Δημήτρης Μπάσης

Δημήτρης Μπάσης
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17/11/2014

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

Δημήτρης Μπάσης: “Όταν το τραγούδι συναντά την ποιότητα”

“H Τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης για τον καλλιτέχνη, χωρίς να ενδίδει σε κάθε είδους συμβιβασμούς”



 

Δημήτρης ΜπάσηςΈνας άξιος εκπρόσωπος του καλού ελληνικού τραγουδιού, ένας αδιαμφισβήτητα γνήσιος, αδιάφθορος, έντιμος και σεμνός ερμηνευτής που δεν υπέκυψε ποτέ σε κάθε είδους συμβιβασμούς και εκπτώσεις στην καριέρα του, αλλά προέταξε το ήθος, την ποιότητα και το χαρισματικό του ταλέντο με μοναδικό στόχο να αφήσει πίσω του μόνον τραγούδια ποιοτικά και διαχρονικά που μιλούν στην καρδιά του κόσμου.

Με μοναδικά όπλα το ιδιαίτερο ταλέντο του και τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική θα διαγράψει μια αξιοπρεπή, αξιόλογη και σοβαρή καλλιτεχνική πορεία στο χώρο του ποιοτικού λαϊκού τραγουδιού που μετρά 21 χρόνια διανθισμένη με πλήθος επιτυχημένων και επιλεγμένων συνεργασιών με κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές.

Τώρα δοκιμάζει μια νέα σύμπραξη στο θέατρο – αυτή τη φορά – και μιλάμε, βεβαίως, για τη συμμετοχή του στην υπερπαραγωγή “Σερσέ λα φαμ” από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει νέα και ενδιαφέρουσα πρόκληση στην καριέρα του!

Με αφορμή τη μουσικοθεατρική παράσταση – υπερπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου “Σερσέ λα φαμ” στη Μονή Λαζαριστών στην οποία συμμετέχετε, κύριε Μπάση ως ερμηνευτής, μιλήστε μας γι΄ αυτή τη νέα σας εμπειρία!

Ναι, ήταν μια τιμητική για εμένα πρόταση που μου έγινε από το Κρατικό Θέατρο (και συγκεκριμένα από το Γιάννη Βούρο) και επίσης από την σπουδαία σκηνοθέτιδα, Σοφία Σπυράτου και μία ταυτόχρονα πρόκληση να παίξω μαζί με αξιόλογους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε σε μία υπερπαραγωγή, να ενταχθώ στην ομάδα του Κρατικού Θεάτρου τραγουδώντας 15 από τα ιστορικά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη (του ανθρώπου που έβαλε τις βάσεις του λαϊκού τραγουδιού.

Πώς προέκυψε το τραγούδι στη ζωή σας; Ποιο το έναυσμά σας για την ενασχόλησή σας επαγγελματικά με το τραγούδι;

Ξεκινώντας σε ηλικία 8 ετών ως ψάλτης στο χωριό μου, Χέρσο του Κιλκίς, ανακάλυψα το μαγικό κόσμο της μουσικής.

Η πρώτη σας επίσημη επαφή με το τραγούδι, πότε χρονολογείται;

Η πρώτη μου επαγγελματική επαφή με το τραγούδι πραγματοποιείται σε ηλικία 20 ετών, όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης με ανακαλύπτει καλλιτεχνικά, όταν τότε τραγουδούσα στη Θεσσαλονίκη σε μια μπουάτ στο λιμάνι!

Πώς ονομαζόταν, θυμάστε;

Ναι, ήταν η μπουάτ “Puerto” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

Πού τελειώνει το ταξίδι της μουσικής;

Η πραγματική μαγεία στο ταξίδι είναι να ξέρεις που τελειώνει αυτό και πού σε βγάζει αυτός ο ανηφορικός δρόμος της μουσικής.

Δημήτρης Μπάσης, Εύα ΜαράΤι θυσιάσατε σ΄ αυτή τη πολυετή διαδρομή σας προς χάριν του και τι σας χάρισε αυτό;

Πιστεύω, ότι πήρα περισσότερα απ΄ ό,τι έδωσα εγώ στο τραγούδι, καθώς ευτύχησα να συνεργαστώ με κορυφαίους και σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές.

Έχετε, ομολογουμένως, διαγράψει μια μακράν ποιοτική πορεία στο χώρο του καλού λαϊκού τραγουδιού! Πώς θα αυτοπροσδιοριζόσαστε ως ερμηνευτής;

Θεωρώ ότι είμαι ένας καθαρά λαϊκός τραγουδιστής εκφράζοντας – όσο μπορώ – το ποιοτικό τραγούδι με όποιο ταλέντο διαθέτω ως ερμηνευτής!

Μπορεί ταυτόχρονα να συνυπάρξει το ποιοτικό με το εμπορικό τραγούδι;

Bεβαίως, μπορεί ένα εμπορικό τραγούδι να είναι παράλληλα και ποιοτικό, εφόσον θα παραμείνει, θ΄ αντέξει στο χρόνο!

Με την έννοια της διαχρονικότητας, δηλαδή;

Ακριβώς, έτσι!

Πόσα χρόνια μετρά το ταξίδι σας αυτό στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι;

21 χρόνια ήδη είμαι στο τραγούδι!

Μάλιστα! Διανύοντας, λοιπόν, 21 χρόνια σταθερής επιτυχημένης καριέρας στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι, ως λαϊκός ερμηνευτής, ποια εκτιμάτε ως την κορυφαία στιγμή – σταθμό στην πολυετή καριέρα σας;

Νομίζω, ότι στη μουσική μου αυτή διαδρομή των 21 χρόνων μετρώ αρκετές σημαντικές στιγμές – σταθμούς, όπως την επαφή μου αρχικά με το Σταμάτη Κραουνάκη που σηματοδότησε τη συνεργασία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, μετέπειτα με το Μίκη Θεοδωράκη, αργότερα η συνεργασία μου με το Χρήστο Νικολόπουλο και αξέχαστη συνεργασία μου με τον αείμνηστο Δημήτρη Μητροπάνο, φυσικά!

Ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη ζωή σας το τραγούδι; Πρωταρχικό, πιστεύετε;

Θα έλεγα μετά την οικογένεια μου έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή μου!

Συνεπώς, τι σημαίνει για εσάς προσωπικά το τραγούδι (μουσική);

Το τραγούδι για εμένα είναι – μπορώ να πω – τρόπος ζωής!

Ποιο αποτελεί, όμως, το προσωπικό σας στοίχημα – στόχος ως ερμηνευτής;

To προσωπικό μου στοίχημα είναι να προσπαθώ να είμαι πάντα συνεπής προς το κοινό που με ακούει !Στόχος μου είναι να καταφέρω να ερμηνεύσω κάποια τραγούδια που θα μείνουν διαχρονικά, θα αντέξουν ,δηλαδή, στο χρόνο!

Γιατί δε μιλάμε σήμερα πλέον για διαχρονικά τραγούδια, αλλά για επιτυχίες της μιας σεζόν;

Είναι, δυστυχώς, συνεπακόλουθο της εποχής που ζούμε, μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, η δισκογραφία έχει πλέον καταρρεύσει κι η προώθηση των νέων μουσικών παραγωγών γίνεται πια μέσω του internet!’ Έτσι, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολλές ενδιαφέρουσες και αξιόλογες παραγωγές να μη γίνονται ποτέ γνωστές και δεν ανακαλύπτονται ποτέ, διότι πεθαίνουν στην αφάνεια!

Ποιος, πιστεύετε, ότι είναι ο τελικός κριτής;

Ασφαλώς ο τελικός και καθοριστικός κριτής είναι ο χρόνος… είναι αυτός που ξεκαθαρίζει τα πράγματα και αποκαλύπτει αξιόλογα πράγματα στη μουσική (τραγούδια που μένουν και μιλούν στην καρδιά του κόσμου)!

Yπάρχει, πιστεύετε, νέο αίμα τραγουδιστών που μπορούν να καθορίσουν τις συντεταγμένες του μέλλοντος του καλού ελληνικού τραγουδιού;

Βέβαια και υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι τραγουδιστές με ταλέντο και αξιόλογα τραγούδια!

Ενδεικτικά;

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και άλλοι!

Σερσέ λα φαμ

Σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε, ότι επηρέασε η καθεστηκυία οικονομική κρίση το ελληνικό τραγούδι;

H Κρίση γενικά επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το τραγούδι, εφόσον η δισκογραφία κατέρρευσε, ο μηχανισμός του καλού ραδιοφώνου (ο οποίος πρόβαλλε και προωθούσε τα νέα τραγούδια) δε λειτουργεί πλέον σήμερα, καθώς και δε δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες! Αυτά πάνε μαζί! Όταν υπάρχει οικονομική κρίση, υπάρχει και γενικότερη κρίση (κρίση παντού).

Το ταλέντο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην καταξίωση ενός νέου φιλόδοξου καλλιτέχνη;

To ταλέντο αποτελεί το βασικότερο όπλο που θα πρέπει να διαθέτει ένας καλλιτέχνης!

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους καλλιτέχνες που φλερτάρουν με την ιδέα μιας επιτυχημένης καριέρας;

Πρωτίστως, να κάνουν την αυτοκριτική τους, ώστε να εκτιμήσουν σωστά αν έχουν πραγματικό ταλέντο γι’ αυτό που θα κάνουν, να έχουν επίσης υπομονή και επιμονή και φυσικά να εργάζονται για την κατάκτηση του στόχου τους!

Υπάρχει τελικά δικαίωση για έναν νέο ταλαντούχο καλλιτέχνη – ερμηνευτή;

Πιστεύω γενικά ότι ο άνθρωπος που έχει ταλέντο – αργά ή γρήγορα – θα βρει το δρόμο του!

Στην εποχή μας παρατηρείται εντονότατα το φαινόμενο της “έκπτωσης” στην τέχνη και δη στη μουσική! Πώς ερμηνεύετε, εσείς, αυτό το γεγονός;

Δυστυχώς, παρατηρείται έντονα στις μέρες μας το φαινόμενο αυτό, διότι για πολλούς η τέχνη αποτελεί τρόπο επιβίωσης, οπότε πολλοί καταφεύγουν μοιραία σε εκπτώσεις στην τέχνη τους.

Εσείς έχετε προβεί σε κάτι ανάλογο στην καριέρα σας;

Όχι, ποτέ δεν έκανα μέχρι τώρα κι ούτε, πιστεύω, θα επιχειρούσα ποτέ!

Πώς θα προσδιορίζατε τον όρο “τέχνη” γενικά;

H Τέχνη αποτελεί τρόπο έκφρασης, χωρίς να ενδίδει κανείς σε συμβιβασμούς!

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν υποστήριζε ότι οι μεγάλες καριέρες χτίζονται με τα πολλά “όχι” παρά με τα “ναι”! Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η θεωρία;

Aπολύτως! Οι καριέρες χτίζονται όταν έχεις το ψυχικό σθένος και τη δύναμη να λες “‘όχι” και να μην υποκύπτεις σε συμβιβασμούς!

Ως καταξιωμένος ερμηνευτής, πώς αξιολογείτε τη σημερινή πορεία του ελληνικού τραγουδιού;

Δυστυχώς, το ελληνικό τραγούδι μέσα σ΄ έναν κυκεώνα κρίσης αγωνίζεται να επιβιώσει, ενώ απειλείται η ταυτότητά του! Η δε παράδοσή μας είναι τόσο πλούσια …από παλιά, από την εποχή του Βυζαντίου, έχουμε πολύ γερές βάσεις! Μη ξεχνάμε, ότι είμαστε η πατρίδα του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη κι όλων των μεγάλων δημιουργών…

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού, ευοίωνο ή δυσοίωνο;

Ευοίωνο, θα έλεγα και πιστεύω μάλιστα ότι μέσα από την κρίση αυτή θα γεννηθούν νέα μεγάλα πράγματα στην Τέχνη!

Εκτιμάτε ότι, δηλαδή η κρίση μπορεί – κατ΄ επίφαση – να δημιουργήσει γόνιμο – πρόσφορο έδαφος για δημιουργία και έμπνευση;
Βέβαια, πιστεύω ότι η κρίση αποτελεί πηγή έμπνευσης για ιδέες και δημιουργία.

Έχετε πρόσφατα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Αμερική και τον Καναδά, ποιες οι εντυπώσεις σας από το ταξίδι σας αυτό;

Ήταν πολύ συγκινητική αυτή η επαφή μου με τους Έλληνες του εξωτερικού που μας αγκάλιασαν με τόση θέρμη και αγάπη, διότι στα μάτια τα δικά μας έβλεπαν κομμάτια της Πατρίδας που νοστάλγησαν! Ζήσαμε αξέχαστες στιγμές συγκίνησης!

Αισθανόσαστε ως πρέσβης του ελληνισμού στους Έλληνες του εξωτερικού εκεί…κατά κάποιον τρόπο;

Ναι, ξέρετε ο κόσμος εκεί αγαπά το ελληνικό τραγούδι κι εμείς τους μεταφέρουμε ένα κομμάτι της Ελλάδας εκεί! Είναι γεγονός ότι επικοινωνείς μ’ ένα κοινό που αγαπά περισσότερο την Ελλάδα!

Επόμενος σταθμός σας επαγγελματικά;

Θα βρίσκομαι και το χειμώνα στο Κρατικό Θέατρο και έπειτα ξεκινώ αισίως τη χειμερινή μου περιοδεία σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα!

Δισκογραφικά, ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Ναι, είμαι στη φάση προετοιμασίας των τραγουδιών του νέου μου δίσκου. Έχω πάντα το μόνιμο άγχος της δισκογραφίας.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε το μότο σας στη ζωή, κύριε Μπάση!

Όλα είναι μάταια, έρχονται και φεύγουν (παρέρχονται)… Μόνο αυτό που αφήνεις πίσω σου θα μείνει …ότι, αφήνουμε πίσω μας!