Ναι – Oui
Κοινοποίηση

Μονή Λαζαριστών
Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
24-25 Μαΐου 2023

Ώρα έναρξης: 21:15

Πληροφορίες

Ναι - OuiΤου Γκαμπριέλ Αρού

Μετάφραση: Μαριάννα Καλμπάρη, Κωνσταντίνος Καζάκος

Μια παράσταση ύμνος στον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό του.

Σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββα Ρίζου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου Ανδρέου με την κα. Άννα Μυκωνίου, Πρόεδρο και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον κ. Αστέριο Πελτέκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε., θα πραγματοποιηθεί μετάκληση του θεατρικού έργου «ΝΑΙ» του Γκαμπριέλ Αρού, που ανέβηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών τον Ιανουάριο του 2023 (τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος), σε σκηνοθεσία Αστέρη Πολυχρονίδη, για δύο δωρεάν παραστάσεις για το κοινό της Θεσσαλονίκης, στις 24 και 25 Μαΐου 2023.

Το πολύ αξιόλογο αυτό θεατρικό έργο θα είναι ένα δώρο προς την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και προς το θεατρόφιλο κοινό της συμπρωτεύουσας.

Πλοκή του έργου

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ένας Γερμανός πρώην ναζί που αποστάτησε και ένας Εβραίος ράφτης, καταδικασμένοι σε θάνατο, μοιράζονται το ίδιο κελί την τελευταία νύχτα πριν από την εκτέλεσή τους με την πρόθεση ότι όποιος σκοτώσει τον άλλον, θα του χαριστεί η ζωή. Οι δύο αυτοί άντρες, διαμέσου ενός έξυπνου διαλόγου που σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους και την ως τότε ζωή τους, καλούνται να βρουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας για να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιος είναι τελικά ο φίλος και ποιος ο εχθρός. Οι διαφορετικές εμπειρίες τους, οι αντιφατικές προσωπικότητές τους, οι προκαταλήψεις τους σε συνδυασμό με τα βιώματά τους και τα κατεστημένα της κοινωνίας που μεγάλωσαν βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με τον ψυχολογικό τους κόσμο, αλλά και μεταξύ τους, ώσπου στο τέλος θριαμβεύει ο ανθρωπισμός τους. Στο τέλος του έργου, εμπεριέχεται ένας μονόλογος στον οποίο ο συγγραφέας διαμέσου του ήρωα του, συνειδητοποιεί ότι τελικά ο άνθρωπος είναι κύριος της μοίρας του.

Το «ΝΑΙ» έχει ανέβει στην Ελλάδα το 1998 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και το 2005 από το «Νέο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Στην Γαλλία, το θεατρικό του Αρού ανέβηκε το 1978 από το Theatre de Plaisance και έκτοτε ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε διάφορα θέατρα της Γαλλίας.

Συντελεστές

  • Σκηνοθεσία: Αστέριος Πολυχρονίδης
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Κουβόπουλος
  • Διαχείριση φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
  • Ηχοληψία: Γιώργος Δασκαλάκης
  • Φροντιστής / Κατασκευές σκηνικού: Κώστας Μαρτίν
  • Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Δημήτρης Κουστολίδης, Χαράλαμπος Παυλίδης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γκαμπριέλ Αρού (Gabriel Arout 1909-1982) ήταν Γάλλος συγγραφέας Ρωσικής καταγωγής, ο οποίος έγραψε πάνω από 20 θεατρικά έργα, αρκετά σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες ενώ μετέφρασε με την δική του μοναδική πινελιά πολλά αριστουργήματα της Ρωσικής λογοτεχνίας στα Γαλλικά. Το 1978 βραβεύτηκε από τον οργανισμό Societe des auteurs et compositeurs dramatiques και το 1981 από την Academie francaise. Το «ΝΑΙ» (1971) είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του Αρού.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ο Γκαμπριέλ Αρού είπε: «ΝΑΙ είναι η πιο καθαρή, η πιο ειλικρινής, η πιο ξεκάθαρη λέξη στην ανθρώπινη γλώσσα, ίσως και η πιο τρυφερή και, σίγουρα, η λιγότερο διφορούμενη και η πιο γενναιόδωρη»

Ναι λοιπόν στον ανθρωπισμό, ναι στην κατάρριψη όλων των κατεστημένων που φτάνουν την ανθρωπότητα στον εξτρεμισμό, Ναι στην κατανόηση, στην συμπαράσταση και την συμπόνια.

Σίγουρα ο διάλογος, η επικοινωνία είναι το βασικό κλειδί για την επιβίωση αυτού του κόσμου.

Και σε αυτή εδώ τη συνθήκη που δημιουργεί ο Αρού, ο διάλογος παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

Είναι η σωτήρια δύναμη για να περάσουν οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες στο επόμενο στάδιο που ίσως να είναι και το τελευταίο γι’ αυτούς.

Μία παράσταση που είναι πράγματι ύμνος στον άνθρωπο και στην δυνατότητα που έχει να είναι αυτός ο κύριος της μοίρας του.

Αστέριος Πολυχρονίδης

Τιμές εισιτηρίων

    • Είσοδος Ελεύθερη
Εκκίνηση:

25 Μαΐου 2023 21:15

Λήξη:

25 Μαΐου 2023 23:15

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

GPS:

40.658558480987, 22.931021824608