Ο Φαντάρος – Διακοπή Ρεύματος – Μπουχάρα
Κοινοποίηση

7η Συνάντηση Ερασιτχνικών Θεατρικών Σχημάτων “Θυμέλη”
Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου
Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ώρα έναρξης: 20:00

Πληροφορίες

Θεατρικό Εργαστήρι «Θεσπίς» του Δήμου Νεάπολης – Συκεών

Νεοελληνικά μονόπρακτα των Σκούρτη και Μουρσελά

Περίληψη

7η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θεατρικών Σχημάτων "Θυμέλη"Η Παράσταση «Αλλαγή σκηνικού» αποτελείται από τρία μονόπρακτα «ο Φαντάρος « του Γ. Σκούρτη, « Η Μπουχάρα» και «Διακοπή ρεύματος» του Μουρσελά. Πρόκειται για τρία έργα διαμάντια της νεοελληνικής δραματουργίας. Από τη στιγμή που το θέατρο είναι ο καθρέπτης της ζωής, αντικατοπτρίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, την ηθική, τις ενοχές, αλλά και το βάρος των πράξεων που δημιουργούνται από τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Το θέατρο στην ουσία είναι μια πολιτική πράξη. Μέσα από τους ήρωες αντιλαμβανόμαστε τις πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις της κατά τα άλλα πολυμορφικής και πολυεπίπεδης ζωής μας.

Στη «Διακοπή ρεύματος» η σύγκρουση του ζευγαριού, με αφορμή τη διακοπή ρεύματος και τον εγκλωβισμό του ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας στο ασανσέρ, φέρνει στην επιφάνεια ανείπωτες καταστάσεις και ξεγυμνώνει την ίδια τους τη ζωή.

Στον «Φαντάρο» η περιθωριακή ζωή των ηρώων που εργάζονται στο Μοναστηράκι ως παλαιοπώλες, μεγεθύνετε μπροστά μας και εστιάζει σε θέματα ηθικής, οικογένειας και διαπροσωπικών σχέσεων με ένα πραγματικά δεξιοτεχνικό τρόπο θεατρικής γραφής.

Η «Μπουχάρα» είναι μια πολιτική σάτιρα της δεκαετίας του ΄80, όπου με αφορμή την αγορά ενός χαλιού ,οι νεόπλουτοι ήρωες φτάνουν σε ένα κρεσέντο ενοχικής διάστασης, εμφορούμενοι από πολιτικές ιδεοληψίες.

Παίζουν

  • «Διακοπή ρεύματος»: Γρηγόρης Ζαγόρας , Ροδούλα Αθανασίου
  • «Φαντάρος»: Άγγελος Πάντσης, Μαρία Φαρμάκη, Γρηγόρης Ζαγόρας
  • «Μπουχάρα»: Στέλιος Σουρβάς, Ευστρατία Καλογερούδη

Συντελεστές

  • Σκηνικά κοστούμια – Αγωγή του λόγου: Άννα Μαρία Αγγελίδου
  • Σκηνοθεσία, Επιμέλεια μουσικής, φωτισμοί: Γιώργος Κιουρτσίδης

Τιμές εισιτηρίων

  • Ελεύθερη είσοδος
    Αντί εισιτηρίου στηρίζουμε με τρόφιμα την πρωτοβουλία της Χ.Α.Ν.Θ. και 19 κοινωνικών φορέων, να διανείμουν βοήθεια σε άπορες οικογένειες.

Ιστορικό της πρωτοβουλίας 20 Κοινωνικών Φορέων της πόλης

Η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο της Θεσσαλονίκης με 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς. Με ιστορία που μετρά σχεδόν έναν αιώνα, γαλουχεί ήδη την 4η γενιά πολιτών. Μέσα από την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό, την άθληση, την εκπαίδευση, τις κατασκηνώσεις, στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη του σώματος, του πνεύματος, της ψυχής και της κοινωνικότητας των νέων ανθρώπων. Στα χρόνια της πανδημίας συνεργάστηκε με πολλούς κοινωνικούς φορείς της πόλης στη διοργάνωση Εθελοντικών Αιμοδοσιών για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία και στη Συγκέντρωση Τροφίμων για άπορες ομάδες πληθυσμού και συσσίτια της πόλης. Η συσπείρωση των κοινωνικών σωματείων για δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα συνεχίζεται δυναμικά με τη Χ.Α.Ν.Θ. και 19 κοινωνικούς φορείς να συμπράττουν πολλαπλασιάζοντας το κοινωνικό όφελος: Χ.Α.Ν.Θ., Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης, Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, Διαβαλκανική Συνεργασία Κέντρο Unesco, ΠΠΟΓ Θερμαΐδες, ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), Αχτίδα, Αγροτική Παιδική Φωλιά ΒΕ, Σύλλογος Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Πηγή Ζωής, Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, IWOG (International Women’s Organization of Greece), RED-Y, Υπατία – Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Επιστημόνων Γυναικών Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου.

Tα είδη που συγκεντρώνονται είναι:

Τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ζάχαρη, γάλα κονσέρβα, όσπρια (φασόλια ή φακές), κόκκινη σάλτσα, ζυμαρικά (μακαρόνια ή κριθαράκι), ρύζι, μπισκότα, λάδι, κονσέρβες τόνου ή σαρδέλας και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.

Εκκίνηση:

5 Μαΐου 2023 20:00

Λήξη:

5 Μαΐου 2023 22:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Παρατσίκογλου 2, Ελευθέριο - Κορδελιό

GPS:

40.6648597, 22.8950119