Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις
Κοινοποίηση

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
1 Απριλίου 2024 – 31 Αυγούστου 2024

Ημέρες & ώρες λειτουργίας

 • Δευτέρα – Κυριακή: 9:00 – 16:00
 • Μ. Παρασκευή: 12.00 – 17.00
 • Μ. Σάββατο: 8.30 – 15.30
 • Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό την:

 • 25η και 26η Δεκεμβρίου
 • 1η Ιανουαρίου
 • 25η Μαρτίου
 • Κυριακή του Πάσχα
 • 1η Μαΐου

Οι ώρες λειτουργίας μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του ωραρίου μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2313310301.

Ομαδικές επισκέψεις γίνονται δεκτές μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-11:00).

Πληροφορίες

Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσειςΣτο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του.

Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ζητήματα πλαστογραφίας: ένα επιζωγραφισμένο αγγείο της Συλλογής Παπαηλιάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι συλλογές των ελληνικών δημόσιων αρχαιολογικών μουσείων περιλαμβάνουν αρχαία αντικείμενα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από ανασκαφές ή περισυλλογές, από το χώμα δηλαδή, γεγονός που εγγυάται την αυθεντικότητά τους. Ωστόσο, τα παραπάνω μουσεία δέχονται και αρχαία μέσα από άλλους «δρόμους»: από παραδόσεις ιδιωτών, δωρεές, αγορές, επαναπατρισμούς καθώς και από κατασχέσεις προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πάντοτε σαφής η προέλευση των αρχαίων αντικειμένων και δεν είναι βέβαιη η αυθεντικότητά τους. Έτσι, συμβαίνει να έχουν παρεισφρήσει στις συλλογές των ελληνικών μουσείων πλαστά αρχαία αντικείμενα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διαθέτει στις συλλογές του κάποια πλαστά έργα. Ένα από αυτά είναι το κύπελλο ΜΘ 11663 της Συλλογής Παπαηλιάκη, το οποίο δωρήθηκε στο ΑΜΘ το 1985 και θεωρήθηκε αρχικά αυθεντικό. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό μεν αρχαίο αγγείο, με πλαστή, όμως, διακόσμηση.

Το αγγείο είναι αττικό και χρονολογείται στα 425-400 π.Χ., ωστόσο, η εξωτερική επιφάνειά του φέρει διακόσμηση σε κορινθιακό στιλ, και μάλιστα σε κορινθιακό στιλ που χρονολογείται 150 με 200 χρόνια νωρίτερα, στο α΄ μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Δηλαδή, το αγγείο δεν συνάδει προς τη διακόσμηση ούτε όσον αφορά στο εργαστήριο κατασκευής ούτε όσον αφορά στη χρονολόγηση. Το μόνο στοιχείο από την αρχική, την αυθεντική, διακόσμησή του που διατηρήθηκε, βρίσκεται στην κάτω, μη ορατή, επιφάνειά του, η οποία είναι ολοκληρωτικά καλυμμένη με πυκνό λαμπερό μελανό υάλωμα, σήμα κατατεθέν των αττικών αγγείων, που δεν μπόρεσε να αντιγράψει επιτυχώς κανένα από τα υπόλοιπα ελληνικά κεραμικά εργαστήρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, ο πλαστογράφος χρησιμοποίησε ένα αυθεντικό αρχαίο αγγείο, έξυσε την εσωτερική και εξωτερική επιφάνειά του, αφήνοντας ανέγγιχτη μόνο την κάτω πλευρά της βάσης, και στη συνέχεια πρόσθεσε στην εξωτερική επιφάνεια μία εξ ολοκλήρου νέα διακόσμηση (επιζωγράφιση), αντλώντας, ελεύθερα, στοιχεία από αρχαίες κορινθιακές παραστάσεις. Ότι πρόκειται για σύγχρονη δημιουργία μαρτυρούν επιπλέον και μια σειρά από λεπτομέρειες της διακόσμησης, με χαρακτηριστικότερη την παντελή απουσία υαλώματος από το εσωτερικό του αγγείου.

Στην προθήκη εκτίθενται προς σύγκριση δύο αυθεντικά αρχαία αντικείμενα: ένα αττικό αγγείο ίδιου σχήματος από τη Νέα Μηχανιώνα, καθώς και ένα κορινθιακό αγγείο με χαρακτηριστική κορινθιακή διακόσμηση από τη Σίνδο.

Η διακόσμηση του επιζωγραφισμένου αγγείου της Συλλογής Παπαηλιάκη θα μπορούσε να συνδεθεί με έναν νεότερο πλαστογράφο κορινθιακών αγγείων, που έχει αναγνωρίσει η αρχαιολογική έρευνα, και ο οποίος είναι γνωστός με το συμβατικό όνομα Shoe Lane Painter, ο Ζωγράφος της Οδού με τα Τσαρουχάδικα, σε κάπως ελεύθερη μετάφραση. Το όνομά του προήλθε από τον δρόμο με τα τσαρουχάδικα -και αργότερα τα παπουτσάδικα- στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, τη σημερινή οδό Πανδρόσου, όπου βρίσκονταν άλλοτε και πολλά αρχαιοπωλεία που προσέφεραν προς πώληση έργα του ως γνήσια. Η δραστηριότητά του τοποθετείται στην Αθήνα, στη δεκαετία του 30 και μετά. Το «χέρι» του έχει αναγνωριστεί σε τουλάχιστον 40 έργα, διαφόρων σχημάτων, που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, κυρίως του εξωτερικού, και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Τιμές εισιτηρίων

 • 1 Μαρτίου – 31 Οκτωβρίου
  • Κανονικό: 8 €
  • Μειωμένο: 4 €
 • 1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: 4 € για όλους τους επισκέπτες

Μειωμένο εισιτήριο καταβάλλουν

 • Τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.
 • Οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της ΕΕ άνω των 65 χρονών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.
 • Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
 • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών.
 • Το αντιτίμο επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων και τα κριτήρια απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου καθορίζονται σύμφωνα με το ΦΕΚ 2666/Β’/01-07-2019.
Εκκίνηση:

19 Ιουνίου 2024 09:00

Λήξη:

19 Ιουνίου 2024 16:00

+73

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989

74 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες