότερες πληροφορίες για τα διόδια και το κόστος μετακίνησης δείτε εδώ.

 

Πρόσβαση με αεροπλάνο

Μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες καθώς και αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν συμπεριλάβει τη Θεσσαλονίκη στους τακτικούς προορισμούς τους.

Ο κρατικός αερολιμένας της Θεσσαλονίκης – αεροδρόμιο Μακεδονία, λειτουργεί από το έτος 1930 και αποτελεί το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας. Ο διεθνής κωδικός IATA είναι: SKG. Βρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, περίπου 14 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας 14 αεροδρομίων της χώρας, η Fraport Greece ολοκλήρωσε την επέκταση και εκμοντερνισμό του αερολιμένα. Οι εργασίες αφορούσαν μεταξύ άλλων, σε:

 • Κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 m2 ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης.
 • Ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού.
 • Αύξηση των σημείων check-in (από 30 σε 44), των σημείων ασφαλείας και ελέγχου (από 6 σε 14), του συνολικού αριθμού πυλών αναχωρήσεων (από 16 σε 24), και των ιμάντων παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7).
 • Εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών.
 • Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης – στάθμευσης αεροσκαφών.
 • Αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Το αεροδρόμιο διαθέτει χώρο στάθμευσης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, καθώς και χώρο στάθμευσης Ταξί. Τα αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν τη σύνδεση του αεροδρομίου με το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων “Μακεδονία”, είναι τα ημερήσια λεωφορεία 78 και 78Α και το νυχτερινό 78Ν. Η αναχώρησή τους γίνεται κάθε 1 ώρα και η διαδρομή προς το κέντρο της πόλης διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς προορισμούς

Επίσημη ιστοσελίδα αεροδρομίου
Τηλέφωνο: +30 2310 985000

 

 

 

Πρόσβαση με τρένο

Η Ελληνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων που εξυπηρετεί τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα λειτουργώντας προαστιακά, εθνικά, περιφερειακά, αλλά και διεθνή δρομολόγια είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 28 και συνδέει τη Θεσσαλονίκη με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σύνδεση με πόλεις της Ελλάδας

Με καθημερινά τακτικά δρομολόγια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνδέει σιδηροδρομικά την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πρωτεύουσα Αθήνα και με άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Προαστιακός Θεσσαλονίκης

Από τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί στο σύστημα των συγκοινωνιών της πόλης, εξυπηρετώντας τη διαδρομή Λάρισα- Θεσσαλονίκη με 11 ενδιάμεσες στάσεις και δρομολόγια ανά 2 ώρες σε κάθε κατεύθυνση, με σύγχρονους ηλεκτροκίνητους συρμούς και δυνατότητα εξυπηρέτησης 500 ατόμων.

Σύνδεση με πόλεις του εξωτερικού

Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει τη δυνατότητα σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Αναλυτικότερα οι τόποι προορισμού είναι οι εξής :

Σκόπια και Βελιγράδι: 2 δρομολόγια με επιστροφή
Σόφια: 3 δρομολόγια με επιστροφή
Κωνσταντινούπολη: 1 δρομολόγιο με επιστροφή
Βουκουρέστι: 1 δρομολόγιο με επιστροφή

Πληροφορίες πρόσβασης στον Σιδηροδρομικό Σταθμό

Πολλές γραμμές των αστικών λεωφορίων του ΟΑΣΘ εξυπηρετούν την πρόσβαση στον σταθμό. Συγκεκριμένα οι γραμμές που περνούν από τη στάση ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ είναι:

 • 03Κ: Α.Σ. ΙΚΕΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 09: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
 • 10: ΧΑΡΙΛΑΟΥ-Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 11: ΠΥΛΑΙΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 14: ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 17: ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 19: ΚΟΡΔΕΛΙΟ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 23: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΣΥΚΙΕΣ
 • 37: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ
 • 40: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΚΑΛΟΧΩΡΙ
 • 51: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΣΙΝΔΟΣ
 • 52: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ – ΣΙΝΔΟΣ
 • 54: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΙΩΝΙΑ
 • 55Χ: ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΔΟΜΗ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ
 • 56: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
 • 64: Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΦΙΛΥΡΟ

Ιστοσελίδα ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Τηλέφωνα επικοινωνίας σιδηροδρομικού σταθμού: 2310 597033, 2310 17517 και 2310 517514.
Τηλέφωνο επικοινωνίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 1110 (ώρες λειτουργίας 07:00-22:00).
Online υπηρεσία αναζήτησης δρομολογίων

 

Πρόσβαση με πλοίο

ΛιμάνιΟ επιβατικός σταθμός ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1987 σε ισόγειο τμήμα νεοκλασικού κτιρίου στην είσοδο του λιμανιού και απέχει μόλις 500 μ. από το κέντρο της πόλης. Ο σταθμός εξυπηρετεί επιβατικά οχηματαγωγά πλοία, ιπτάμενα δελφίνια και κρουαζιερόπλοια με προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Οι ακτοπλοϊκές γραμμές λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με πολλαπλασιασμό των δρομολογίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξυπηρετώντας τους εξής προορισμούς:

 • Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
 • Δωδεκάνησα και Σάμο
 • Βόρειες Σποράδες

Πλήθος τουριστικών πρακτορείων επί της οδού Κουντουριώτου στο Λιμάνι, εξυπηρετεί την αγορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Θαλάσσια διασύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνη

Smyrna di Levante

Η θαλάσσια διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη έγινε πραγματικότητα τον Οκτώβριο του 2022, εκπληρώνοντας έτσι την έντονη και διαχρονική επιθυμία των δύο λαών για μια εύκολη και άνετη ένωση δια θαλάσσης.

Η Levante Ferries, έπειτα από ενδελεχή σχεδιασμό και μακροχρόνιο προγραμματισμό, με υπομονή και επιμονή, με συνομιλίες και συνεργασίες, με θέληση και πάθος, συνετέλεσε στη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στις γείτονες χώρες, της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες έρχονται πλέον πιο κοντά σε επίπεδο εμπορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό. Το πλοίο «Smyrna di Levante» έρχεται να ενώσει τις πλούσιες κουλτούρες των δύο κρατών.

H σύνδεση αυτή αναμένεται να προαγάγει τα κοινά εμπορικά συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας, να συσφίξει τις σχέσεις των δύο χωρών και να αναδείξει όλα εκείνα που τις ενώνουν.

Η σύνδεση όμως αυτή δεν ενώνει μόνο την Ελλάδα με την Τουρκία, ενώνει και την Ευρώπη με την Ασία. Έτσι θα εξυπηρετηθούν επιβάτες και φορτία προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια αλλά και αντίστροφα. Πολλά φορτηγά μέσω της σύνδεσης θα μπορούν να φτάνουν μέχρι το Μπάρι και την Αγκώνα εύκολα και ξεκούραστα, με ένα μόνο εισιτήριο. Η εκατέρωθεν τουριστική κίνηση θα προσεγγίσει προορισμούς που σήμερα είναι τελείως απόμακροι και δυσπρόσιτοι. Θα δημιουργηθούν εκδρομές και περιπλανήσεις που σήμερα δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη δημιουργεί νέες ολοκαίνουργιες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας για πολλές κοινωνίες.

Το Smyrna di Levante είναι ένα σύγχρονο, πλήρως αναβαθμισμένο και ανακαινισμένο πλοίο, που εξασφαλίζει σε κάθε επιβάτη, ένα ασφαλές και απολαυστικό ταξίδι, από τη Νύφη του Θερμαϊκού στην Κοσμοπολίτικη Μικρασιάτισσα.

Το πλοίο έχει μήκος 158,42 μέτρα, πλάτος 21,60 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 5,719 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 20 κόμβοι και η υπηρεσιακή 18 κόμβοι ενώ έχει την ικανότητα μεταφοράς 948 επιβατών με τετράκλινες, δίκλινες καμπίνες και καθίσματα αεροπορικού τύπου. Επίσης έχει χωρητικότητα 1000 φορτηγών και 300 αυτοκινήτων. Διαθέτει πλήρη κλιματισμό, δορυφορική λήψη τηλεόρασης & WiFi σε όλους τους χώρους, 2 Σαλόνια, 2 Μπαρ Εσωτερικού χώρου και 1 εξωτερικού καταστρώματος & πολυτελείς εσωτερικούς χώρους.

Κάντε την κράτησή σας από εδώ

Πρόσβαση με υπεραστικά ΚΤΕΛ

Ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” βρίσκεται στη δυτική έξοδο της πόλης, 5 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω του κέντρου, αλλά και μέσω του νέου δυτικού κόμβου της πόλης όπου συνδέεται άμεσα και με την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Στοχεύοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού παρέχεται η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων από το γραφείο του ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στo κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατίας 119. Ωράριο εκδοτηρίων γραφείου πόλεως: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:30 έως τις 17:30.

Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 595400
Τηλέφωνο εκδοτηρίου γραφείου πόλης: 2310 216000

Ειδικά για την εξυπηρέτηση επιβατών από/προς Χαλκιδική λειτουργεί ξεχωριστός σταθμός των λεωφορείων μόνο για το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής στην ανατολική έξοδο της πόλης, στο 9ο χλμ. της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών. Η πρόσβαση προς το Σταθμαρχείο γίνεται μέσω των παρακάτω αστικών γραμμών του ΟΑΣΘ:

01: Τ.Σ. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ – ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – Κ.Τ.Ε.Λ.
01A: Τ.Σ. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ – ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ – Κ.Τ.Ε.Λ. (ΜΕΣΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ)
12: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
31: ΒΟΥΛΓΑΡΗ – Κ.Τ.Ε.Λ.
45A: Κ.Τ.Ε.Λ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Κ.Τ.Ε.Λ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
45B: Κ.Τ.Ε.Λ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΚΟΣΜΟΣ – Κ.Τ.Ε.Λ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
01Χ: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
1Ν: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΜΕΣΩ Α.Σ. ΙΚΕΑ
01Ν: Κ.Τ.Ε.Λ. – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 316555 και 2310 316565

Το ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί την μετακίνηση από/προς Αθήνα και Πειραιά είναι το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 500111 (από 06:00 ως 24:00) και 210 5150835.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε τηλεφωνικά στην επίσημη υπηρεσία παροχής πληροφοριών δρομολογίων των ΚΤΕΛ καλώντας τον αριθμό 14505. Η υπηρεσία 14505 λειτουργεί όλες τις μέρες του χρόνου 24 ώρες το 24ωρο και παρέχει αυτοματοποιημένα όλα τα δρομολόγια ανά την Ελλάδα.