Terpsis Orchestra και Haig Yazdjian
Κοινοποίηση

Metropolitan: The Urban Theater
Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Ώρα έναρξης: 19:00 & 21:30

Πληροφορίες

Terpsis Orchestra και Haig YazdjianΗ πολυμελής ορχήστρα Terpsis Orchestra, αποτελούμενη από παραδοσιακά όργανα και φωνές, συναντά τον διεθνούς φήμης Αρμένιο σολίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Haig Yazdjian σε ένα αφιέρωμα για τον μουσικό πλούτο προσφυγικών λαών του ελλαδικού χώρου. Αφετηρία, παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί της Αρμενίας, της Μικράς Ασίας και του αραβικού κόσμου, φτάνοντας στο σήμερα μέσα από νέες προσωπικές συνθέσεις του Haig Yazdjian και ενορχηστρώσεις με μία φρέσκια διάθεση.

Μία συναυλία – μουσική σύμπραξη που αναδεικνύει τον πλούσιο μουσικό πολιτισμό των προσφυγικών λαών, που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τοπικές μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Ήχοι, μελωδίες και οικεία ακούσματα επαναφέρουν μνήμες, αρώματα και συναισθήματα παροτρύνοντας τον αναστοχασμό, τον κοινωνικό προβληματισμό και τη νέα δημιουργία.

Η πολυμελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων Terpsis Orchestra συναντά τον Haig Yazdjian την Κυριακή 18 Ιουνίου στο Metropolitan Urban Theater σε μια διπλή μουσική παράσταση στις 19:00 και στις 21.30, με τίτλο “Εγώ είμαι προσφυγάκι”.

Η Terpsis Orchestra συναντά τον Haig Yazdjian.

Συντελεστές

  • Διεύθυνση ορχήστρας & χορωδίας: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά & Μάκης Μπακλατζής
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά & Μάκης Μπακλατζής

Συμμετέχνουν οι μουσικοί

  • Γιάννης Καρακαλπακίδης (κόντρα μπάσο)
  • Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά)
  • Τάσος Πούλιος (κανονάκι)

Τα μέλη της Ορχήστρας

  • Βιολί: Αλέξης Δημητριάδης, Αναστασία Αντωνιάδου, Βασιλική Ιατροπούλου, Γιάννης Αντωνιάδης, Γρηγόρης Απόσογλου, Έλενα Παπαδάκη, Ισμήνη Μυλωνά, Παναγιώτης Τσομπανάκης, Παυλίνα Ανδρονίκου, Χριστιάνα Σερεσιώτη
  • Νέι: Αναστασία Κουτρή, Γεωργία Αποστόλου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Σάκης Κώστας
  • Ούτι: Γιώργος Τζιούμαρης, Δήμητρα Σαχανίδου, Θεόφιλος Κιτσαντάς, Θεόφιλος Τονόνογλου, Στεφανία Τάσιου, Φιλοθέη Αλεξάκη
  • Κανονάκι: Αγλαϊα Αγγλοπούλου, Αθανασία Σταθιά, Ελπίδα Τσαπατώλη, Μαρία Ευγενία Αντωνάτου Ναυσικά Γκοτζαμάνη
  • Σαντούρι: Νίκη Μαργαρίτη, Σοφία Ηλιοπούλου, Ευανθία Κουμπογιάννη
  • Κιθάρα: Γιώργος Κραχτόπουλος, Ηλίας Βαλούκας, Σπύρος Μεγάλου
  • Κρουστά: Άγγελος Βούρης, Αναστασία Τινιόζου, Ανδρέας Νάκος, Δημήτρης Πατούσης, Ηλίας Χατζηλίας, Λυδία Πάντζιου, Σάκης Τζογάνης, Χρήστος Μπαλιξής
  • Τσέλο: Δημήτρης Τονόνογλου
  • Ηλεκτρικό μπάσο: Μαρίνα Αχιτζάνοβα
  • Τραγούδι: Αγγελική Μπεμπέκη, Αλεξάνδρα Τσαγρή, Αναστασία Χατζησταύρου, Άννα Καλυμνιού, Βασιλική Καραζαρίφη, Βούλα Λαμπόγλου,Δήμητρα Σαχανίδου, Ειρήνη Νάκου, Ελένη Δήμου, Ελένη Στρούλια, Ελευθερία Μπαργιώτα, Εύα Βαλούκα, Εύη Μπουτούλη, Ευαγγελία Κατσαρού, Ιωάννα Λεμονή, Κατερίνα Καλλιαρίδου, Κατερίνα Τζιωρίδου, Κική Πέτρου, Κυριακή Αβράμογλου, Κυριακή Σκανδαλιάρη, Λυδία Γιαννοπούλου, Μαρία Αλεξίου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μαρία Σαββίδου,Μελίνα Λελώνη, Νάντια Φιλιπποπούλου, Νίκη Λελώνη, Ξένια Γιαννακερή, Σοφία Παπαδοπούλου, Σταματία Μιλιοπούλου, Σταυρούλα Διβανόγλου, Τζένη Μουζά, Χριστίνα Γκουντόνα, Χρύσα Βουτσά

Η Terspsis Orchestra

Η πολυμελής ορχήστρα Terpsis Orchestra συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται από παραδοσιακά όργανα (κανονάκια, βιολιά, ούτια, σαντούρια, νέι ακορντεόν, μαντολίνα, λαούτα, λάφτες, κρουστά, φωνές κ.α) και μελετά μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.Αυτό που χαρακτηρίζει την ορχήστρα είναι ο πλούσιος και επιβλητικός ήχος της καθώς και η τάση της να προσεγγίζει το παραδοσιακό ρεπερτόριο με μία σύγχρονη ματιά αναζητώντας νέους ήχους στο σήμερα.

Το έτος 2022, η Terpsis Orchestra παρουσιάζει το μουσικό πρότζεκτ «Ένα μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» σε συναυλίες στην Ορεστιάδα (Ορέστεια 2022), την Καβάλα (Cosmopolis Festival 2022) και τη Θεσσαλονίκη (Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμπελοκήπων) και συνεργάζεται με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως τις ερμηνεύτριες Dilek Koc και Σοφία Παπάζογλου. Τον Ιούλιο του 2022 εκδίδει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «Οδός Σμύρνη: ένα μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή» με τη συμμετοχή της Dilek Koc.

Haig Yazdjian

Ο Χάϊκ Γιαζιτζιάν γεννήθηκε το 1959 στο Χαλέπι της Συρίας από Αρμένιους γονείς. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Παίζει ούτι, τραγουδάει και συνθέτει. Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με διάσημους σολίστες, ενώ το 2006 συμμετείχε στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Loreena McKennitt. Στην προσωπική του δισκογραφία ανήκουν οι δίσκοι: Τalar (1996), Garin (1998) και Yeraz (2001).

Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά

Υπεύθυνη ορχήστρας, χορωδίας και καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος

Γεννήθηκε 22 Αυγούστου το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Είναι μουσικός και δραστηριοποιείται στο χώρο της παραδοσιακής, world και σύγχρονης μουσικής σκηνής, με μουσικό όργανο το νέι και το τραγούδι. Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκινά στην ηλικία των εφτά όπου και ακολουθεί κλασικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πιάνου. Σε ηλικία είκοσι ετών ακολουθεί σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στο όργανο νέι.

Παράλληλα, παρακολουθεί μουσικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς και εκπαιδευτικούς. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, αποφασίζει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Music Perfomance) στο τμήμα της World Music του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών (Codarts University) του Ρόττερνταμ. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, ακολουθεί σπουδές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μέχρι και σήμερα. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ αλλά και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες σε διεθνή φεστιβάλ, μουσικές σκηνές, θέατρα, μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς. Παράλληλα, συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές. Είνε ενεργό μέλος των μουσικών σχημάτων Mordana και Loxandra Ensemble.

Ως προς την εκπαιδευτική της δραστηριότητα, διδάσκει το όργανο νέι στη Μουσική Ακαδημία ARTE της Λευκωσίας ενώ παράλληλα διοργανώνει και υλοποιεί σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2019, είναι υπεύθυνη τoυ εργαστηρίου τροπικής μουσικής και της ορχήστρας Terpsis orchestra με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 2021 μαζί με τρία ακόμα μέλη ιδρύουν την OLIPOLI Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη με στόχο τη διοργάνωση και υλοποίηση μουσικών εργαστηρίων, σεμιναρίων, φεστιβάλ και συνεδριών για την ανάδειξη και ενίσχυση των καλλιτεχνών της σύγχρονης ελληνικής μουσικής πραγματικότητας.

Μάκης Μπακλατζής

Υπεύθυνος ορχήστρας και καλλιτεχνική επιμέλεια

Γεννήθηκε 24 Μαρτίου το 1986 στην Καβάλα. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρξε διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο «βιολί» και υπεύθυνος συντονιστής μουσικών συνόλων με ειδίκευση στις μουσικές παραδόσεις και την αλληλεπίδρασή τους με σύγχρονα παγκόσμια ρεύματα. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδίκευση “Ερμηνεία και Εκτέλεση στο Παραδοσιακό Βιολί και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική εκτέλεση με ειδίκευση “Violin Performance in World Music” στο Rotterdam Conservatoire.
Έχει εργαστεί στη Α/θμια, Β/θμια και Γ/θμια εκπαίδευση ως μουσικός και έχει ηγηθεί σεμιναρίων μουσικής σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο. Δραστηριοποιείται ως μουσικός στο πεδίο της world music, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής σκηνής και είναι μέλος του μουσικού συνόλου Μπρατίμα, Rosal trio, Λωξάντρα, Gmbt, Contrabanto. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ ως σολίστ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Opera de Rennes (Ρεν-Γαλλία), Theatre Regional De Constantine (Αλγερία), Podium Mozaiek (Amsterdam), Stadsschouwburg (Première) Utrecht, “De Centrale” στη Γάνδη (Βέλγιο), “Kulturmarkt” στη Ζυρίχη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και “Mediterranean Music Festival” σε Βέρνη, Ζυρίχη, Festival de Mediterraneo στη Centro Storico di Perugia, (Περούτζια), Φεστιβάλ Βλάστης στη Κοζάνη, Festival Vox Femina στη Λιλ της Γαλλίας, “Altin Portakal Film Festivali” στην Αττάλεια (Τουρκία), είναι κάποια από τους χώρους και τα φεστιβάλ δράσης του.

Εταιρεία παραγωγής: Oipoli Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία – Κοινότητα Μουσικής Πράξης & Έρευνας

Τιμές εισιτηρίων

  • Γενική είσοδος: 15 €

Προπώληση

Εκκίνηση:

18 Ιουνίου 2023 21:30

Λήξη:

18 Ιουνίου 2023 23:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Αλ. Φλέμινγκ 2

GPS:

40.6113498, 22.9544646