Μια αρχαιολογία της αναπηρίας
Κοινοποίηση

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
15 Δεκεμβρίου 2023 – 15 Ιουνίου 2024

Ημέρες & ώρες λειτουργίας

  • Θερινό (15 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου): 8:00 – 20:00 καθημερινά
  • Χειμερινό (1 Νοεμβρίου – 14 Απριλίου): 8:30 – 15:30 καθημερινά
  • Το Μουσείο παραμένει κλειστό την: 25η και 26η Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου.

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Πληροφορίες

Μια αρχαιολογία της αναπηρίαςΗ περιοδική έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» συνίσταται στην ομώνυμη εικαστική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιστορικό αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Μέσα από μια πειραματική ανασύνθεση της Ακρόπολης της Αθήνας, η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει ένα εμβληματικό και πολυσήμαντο μνημείο του αρχαίου παρελθόντος υπό το πρίσμα της ανθρώπινης αναπηρίας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ανασυνθέτουμε την Ακρόπολη εμπεριέχει σύγχρονες ιδέες για το σώμα και τη σωματική βλάβη. Η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να δει την εμπειρία της πρόσβασης στο δυσπρόσιτο αυτό αρχιτεκτονικό χώρο πέρα από τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Δημιουργώντας μια αισθητηριακή αντίληψη του χώρου των Προπυλαίων, το έργο προβάλλει την ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης ως μια συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Για το επιτύχουν αυτό, οι δημιουργοί χρησιμοποιούν διάφορα μέσα επικοινωνίας τα οποία είναι προσιτά σε άτομα με αναπηρίες, όπως απτικές αναπαραστάσεις, ηχητικές αφηγήσεις στα ελληνικά και αγγλικά, αφηγήσεις στην ελληνική και αμερικανική νοηματική γλώσσα.

Ο τίτλος «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» παραπέμπει ουσιαστικά σε μια εναλλακτική πρόταση προσέγγισης στην προσβασιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία εξισορροπεί μεταξύ της ιστορικής αυθεντικότητας και των τεχνικών τροποποιήσεων που γίνονται για τη σύγχρονη προσβασιμότητα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν καθιστά μόνον τις αρχαιότητες και τα μνημεία προσβάσιμα στους σύγχρονους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά φροντίζει επιπλέον η ίδια η ανασύνθεση του παρελθόντος να πραγματοποιείται με γλώσσες, μορφές και μέσα που είναι σχετικά με την αναπηρία και την εμπειρία της. Μέσα από τις ανασυνθέσεις αυτές η αναπηρία αναδύεται σε αντικείμενο ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, σε έκφραση της ανθρώπινης διαφοράς και ποικιλομορφίας, παρά ως μια κατάσταση που δικαιολογεί κοινωνικούς διαχωρισμούς ή απομόνωση.

Σε επιμέρους ενότητα προβάλλονται δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που στοχεύουν στη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, σε προγραμματισμένες ημερομηνίες και κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης, ξεναγήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Ένα θεατρικό εργαστήρι με τίτλο «Θέατρο για Όλους» αποτελεί την εκπαιδευτική δράση της έκθεσης που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών με ή χωρίς αναπηρίες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θεατρικό εργαστήρι ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://www.amth.gr/news/theatriko-ergastiri-gia-paidia

Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων και του εργαστηρίου θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα μας. Μετά την ανακοίνωση θα μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή καλώντας στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 14:00).

Η έκθεση πραγματοποιείται με στην υποστήριξη του Williams Publication Fund του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Για περισσότερες πληροφορίες για το project στο: anarchaeologyofdisability.com.

Θεματικές Ξεναγήσεις

  • Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024: 10:30
  • Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024: 10:30
  • Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024: 10:30

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’

Στο πλαίσιο της έκθεσης «An Archaeology of Disability / Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την HandsUp Agency.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313310201 (Δευτέρα – Παρασκευή, 8:00 – 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Είσοδος ελεύθερη

Εκκίνηση:

29 Φεβρουαρίου 2024 09:00

Λήξη:

29 Φεβρουαρίου 2024 16:00

+104

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989

105 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες