Δημοτικό Θέατρο Άνετον 8 Απριλίου 2022 - 19 Μαΐου 2022

«Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό, επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή»(Άρθουρ Μίλερ). Στη φετινή Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 μοιραζόμαστε τη συναρπαστική γοητεία του θεάτρου.

Στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον, από τις 8 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου αγκαλιάζουμε την ομορφιά της ζωής και απολαμβάνουμε τη δημιουργική προσπάθεια των θεατρικών ομάδων της πόλης.

Πλουραλισμός και πολυφωνία ήταν πάντα τα χαρακτηριστικά της θεατρικής ζωής της Θεσσαλονίκης. Η αγάπη της πόλης για το θέατρο είναι τόσο μεγάλη που η θεατρική ιστορία της Θεσσαλονίκης συμβαδίζει με την ιστορία της πόλης.

Η Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού για μια ακόμη χρονιά στηρίζει τις πρωτοβουλίες της δημιουργικής, καταρτισμένης και ταλαντούχας νέας γενιάς του θεάτρου με ένα πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων δράσεων για τη σχέση της θεατρικής σκηνής με την πόλη και τις άλλες μορφές τέχνης.

Η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 επιστρέφει στον φυσικό της χώρο, ανοίγει αυλαία και είναι έτοιμη να υποδεχτεί το κοινό της προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες και συναισθήματα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κατάρτιση του προγράμματος, στα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτισμού που υλοποιούν τη δράση και σε όλους τους συντελεστές και δημιουργούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Μαρία Καραγιάννη
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης


Επιτροπή Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Δανάη Θεοδωρίδου
Σκηνοθέτρια και Ερευνήτρια του Σύγχρονου Θεάτρου και της Περφόρμανς, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Αμαλία Κοντογιάννη
Διδάκτορας θεατρολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., Συντονίστρια στο Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου - Δραματολογίου του Κ.Θ.Β.Ε.

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου

Έλση Σακελλαρίδου
Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών Α.Π.Θ.

Γιώργος Φράγκογλου
Φιλόλογος, Πρ. Διευθυντής Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε

Το Θέατρο επιστρέφει στη σκηνή και την κοινωνία

Μετά από μια υποχρεωτική αποχή από τον φυσικό του χώρο, το θέατρο ξαναγυρίζει στις αίθουσες και η Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης στο θέατρο Άνετον.

Χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι πως και οι έξι παραστάσεις του φεστιβάλ δεν βασίζονται σε καθαυτό θεατρικά κείμενα. Το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα του συνόλου των προτάσεων που δεχτήκαμε. Θεωρήσαμε την επιλογή αυτή ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο οι καλλιτέχνες της πόλης επιλέγουν να συγχρονιστούν με κυρίαρχες τάσεις του μεταδραματικού θεάτρου. Πήραμε, λοιπόν, την απόφαση να εξελίξουμε το ενδιαφέρον αυτό σε κεντρικό άξονα της φετινής διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία περφόρμανς, μία παράσταση θεάτρου της επινόησης (devised theatre), τη θεατρική απόδοση ενός (ποιητικού) «γεννητικού αγγέλματος», μία παράσταση εμπνευσμένη από μια κινηματογραφική ταινία, τη θεατρική μεταφορά ενός διηγήματος καθώς και μία παράσταση με αφορμή ένα σύγχρονο μυθιστόρημα.

Ταυτόχρονα προσφέρονται, στους καλλιτέχνες της πόλης και στο ευρύ κοινό, μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που μελετούν τη σχέση της σκηνής με την πόλη και την «πραγματικότητά» της, καθώς και τη σχέση του θεάτρου με άλλες μορφές τέχνης (λογοτεχνία, κινηματογράφο κτλ.) μέσα από τον πειραματισμό και τη σύνθεση πηγών προερχόμενων τόσο από τη μυθοπλασία όσο και από την ατομική και συλλογική κοινωνική εμπειρία, κάνοντας χρήση τεχνικών θεάτρου της επινόησης και θεάτρου ντοκουμέντο.

Καλωσορίζουμε, τέλος, τέσσερις ομάδες που παίρνουν για πρώτη φορά μέρος στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης και ευχόμαστε η φετινή συνάντηση να σηματοδοτήσει μια καινούρια άνοιξη του τοπικού θεάτρου.

Καλή θέαση!

Η Επιτροπή Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης

Τίποτα δεν βρέθηκε

Συγνώμη, αλλά δε βρέθηκαν αποτελέσματα. Η αναζήτηση θα βοηθούσε να βρείτε τα σχετικά άρθρα.