Mηχανή Κafka
Κοινοποίηση

Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023
Θέατρο Άνετον
31 Μαρτίου 2023 – 2 Απριλίου 2023

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

 • Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 21:30

Διάρκεια: 70’

Πληροφορίες

Μια παράσταση για την ένοχη σιωπή των θεατών.

Σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή

Mηχανή ΚafkaΗ Ομάδα Θέατρο Πρόταση παρουσιάζει τη «Μηχανή Καφκα» σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή. Μια παράσταση βασισμένη στη Σωφρονιστική αποικία του Franz Kafka. Το σπουδαίο έργο, που προκάλεσε λιποθυμικά επεισόδια κατά
τη διάρκεια της πρώτης ανάγνωσης του το 1916 στο Μόναχο, ανεβαίνει θεατρικά στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2023 από 31 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

«Όλα τα δεινά που συμβαίνουν έξω από το Δυτικό Κόσμο – εμπόριο ανθρώπων, υποσιτισμός, ανέχεια, ανελευθερία, έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση– σίγουρα συγκινούν και ευαισθητοποιούν την Ευρώπη. Όμως, πίσω από την προστασία του γυάλινου κλουβιού μας όλα θυμίζουν cinema. Πίσω από την ασφάλεια όλα μοιάζουν μακρινά».

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής, μετά το «Γράμμα στον πατέρα» επιστρέφει στα γραπτά του Franz Kafka, εμπνεόμενος αυτή τη φορά από τη «Σωφρονιστική αποικία». Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα.

Σε ένα υπερσύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς, τρία σώματα – ο αξιωματικός, ο στρατιώτης και ο κατάδικος – παρουσιάζουν σε δυο Ευρωπαίες επισκέπτριες ένα «ιδιόρρυθμο» μηχάνημα βασανιστηρίων που εγγράφει στο σώμα του κατάδικου, επί δώδεκα ώρες, την ποινή του μέχρι θανάτου. Οι δυο εκπρόσωποι του Δυτικού Πολιτισμού θα παραστούν μάρτυρες στη ζωντανή εκτέλεση ενός ανθρώπου. Εκείνες, αν και, ευαισθητοποιημένες απέναντι στο θέαμα της βίας, παραμένουν αδρανείς και προστατευμένες πίσω από το τζάμι τους, υπερασπιζόμενες με κάθε κόστος την αιμοσταγή αθωότητα τους, αφού «η εμπλοκή σε ξένες υποθέσεις δημιουργεί πάντοτε προβλήματα».

Μια παράσταση – «θέαμα» που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και της ηδονής που αντλεί πάντα ο βασανιστής. Περισσότερο όμως, μια παράσταση που αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του τρώγοντας pop corn, ως «ηδονοβλεψία» της βίας.

Σημείωση: Η παράσταση «Μηχανή Κάφκα» μετά από τη συμμετοχή της στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή θα συνεχίσει με νέο κύκλο παραστάσεων σε άλλο χώρο στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο 2023.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6970623600, 6949150750

Συντελεστές

 • Διασκευή – Δραματουργία: Κωνσταντίνος Αβράμης
 • Σκηνοθεσία – Σύλληψη – Σκηνικά: Στέλιος Βραχνής
 • Μουσική: Άρης Παραπούρας
 • Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
 • Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος
 • Γραφιστικά: Δέσποινα Κανελάκη, Όλγα Σιδηράτου
 • Παραγωγή: Θέταρο Πρόταση
 • Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Θέατρο Πρόταση
 • Ερμηνεύουν οι: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Zγούρι, Απόστολος Λινάρδος, Χαρά Σβάνου, Μαίρη Λιόλιου

Τιμές εισιτηρίων

 • Κανονικό: 12 €
 • Φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ: 10 €
 • Προσφορά έως 20/03/23 γενική είσοδος: 10 €

Προπώληση

Εκκίνηση:

2 Απριλίου 2023 21:00

Λήξη:

2 Απριλίου 2023 22:10

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Παρασκευοπούλου 42

GPS:

40.6163046, 22.9589165