Θέατρο Άνετον
3 & 4 Δεκεμβρίου 2023
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
- Κυριακή: 20:00
- Δευτέρα: 21:00
Η παράσταση έχει διάρκεια μία (1) ώρα και 10 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.
Πληροφορίες
Sonus Novus
Alta Radix
Η μουσική παράσταση Νέοι Ήχοι με Βαθιές Ρίζες είναι μία πλούσια συνδυαστική συναυλία, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η χορωδιακή μουσική, ο οργανικός αυτοσχεδιασμός και η video art.
Το πρόγραμμα αποτελείται από 8 σύγχρονα χορωδιακά έργα που γράφτηκαν το 2022 ειδικά για τις Voci Contra Tempo ως αποτέλεσμα του Project Πatriδa, ενός καινοτόμου καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού project, που σκοπό είχε την ενίσχυση των νέων Ελλήνων συνθετών και τη δημιουργία νέων χορωδιακών έργων. Οι πρεμιέρες των έργων έγιναν με τεράστια επιτυχία στη Φιλαρμονική του Βερολίνου και στην εκκλησία St. Matthäus, στο πλαίσιο του «HomelandsFestival Berlin», τον Φεβρουάριο του 2023.
Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των: Νικόλα Βογιάρη, Κανάρη Κεραμάρη, Γιώργου Κουμαραδιού, Χρυσούλας Μίσχου, Σοφίας Μπαρδούτσου, Ισμήνης Beck, Ορέστη Παπαϊωάννου και Νατάσας Σούκα-Σίμου, σε ποίηση Κυριάκου Χαρίτου, Λορέντζου Μαβίλη, Γιώργου Σαραντάρη και σε κείμενα προερχόμενα από την εκκλησιαστική και λαϊκή μας παράδοση.
Τα έργα ανιχνεύουν διαφορετικές όψεις της έννοιας «ελληνικότητα»: σε μια πατρίδα αρχαιοελληνικής σοφίας, παράδοσης και μύθων-θρύλων, μια πατρίδα που τραγουδάει τη γέννηση και τον θάνατο, τη χαρά και τη θλίψη, μια πατρίδα ήλιου, ποιητών, άνοιξης, συνυφασμένη με μνήμες επιταφίου ή με τον «ανανέ» της Θείας Λειτουργίας, αλλά και μια πατρίδα που πληγώνει, διώχνει, πεθαίνει κι ανασταίνεται, με την κάθαρση –προνόμιο ελληνικό– ως τελευταίο «στάσιμο».
Τρεις κορυφαίοι μουσικοί, δεξιοτέχνες στο είδος τους, οι Νίκος Ξανθούλης στην αρχαία λύρα, Θύμιος Ατζακάς στο ούτι και Δήμος Γκουνταρούλης στο βιολοντσέλο, συνδέουν τα 8 χορωδιακά έργα μεταξύ τους με αυτοσχεδιαστικές μουσικές γέφυρες, οι οποίες αντλούν την έμπνευσή τους από την ατμόσφαιρα και το μουσικό υλικό του κάθε χορωδιακού έργου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νίκος Ζαφρανάς και στα κρουστά ο Δημήτρης Βίττης.
Τα κείμενα των έργων και οι εικόνες στις οποίες παραπέμπουν αποτελούν την έμπνευση για τον εικαστικό καλλιτέχνη, πολυβραβευμένο γραφίστα, Mike Rafail, για να δημιουργήσει 16 βίντεο που «ντύνουν» την παράσταση, φωτίζοντας διάφορες όψεις ελληνικότητας και συμπληρώνοντας οργανικά τη συνολική εμπειρία του ακροατή.
Συντελεστές
- Σύλληψη, μουσική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση
- Voci Contra Tempo: Δήμητρα Αθανασάτου, Αναστασία-Σοφία Αναστασοπούλου, Όλγα Γιαννακοπούλου, Ελένη Δημοπούλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Ράλιτσα Ιβανόβα, Σταματία Κολωνιάρη, Νόννα Κυριαζοπούλου, Πανδώρα Λιασοπούλου, Μάρθα Μαγγίρα, Χρυσούλα Μίσχου, Πηνελόπη Broomhead-Πετρομελίδου, Μαρία Σβάρνα, Έλενα Τζήκα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Λία Χατζοπούλου
Voci Contra Tempo
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo έκανε την εμφάνισή του το 2017 και πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε μία από τις κορυφαίες και πιο δραστήριες χορωδίες της Ελλάδας.
Η συμμετοχή στο σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα, καθώς και οι πρώτες
εκτελέσεις χορωδιακών έργων. Το ρεπερτόριο του συνόλου καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα, από κλασική και λόγια μουσική μέχρι παραδοσιακά τραγούδια διαφόρων λαών, έντεχνα, spirituals και jazz.
Συνεργάζονται τακτικά με φορείς όπως το Μεγάρο Μουσικής Θες/νίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης, το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφ. Κ. Μακεδονίας, κ.ά. Με την Κ.Ο.Θ. έχουν παρουσιάσει μερικά από τα πιο σπουδαία έργα ρεπερτορίου για γυναικεία χορωδία, όπως οι Πλανήτες του Holst και οι Σειρήνες από τα Νυχτερινά του Debussy. Τον Αύγουστο του 2021 συμμετείχαν – έπειτα από πρόσκληση – σε δύο από τα μεγαλύτερα Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ: το “Guido d’Arezzo” και το “Incontro Internazionale Polifonico ‘Città di Fano’”, δίνοντας συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ιταλίας και λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Στην Ελλάδα έχουν επίσης εμφανιστεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Σέρρες, Νάουσα, Καβάλα, Λάρισα και Τρίκαλα, ενώ τον Απρίλη του 2022 έκαναν το ντεμπούτο τους με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, τραγουδώντας στο “1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής” στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Οι VCT έχουν αναπτύξει παράλληλα και εκπαιδευτικό έργο, συμμετέχοντας στο παρελθόν ως εργαστηριακή χορωδία στο 2 ο ARTience Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Φωνή (Τρίκαλα, 2022) και στο Masterclass Διεύθυνσης Χορωδίας του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας, με διδάσκοντες τους Ambrož Čopi (SL), Gary Graden (SΕ), Vytautas Miškinis (LT) και Javier Busto (ES) [2021, 2022]. Το 2023 οι VCT είχαν την τιμή να τραγουδήσουν νέα Ελληνική χορωδιακή μουσική στην Kammermusiksaal της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, καλεσμένες του Φεστιβάλ “Homelands” (διοργάνωση CHORALSPACE). Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα πολυσχιδές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το Project Πatriδa, το οποίο υποστήριξε 8 νέους Έλληνες συνθέτες
να γράψουν καινούργια χορωδιακή μουσική.
Οι VCT αποτελούν ensemble in residence του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. και αναπτύσσουν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό έργο για μαέστρους και συνθέτες.
Τις Voci Contra Tempo ίδρυσε και διευθύνει η μαέστρος κα Σοφία Γιολδάση.
Σοφία Γιολδάση
Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας (Bachelor & Master) στο Conservatorium van Amsterdam της Ολλανδίας & εξειδικεύτηκε στη χρήση σωματικής κίνησης σε παιδικές-νεανικές χορωδίες. Είναι επίσης αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας & Μουσικής Παιδαγωγικής/Μουσικολογίας από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.
Για περισσότερα από 10 χρόνια έχει δουλέψει με όλα τα είδη των χορωδιών: παιδικές, νεανικές, γυναικείες & μικτές, ερασιτέχνες & επαγγελματίες, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Ως μαέστρος της Νέας Παιδικής Χορωδίας του Άμστερνταμ εμφανίστηκε στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ολλανδίας, κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Cantemus, ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, για την Deutsche Grammophon, & είχε την τιμή να διευθύνει στην ορκωμοσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σ’όλο τον κόσμο.
Καλείται συχνά να διδάξει σε masterclasses, σεμινάρια & workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Κόσοβο, Ισραήλ, Σερβία, Κύπρο & Ολλανδία.
Συνεργάζεται συχνά με φορείς όπως: IFCM, ECA, Feniarco, Choralspace, Πανεπιστήμιο Hacettepe (Τουρκίας), Εθνική Λυρική Σκηνή, Χορωδία της ΕΡΤ, ΚΟΘ, ΟΜΜΘ, Κε.Πο.Πε.Κ.Μακεδονίας, Διεθνές Χορωδ. Φεστιβάλ Πρέβεζας, κ.ά. Αποτελεί, επίσης, μέλος σε κριτικές επιτροπές διεθνών χορωδιακών διαγωνισμών.
Είναι μαέστρος της Παιδικής & Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσ/νίκης και του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo», με τις οποίες έχει περιοδεύσει στην Ιταλία & έχει διευθύνει στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Διδάσκει Διεύθυνση Χορωδίας στο Ωδείο «Μελωδία» Καλαμαριάς.
Θύμιος Ατζακάς
O Θύμιος Ατζακάς είναι μουσικός, παραγωγός και εκπαιδευτικός της μουσικής. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας και έπειτα εργάστηκε ως μουσικός με έδρα το Βερολίνο για έξι χρόνια. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2012).
Από το 2001 ασχολείται συστηματικά με το ούτι και την εφαρμογή διαφόρων τροπικών μουσικών συστημάτων επάνω στη σύγχρονη μουσική γραφή, την τροπική και την ηλεκτροακουστική σύνθεση, την ενορχήστρωση και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Από το 1996 σήμερα έχει παίξει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ενώ επιμελήθηκε ή έλαβε μέρος σε εκατοντάδες μουσικές παραστάσεις. Έχει εμφανιστεί, σαν σολίστας ή μέλος μουσικών συνόλων σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Aγγλία, Μαρόκο και Συρία ενώ ηχογράφησε και μαγνητοσκόπησε για την ελληνική ραδιοτηλεόραση, το WDR, την Deutsche Welle, το MDR, το Arte και το BBC.
Aπό το 2010 ερμηνεύει και δισκογραφεί σαν σταθερό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio.
Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο οποίο εργάζεται από το 2006.
Από το 2006 είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς διοργάνωσης ‘Μουσικό Χωριό’ που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, καθώς και του καλλιτεχνικού forum «το αβγό» στη Θεσσαλονίκη.
Δήμος Γκουνταρούλης
Ο βιολοντσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης παίζει μοντέρνο και μπαρόκ τσέλο, καθώς και τετράχορδο ή πεντάχορδο βιολοντσέλο πίκολο. Κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης μουσικής πορείας του συμμετείχε σε αναρίθμητες συναυλίες, περιοδείες και ηχογραφήσεις, παίζοντας με κορυφαίους μουσικούς και σύνολα κλασικής και μπαρόκ μουσικής, καθώς και τζαζ/αυτοσχεδιαζόμενης/λαϊκής μουσικής ανά τον κόσμο.
Γεννήθηκε το 1970 στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε βιολοντσέλο με τους Γιώργο Μανώλα, Ιβάν Μπιάνκι, Ρούσι Ντράγκνεφ. Το 1988 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του με τον Philippe Muller και τη Reine Flachot, και ξεκίνησε να παίζει τζαζ και αυτοσχεδιαστική μουσική. Το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία. Ήταν για μια δεκαετία καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο – UNICAMP.
Το 2003 κέρδισε το έγκυρο Βραβείο Carlos Gomes ως ο καλύτερος σολίστ της χρονιάς, ενώ το 2008 η ηχογράφησή του με τις Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Μπαχ έλαβε το Βραβείο Prêmio Bravo de Cultura ως καλύτερο cd κλασικής μουσικής του έτους. Το 2015 γύρισε στην Ελλάδα. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Εμφανίζεται τακτικά σε όλη την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περίπου 40 cds.
Νίκος Ξανθούλης
Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, λυριστής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.
Υπηρέτησε ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Ήταν καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών και Τρομπέτας στο Ωδείο Αθηνών για 40 περίπου χρόνια (1983-2021) Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής – σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως έχοντας λάβει δύο φορές τη διάκριση Kress Lectureship.
Νικόλαος Ζαφρανάς
ΒΑ & ΜΑ στην Πιανιστική Εκτέλεση (Πανεπιστήμιο Μουσικής, Graz, Αυστρία), διδακτορικό στη Μουσική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Brunel, Λονδίνο).
Συμβούλος Ψυχικής Υγείας εκπ. στην Ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης).
Έχει διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμφανίσεις σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και συνοδείες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, τη Ν. Αφρική και τη
Βόρεια Αμερική. Ηχογραφήσεις του υπάρχουν σε CD, στο youtube κ. α.
Ιδρυτικό μέλος του συνόλου “Piandaemonium” και του “Transcription Ensemble”.
Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δημήτριος Βίττης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Παρακολούθησε μαθήματα drums και κλασικών κρουστών στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 1986 στο Δημοτικό Ωδείο Bochum, Γερμανία. Από το 1988 έως το 1993 φοίτησε στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής στο Essen, Γερμανία και αποφοίτησε με δίπλωμα κλασικών κρουστών με βαθμό ‘ Άριστα’.
Έκτοτε, έχει λάβει μέρος σε έναν σημαντικό αριθμό μουσικών συνόλων όπως το κουαρτέτο κρουστών “Nakara”, το κουαρτέτο “Tangos a cuatro”, το σύνολο “Κώδιξ’’ με ρεπερτόριο από τη βυζαντινή και τη μεσαιωνική περίοδο, τα κουαρτέτα ‘’Jazsic” και “Contravento Crossover” με έργα τού Claude Bolling, το σύνολο “Ορφεία Αρμονία” με ερμηνείες αρχαίας ελληνικής μουσικής, τη “Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης”, την χορωδία “Voci Contra Tempo”, την ορχήστρα δωματίου “Orpheus Soloists”, τους “Storm String Quartet” με διασκευές κλασικών ροκ κομματιών και το trio “Τιμής Ένεκεν” με διασκευές κλασικών tango και jazz κομματιών.
Από το 2001 έχει διδάξει στο Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαϊδας, στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο Ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης, καθώς και στο Κρατικό Ωδείο και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή συνεργασία σε ηχογραφήσεις έργων του Γιάννη Γεωργιλά και του Αντώνη Σουσάμογλου.
Από το 1996 κατέχει τη θέση του Κορυφαίου Α΄ στα τύμπανα στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Τιμές εισιτηρίων
- Ταμείο: 13 €
- Προπώληση: 10 €
- Μειωμένο (άνεργοι / μαθητές / φοιτητές): 8 €Όλα τα μειωμένα εισιτήρια είναι έγκυρα με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών (πάσο, κάρτα ανεργίας) κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ.