Δρόσος Χριστόπουλος

Δρόσος Χριστόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26/04/2024
Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος – bwin – “Ένας Μαραθώνιος Ιστορίας”

Η Μεγαλύτερη Γιορτή του Αθλητισμού της Β. Ελλάδας

Με αφορμή το φετινό 18ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος – bwin ο Γενικός Διευθυντής της Διοργάνωσης, κύριος Δρόσος Χριστόπουλος μας παραχώρησε στο Thessaloniki City Guide μία άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνέντευξη τονίζοντας τη σπουδαιότητα του θεσμού.

Ενός θεσμού που έτυχε καθολικής αποδοχής και επιτυχίας στα πλαίσια μιας αυξητικής πορείας στην 18χρονη ιστορία του ή αλλιώς ενός Μαραθώνιου Ιστορίας – πρέσβη, δικαίως, της Ελλάδας στο εξωτερικό και δη μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας!

Δρόσος ΧριστόπουλοςΜετά και την άκρως επιτυχή διεξαγωγή του φετινού 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, ποια η προσωπική σας αποτίμηση ως γενικός διευθυντής της διοργάνωσης;

Παρότι είμαι θιασώτης της άποψης ότι “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, δεν θα μπορούσα να μην είμαι ενθουσιασμένος με την επιτυχημένη διεξαγωγή του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, μίας διοργάνωσης υψηλών οργανωτικών απαιτήσεων. Για ακόμη μία φορά, η πολυμελής Οργανωτική Επιτροπή, η άρτια καταρτισμένη Τεχνική Επιτροπή, οι συνεργαζόμενοι θεσμικοί και εθελοντικοί φορείς και οι εκατοντάδες εθελοντές μας εργάστηκαν σκληρά, συνεργάστηκαν και πέτυχαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αφήνοντας ικανοποιημένους δρομείς και θεατές.

Περίπου 17.000 δρομείς συμμετείχαν σε μία μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, με σημαντικές κοινωνικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, οικονομικές και τουριστικές προεκτάσεις όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για τη χώρα μας.

Καταγράφηκαν εξαιρετικές αγωνιστικές επιδόσεις και – το σημαντικότερο – δόθηκε το δικαίωμα και η χαρά της συμμετοχής σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς αποκλεισμούς, με γνώμονα τη συμπερίληψη και το σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε».

Ποιο υπήρξε το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης;

18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος - bwinΣε κάθε διοργάνωσή μας, πρώτο μέλημα αποτελεί η άρτια εξυπηρέτηση και υποστήριξη των χιλιάδων δρομέων, κάτι που αντανακλάται στα εκατοντάδες ευχαριστήρια και συγχαρητήρια μηνύματα που λαμβάνουμε από τους συμμετέχοντες.

Φέτος δώσαμε ακόμη περισσότερο βάρος στην κοινωνική συμπερίληψη, μένοντας πιστοί σε έναν από τους αρχικούς στόχους μας, καθώς ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτέλεσε την πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα που κατάφερε να υποστηρίξει την αγωνιστική συμμετοχή όλων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως δρομέων με παχυσαρκία, δρομέων τρίτης ηλικίας και δρομέων με κάθε είδους αναπηρία. Παράλληλα, πέτυχε να υποστηρίξει τη συμμετοχή όλης της οικογένειας, καθώς ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων πλαισιώνεται κάθε φορά από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για παιδιά.

Διοργανώσαμε επίσης μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ενημερωτική Ημερίδα του Μαραθωνίου, την παραμονή του αγώνα, με θέμα «Ο αθλητισμός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: Από το περπάτημα έως τον Μαραθώνιο», περιλαμβάνοντας τις επιμέρους θεματικές ενότητες «Άσκηση και Παχυσαρκία», «Άσκηση και Γήρανση», «Άσκηση και Αναπηρία», «Παιδί και Αθλητισμός», με εξέχοντες ομιλητές και ομιλήτριες.

Αν προσθέσουμε την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ, τη συμμετοχή και υποστήριξη 87 φορέων κοινωνικής προσφοράς, το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων και το Παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, πιστεύω ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια.

Ποιοι ήταν οι θεσμικοί και εθελοντικοί υποστηρικτές του φετινού Μαραθώνιου της Ιστορίας που διεξήχθη με άκρατη επιτυχία – αποδοχή την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 και ποιες προκλήσεις – δυσκολίες ενείχε αυτό το αδιαμφισβήτητα δύσκολο εγχείρημα;

18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος - bwinΟ Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ διοργανώνεται από τον Μορφωτικό Εκδρομικό Αθλητικό Σύλλογο “Τρίτων”, υπό την αιγίδα και τη θεσμική υποστήριξη δεκάδων θεσμικών και εθελοντικών φορέων, κάτι που αντανακλά το μέγεθος και τη σημασία ενός τόσο μεγάλου θεσμού για τη χώρα μας.

Μόνο με τη συνεργασία, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά μηνών μπορούμε να επιτύχουμε το άρτιο αποτέλεσμα που βλέπετε την ημέρα του αγώνα, για το οποίο ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ έχει βραβευτεί ως ένας εκ των κορυφαίων διοργανωτικά Μαραθωνίων στον κόσμο.
Δυσκολίες και απρόοπτα πάντοτε υπάρχουν και θα υπάρχουν, αλλά με την εμπειρία δύο δεκαετιών στις “πλάτες μας” και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, μπορούμε να φέρνουμε εις πέρας και την πιο δύσκολη αποστολή.

 

Πού έγκειται η επιτυχία, η καθολική αποδοχή και η σπουδαιότητά του, πιστεύετε;

18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος - bwinΌλα τα παραπάνω στοιχεία που ανέφερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη αποδοχή της διοργάνωσης από τον κόσμο. Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ έχει καθιερωθεί, πλέον, ως ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» και προσελκύει δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της διαδρομής από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πέλλα έως το άγαλμα του μεγάλου στρατηλάτη στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η διοργάνωσή μας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και του δρομικού κινήματος, ωθώντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, να συμμετέχουν στους Δρόμους Υγείας, τρέχοντας ή περπατώντας, με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συνδυάζοντας τη συμμετοχή τους με κοινωνική προσφορά.

Ποιο το προσωπικό σας όραμα, καθώς και οι προσδοκίες σας για το μέλλον του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που προβλέπεται ευοίωνο, όπως και του ερχόμενου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης;

18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος - bwinΤόσο ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, όσο και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελούν θεσμούς, πλέον, για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα μας, καθώς και πόλο έλξης για χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Είναι το αποτέλεσμα της ατελείωτης δουλειάς της μεγάλης ομάδας μας, της Τεχνικής μας Επιτροπής, του Τομέα Εγγραφών και Εξυπηρέτησης του κοινού, των Τμημάτων Μάρκετινγκ, Τύπου και Επικοινωνίας, του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας, της Οργανωτικής μας Επιτροπής και πάνω απ’ όλα των εθελοντικών φορέων υποστήριξης και των μεμονωμένων εθελοντών μας που δικαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους κρατικούς και θεσμικούς φορείς που επί 18 χρόνια επενδύουν σε αυτή τη διοργάνωση, προσφέροντας τόσο την εμπιστοσύνη και την αιγίδα τους, όσο και την φυσική συμμετοχή και οικονομική υποστήριξη τους. Πιστεύω ότι η υπέροχη εικόνα που έστειλε σε όλο τον πλανήτη ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»-bwin τους δικαίωσε. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο διοργανώσεις έχουν καταφέρει να διακριθούν και να κατακτήσουν κορυφαίες διακρίσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Το επόμενο βήμα και ο μεγάλος στόχος μας είναι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δρομείς από το εξωτερικό και ήδη εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι εδώ και μήνες προβάλλονται στο εξωτερικό προωθητικά spot για τον Νυχτερινό, ο οποίος αποτελεί αθλητικό και τουριστικό γεγονός μοναδικό στο είδος του, χωρίς “ταβάνι”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αθλητικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα μας.

Εν κατακλείδι, πιστεύετε, ότι ένας τέτοιος θεσμός μείζονος αθλητικού ενδιαφέροντος και σημασίας δύναται να αποτελέσει δικαίως και έναν πρέσβη της Ελλάδας στο εξωτερικό και δη σε χαλεπούς καιρούς, όπως σήμερα;

18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος - bwinΑσφαλώς. Πανεπιστημιακές έρευνες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί μάλιστα στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού έχουν αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν για την τοπική κοινωνία και την οικονομία της Θεσσαλονίκης από τη διεξαγωγή δύο τόσο μεγάλων δρομικών διοργανώσεων, όπως ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης. Σε μία περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, είναι καταλυτικής σημασίας η επένδυση σε τέτοιου βεληνεκούς γεγονότα που διαφημίζουν την πόλη και τη χώρα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ευχαριστούμε θερμά για την άκρατου ενδιαφέροντος συνέντευξή μας στο Thessaloniki City Guide με αφορμή τη φετινή πλέον επιτυχημένη διοργάνωση του 18ου Μαραθώνιου Μέγας Αλέξανδρος – bwin, ενός θεσμού Υψηλών Απαιτήσεων και Προσδοκιών καθολικής αποδοχής και διεθνούς αναγνωρισιμότητας!

Ευχόμαστε Καλή Συνέχεια και Αυξητική πορεία σ έναν θεσμό που δύναται ν’ αποτελέσει – δικαίως – πρέσβη της Ελλάδας στο Εξωτερικό και δη σε κρίσιμες εποχές…