Ημερίδα και Συναυλία στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Κάμπος / Πεδίο: η ενέργεια του κενού
Κοινοποίηση

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Κυριάκος Κρόκος»
Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Πληροφορίες

Κάμπος / Πεδίο: η ενέργεια του κενούTo Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν σε Ημερίδα και Συναυλία με αφορμή την έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού», το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στην Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Κυριάκος Κρόκος».

Στην Ημερίδα θα προσεγγιστεί ο τρόπος που προσδιορίζεται η ζωγραφική επιφάνεια από την ερμηνεία του Κάμπου και του Πεδίου και το πώς αυτή έχει διαχρονικά καθορίσει την ερμηνεία του ζωγραφικού χώρου και της εικόνας. Θα υπάρξει μια πραγμάτευση της ιστορικής διαδρομής των όρων και των προεκτάσεων αυτής της προσέγγισης στον ευρύτερο χώρο των εννοιών. Η Ημερίδα θα αναπτυχθεί με δύο διαδικασίες. Στην πρώτη οι επιμελητές και οι καλλιτέχνιδες και οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο χώρο της έκθεσης. Η δεύτερη θα είναι δύο Στρογγυλές Τράπεζες όπου θεωρητικοί, επιστήμονες, ιστορικοί, καλλιτέχνες θα πραγματευτούν τις θεματικές της εκθέσεις και τις προεκτάσεις τους.
Η Συναυλία θα περιλαμβάνει τόσο ψαλμούς (κάποιοι εκ των οποίων θα ανήκουν στο ονομαζόμενο αρχαίο μέλος σε αντίστιξη με την εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400 μ.Χ.) όσο και συνθέσεις σύγχρονης μουσικής εκπροσώπων της μεταμοντέρνας περιόδου (Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener, Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis), στα έργα των οποίων συναντάται μια όσμωση των δύο εννοιών και των σημείων αναφοράς τους, τόσο ως προς το επίπεδο αισθητικής και ύφους όσο και σε εκείνο της χωροχρονικής προσέγγισης (γρηγοριανό ρωμαιοκαθολικό μέλος/αρχαίο βυζαντινό μέλος-μεταμοντέρνα περίοδος, Ανατολή-Δύση).

Πρόγραμμα

12:00 έως 13:30
Πεδίο /Κάμπος ως εικαστική αναφορά ιδεών, μια στοχαστική περιήγηση στα έργα της έκθεσης
Συντονιστές: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: Εβίτα Βουδούρη, Μυρτώ Βουνάτσου, Θόδωρος Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στέλιος Ντεξής, Σοφία Παπαδοπούλου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη.
Χώρος: Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

17:45 έως 18:45
1η Στρογγυλή Τράπεζα
Οι έννοιες του Κάμπου και του Πεδίου στην εξέλιξη της καλλιτεχνικής σκέψης και πρακτικής
Συντονιστής: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Διευθύντρια, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)
Συμμετέχουν: Σύνθια Γεροθανασίου (ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Παναγιώτης Δαφιώτης (ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Νίκος Διονυσόπουλος (ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Μαρία Κενανίδου (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια), Βασίλης Κίτσος (Διευθυντής, Ωδείο Φλώρινας).
Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

18:45 έως 19:00 Διάλειμμα

19:00 έως 20:00
2η Στρογγυλή Τράπεζα
Οι έννοιες του Κάμπου και του Πεδίου στον ευρύτερο χώρο αναφορών
Συντονιστής: Γιάννης Ζιώγας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)
Συμμετέχουν: Γιάννης Σταυρακάκης (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ούρεσης Τοντόροβιτς (Διδάσκων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) Μαρία Τσαντσάνογλου (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, MOMus), Σωτήρης Χτούρης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Αμφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

20:00 έως 20:15 Διάλειμμα

20:15 έως 21:15
Συναυλία με έργα: Ψαλτικής Τέχνης, Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener, Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis
Συμμετέχουν: Σύνολο Ψαλτικής Τέχνης / Σπύρος Πλούμπης, χοράρχης Δημήτρης Λεοντζάκος, κλαρινέτο, Δήμητρα Κατιώνη, βιολί Βιολέττα Λούστα, σοπράνο Βασίλης Κίτσος, πιάνο
Χώρος υποδοχής (φουαγιέ) Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Εκκίνηση:

1 Απριλίου 2023 12:00

Λήξη:

1 Απριλίου 2023 13:30

+3

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Λεωφ. Στρατού 2

GPS:

40.623902117134, 22.955058217049

4 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες