Μια Μεγάλη Θεατρική Γιορτή 17 Μαρτίου 2023 - 31 Μαΐου 2023

Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της ΠόληςΔέκα χρόνια, σχεδόν, μετά την έναρξη του θεσμού, η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης επιχειρεί φέτος μια ανανέωση, τόσο στην οργάνωση όσο και στον χρόνο και στους χώρους των παραστάσεων.

Η μεγάλη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση (τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων σε σχέση με πέρυσι) συνοδεύεται και από το άνοιγμά της χρονικά (μέσα Μαρτίου-τέλη Μαΐου) και σε περισσότερους χώρους (Αποθήκη Δ, Δημοτική Πινακοθήκη, Επταπύργιο, ανοιχτοί χώροι της πόλης κ.ά.). Ταυτόχρονα, εκτός από τον βασικό κορμό των παραστάσεων, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με:
  1. τις Νέες φωνές, που περιλαμβάνουν δουλειές νέων καλλιτεχνών της πόλης, και
  2. τις Καλλιτεχνικές δράσεις (εργαστήρια, περφόρμανς και παραστάσεις πειραματικού χαρακτήρα).
Ως εκ τούτου το πρόγραμμα απαρτίζεται από τρεις ενότητες, όπου επίσης διαφαίνεται και μια διακριτή θεματική:
  1. Παραστάσεις (Θέμα: Απώλειες και... αναπληρώσεις) Η ζωή είναι γεμάτη απώλειες: ελευθερίας (Μηχανή Κάφκα), κοινωνικότητας (Το Θείο Τραγί), τάξης (Άτακτος κόσμος), ταυτότητας (Swallow), ηρεμίας (Γιορταστές), πραγματικότητας (Demo or Die-the show), ζωής (Ευριπίδου Άλκηστη).
  2. Νέες φωνές (Θέμα: Μνήμες και όρια) Υπάρχουμε μέσα από αποσπασματικές αναμνήσεις (Προσοχή: εκτελούνται έργα), μνήμες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (Dark Vanilla Jungle), του σώματος (Τι είναι έρωτας: Οι Τοπ 20 απαντήσεις) της βίας (Live in a cave). Και η ιστορία γράφεται με βιώματα (Κάτοικοι πόλης) και σημαντικές στιγμές (Football. No time for loosers). Και όλα αυτά δοκιμάζοντας διαρκώς τα όρια της δράσης μας (Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν), της τεχνολογίας (So close, yet so close?), του σώματος (Not again!).
  3. Καλλιτεχνικές δράσεις (Θέμα: Γλώσσες) Επικοινωνούμε καθημερινά με τη νοηματική γλώσσα (Ρωγμές - Φθορά σημαίνει Ζωή), τη γλώσσα της σιωπής (24 ώρες στην πόλη. Σαν σκιά/Θεσσαλονίκη), του χώρου (Reclaim the city: Στάση Επταπύργιο. Εφευρίσκοντας την ιστορία μας), της επιστολής (Dear you Αγαπημένο μου), της μνήμης (Προσ/φυγή), της κίνησης (Stream: Synergy meeting vol. 3).
Με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, καλωσορίζουμε τις 22 ομάδες, που ελπίζουμε να χαρίσουν στο κοινό ταξίδια ονειρικά κι αξέχαστα.

Η Eπιτροπή Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Επιτροπή Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης

  • Δανάη Θεοδωρίδου Σκηνοθέτρια και ερευνήτρια του Σύγχρονου Θεάτρου και της Περφόρμανς, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ
  • Αμαλία Κοντογιάννη Διδάκτωρ Θεατρολογίας Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, συντονίστρια στο Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου - Δραματολογίου ΚΘΒΕ
  • Έλση Σακελλαρίδου Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών ΑΠΘ
  • Γιώργος Φράγκογλου Φιλόλογος, Πρ. Διευθυντής Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ
"Η αφετηρία και η βάση του θεάτρου όπως και κάθε μορφής τέχνης είναι η ποίηση και η μαγεία"
Κάρολος Κουν

Το περιεχόμενο του εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας είναι η αποτύπωση μιας πολύμηνης προετοιμασίας με ουσιαστικές συζητήσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις, αναγκαστικές προσαρμογές, διευρύνσεις και διερευνήσεις για την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023», με την πολύτιμη συνεισφορά και γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης» αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, έναν σημαντικό θεσμό στη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης, με σταθερό προσανατολισμό ως προς την ανάδειξη και υποστήριξη επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων της πόλης, η πλειονότητα των οποίων δεν διαθέτει μόνιμη θεατρική στέγη. Η φετινή διοργάνωση είναι η πιο πλούσια σε αριθμό παραστάσεων, εφόσον συμμετέχουν 22 ξεχωριστά καλλιτεχνικά σχήματα, με πολλές παραστάσεις να αποτελούν πρεμιέρες.

Την ίδια στιγμή, είναι πιο εξωστρεφής από ποτέ, με άνοιγμα σε περισσότερους εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Το πολυποίκιλο πρόγραμμα εμπλουτίζεται με ένα τριήμερο Φόρουμ καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών - μια πρωτοβουλία των ίδιων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν - καθώς και ένα εργαστήριο που αφορά στη σύνδεση των καλλιτεχνικών σχεδίων με τις πολιτικές και τη νομοθεσία των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα ήθελα να αναφερθώ για ακόμη μια φορά στη δημιουργική συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου με τις ευχαριστίες μου για τις ανιδιοτελείς, εντατικές και με αίσθηση ευθύνης υπηρεσίες τους στην επιλογή των παραστάσεων και των καλλιτεχνικών δράσεων, καθώς και στην ενίσχυση της ανάδειξης του Δημοτικού Θεάτρου Άνετον ως θεατρικού χώρου της πόλης μας με διακριτή θέση και παρουσία.

Δεν μένει παρά να ευχαριστήσω και τους εργαζόμενους του Τμήματος Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων - Δράσεων και Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού για την οργάνωση και υλοποίηση της φετινής Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής 2023, να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες - παλαιότερα θεατρικά σχήματα, αλλά και καλλιτέχνες της νεότερης θεατρικής γενιάς - και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα μελλοντικά τους σχέδια, εντός και εκτός της διοργάνωσης.

Μαρία Καραγιάννη
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού

Προβολή 4 από 4 επερχόμενες εκδηλώσεις

Ταξινόμιση ανά:
Σειρά: