Home concert | Μordana
Κοινοποίηση

Secret Location
Κέντρο Θεσσαλονίκης, περιοχή Ρωμαϊκής Αγοράς
Η ακριβής οδός θα σας αποσταλεί με email σε συνέχεια της εξασφάλισης του εισιτηρίου σας.
Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Προτεινόμενη ώρα άφιξης: 20:30 – Γνωριμία και σερβίρισμα ποτών (κρασί, τσάι με ή χωρίς κονιάκ)
Ώρα έναρξης:
21:30

Πληροφορίες

Home concert | ΜordanaOι Mordana, στο τελευταίο για τη σεζόν home concert, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των αδελφών Βραχνών, τόσο από τον πρώτο τους δίσκο “Roots” όσο και από τον δεύτερο που ετοιμάζεται.

Οι Mordana είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης τριών μουσικών με έδρα την Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να συμπράξουν και να δημιουργήσουν από κοινού νέους μουσικούς ορίζοντες εμπνευσμένους από την παράδοση του τόπου τους. Το όνομά προέρχεται από μία ιδιότυπη οικειοποίηση του όρου «mordent» που στην μουσική ορολογία μεταφράζεται ως «τσάκισμα» και αναφέρεται στον στολιδισμό της μελωδικής γραμμής. Το ρεπερτόριό τους βασίζεται σε πρωτότυπες συνθέσεις των ιδίων και στην διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών και σκοπών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ο ήχος τους αντανακλά τις μουσικές επιρροές της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς των λαών που έζησαν στην περιοχή και τις αναζητήσεις και ανακαλύψεις των ταξιδιών του καθενός μουσικού ξεχωριστά. Η αυτοσχεδιαστική διάθεση εμπνευσμένη από τα ταξίμια της ανατολής, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την jazz κερδίζει τον δικό της χώρο μέσα στο ενίοτε περίπλοκο παιχνίδι ρυθμικών και μελωδικών μοτίβων ώσπου τα όρια μεταξύ παλαιού και σύγχρονου να γίνουν δυσδιάκριτα και να ηχήσουν συνεκτικά στην γραμμή του χρόνου.

Η πρωταρχική σύνθεση των Mordana αποτελείται από τους: Περικλή Βραχνό-λαφτα,συνθέσεις, Βαγγέλη Βραχνό-κοντραμπάσο,συνθέσεις, Ανδριάνα Αχιτζάνοβα-νέι.

To 2019 μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους album και έτσι ξεκινά η συνεργασία τους με τον Dine Doneff και τον Σωκράτη Βότσκο. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται με τους Μπακλατζή Μάκη στο βιολί και Βαρελά Νίκο στα κρουστά και ετοιμάζουν το υλικό του 2ού τους δίσκου.

Συντελεστές

Βαγγέλης Βραχνός

Γεννημένος το 1989 στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει τη σχέση του με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία παίρνοντας μαθήματα στη φλογέρα, την κιθάρα, το γαλλικό κόρνο και το ηλ. μπάσο μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Παράλληλα, μαθαίνει θεωρία και αρμονία της μουσικής ως σπουδαστής σε διάφορα ωδεία της πόλης (ΣΩΘ, ΚΩΘ κ.α.).

Με το πέρας των μαθητικών του χρόνων βρίσκεται φοιτητής στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ και παράλληλα συνεχίζει την αναζήτηση του προσωπικού του δρόμου στο χώρο της δημιουργικής μουσικής πλέον ως μπασίστας και τρομπετίστας για μερικά χρόνια και ως κοντραμπασίστας από την ηλικία των 23 ετών και ύστερα. Η σχέση του με τις παραδοσιακή μουσική από τη μία αλλά και η ανάγκη του για εξερεύνηση του διαφορετικού τον κινητοποιούν ώστε να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές στην πολυπολιτισμική ακαδημία Codarts Academy του Rotterdam to 2014-2015. Εκεί θα εμβαθύνει στην Jazz και θα γνωρίσει μουσικούς από κάθε γωνιά της γης, η σύμπραξη με τους οποίους θα είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική αυτοσχεδιαστική και συνθετική του κυρίως δράση.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ιατρική, ιδρύει μαζί με τον Λ.Πασιά και τον Γ.Κλουντζό-Χρυσίδη τους Yako Trio (διασκευάζοντας στο πρώτο τους δίσκο τα δημοτικά τραγούδια του Γ.Κωνσταντινίδη και παρουσιάζοντας προσωπικές συνθέσεις στο δεύτερο άλμπουμ τους ”ΟdesSea”) και λίγα χρόνια μετά μαζί με τον αδερφό του, και επίσης μουσικό και συνθέτη, Π. Βραχνό ιδρύουν τους Mordana, ηχογραφώντας το πρώτο τους δίσκο Roots με συνθέσεις των ιδίων επηρεασμένες από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου, ενώ συμπράττουν ως δημιουργοί και για τη παράσταση «Από τη Μικρά Ασία στη Βόρεια Εύβοια» το καλοκαίρι του 2022 στα πλαίσια του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Τέλος έχει εμφανισθεί σε μεγάλο αριθμό εγχώριων αλλά και διεθνών φεστιβάλ (Technopolis Jazz Festival of Athens , Φεστιβάλ Τζαζ Ηρακλείου, Prilep Ιnternational Jazz Festival, Odessa International Jazz Festival, Aglanjazz Festival of Cyprus, Αnopolis World Music Festival)

Περικλής Βραχνός

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Μαθήτευσε σε διάφορα ωδεία της πόλης και σπούδασε εθνομουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Είναι ιδρυτικό μέλος των Mordana, ορχηστρα πρωτότυπης τροπικής μουσικής και συνθέτης σε αυτήν παίζοντας πολίτικο λαούτο, βιολί και βιόλα. Επίσης συμμετέχει ως βιολιστής στο τρίο Ροβιόληδες, σχήμα που έχει ως βάση το σαντούρι και το βιολί και την αναπαραγωγή του ήχου της σμυρναίικης σχολής του προπολεμικού ρεμπέτικου. Αμφότερα τα σχήματα κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο μέσα στο 2021.

Υπηρξε επι σειρά ετών μέλος της ορχήστρας «Καφέ αμάν και άλλα» με τραγουδιστή τον Γιάννη Διονυσίου, με το οποίο παρουσίασαν αφιερώματα στον Νταλγκά και τον Σέμση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μουσικό χωριό στο Πήλιο, Mediterranean Music Festival στην Ελβετία). Εχει συνεργαστεί με τον βραβευμένο σκηνοθέτη Tony Gadlif συμμετέχοντας σε συναυλίες σε φεστιβάλ στην Γαλλία (LYON, ARLES) για την προώθηση ταινίας του που αφορά την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Έχει γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις “Κλέφτες” και ¨Λυσιστράτη” συνεργαζόμενος με την θεατρική ομάδα Ακτίς Αελίου κι έχει συνεργαστεί με το Κ.Θ.Β.Ε. ως ενορχηστρωτής και μουσικός σε θεατρικές παραστάσεις. Τέλος συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την παράσταση “Από την Μικρασία στην Β.Εύβοια”(2022) στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022».

Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά

Είναι συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ olipoli – Κοινότητα Μουσικής Πράξης & Έρευνας. Είναι μουσικός και δραστηριοποιείται στο χώρο της παραδοσιακής, world και σύγχρονης μουσικής σκηνής, με μουσικό όργανο το νέι και το τραγούδι. Διδάσκει το όργανο νέι στη Μουσική Ακαδημία ARTE της Λευκωσίας και είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκινά στην ηλικία των εφτά όπου και ακολουθεί κλασικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στη Σχολή Πιάνου. Σε ηλικία είκοσι ετών ακολουθεί σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στο όργανο νέι. Παράλληλα, παρακολουθεί μουσικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς και εκπαιδευτικούς. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, αποφασίζει να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Music Perfomance) στο τμήμα της World Music του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών (Codarts University) του Ρόττερνταμ. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, ακολουθεί σπουδές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια ενασχόλησής της με τη μουσική δραστηριοποιείται ως μουσικός στο χώρο της ελληνικής παραδοσιακής, world, ethnic και σύγχρονης μουσικής σκηνής. Συνεργάζεται με τα μουσικά σχήματα Argatia Ensemble και Loxandra Ensemble ενώ είναι ιδρυματικό μέλος του μουσικού project Mordana. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς και ποικίλα μουσικά σχήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό (Nederlands Blazers Ensemble, Ahtamar trio, Serenade ensemble, Mediterranean project, Mah ensemble, Mossaic, Narda, Mordana κ.α.). Έχει συμμετάσχει ως σολίστ αλλά και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες σε διεθνή φεστιβάλ (Cosmopolis Festival, South Explorer Fest, Literature Festival, NewLands Festival, Muziek Festival Amsterdam, Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής ΦΕΞ κ.α), μουσικές σκηνές, θέατρα, μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς (Kunstmuseum Den Haag, Werel Muzeikplein, Muziektheater De Ontmoeting Rozenburg, Mokum Folk Podium, Alevitisch Cultureel Centrum Harlem, Maas Theater En Dans, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Άνετον κ.α.) Παράλληλα, συμμετέχει σε δισκογραφικές παραγωγές.

Νίκος Βαρελάς

Ο Νίκος Βαρελάς γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας τo 1989. Το 2001 ξεκινά τις μουσικές του σπουδές στο Μουσικό Γυμνάσιο –Λύκειο Τρίπολης στα παραδοσιακά κρουστά. Το 2007 αποφοιτώντας από το μουσικό Σχολείο Τρίπολης εισάγεται στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στην ειδίκευση παραδοσιακά κρουστά.

Εκεί παρακολουθεί μαθήματα κρουστών από τους Τάκη Μπάρμπα, Σέργιο Βούλγαρη Κώστα Αναστασιάδη και Κων/νο Πουλιανάκη σε διαφορετικές χρονικές
περιόδους. Ακόμη, τα έτη 2007,2008 και 2009 παρακολουθεί σεμινάρια κρουστών στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης με τον Zohar Fresco. Συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές του, το 2011 πηγαίνει στην Τουρκία, στην Κων/πολη, όπου φοιτά στο Turkish Music State Conservatory για ένα χρόνο με το πρόγραμμα Erasmus .Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα κρουστών στην ακαδημία του Mısırlı Ahmet – Galata Rıtımhanesı.

Τον Ιούνιο του 2012 επιστρέφει στην Ελλάδα και αποφοιτεί από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Από τότε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη είτε παίζοντας μουσική σε διάφορα σχήματα είτε διδάσκοντας κρουστά σε μουσικά σχολεία και ωδεία.

Μάκης Μπακλατζής

Eίναι ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ olipoli – Κοινότητα μουσικής πράξης και έρευνας. Είναι διδάσκων του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο γνωστικό αντικείμενο «Bιολί» και υπεύθυνος συντονιστής μουσικών συνόλων με ειδίκευση στις ελληνικές μουσικές παραδόσεις.

Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση Ερμηνεία και Εκτέλεση στο Παραδοσιακό Βιολί, και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Εκτέλεση, με ειδίκευση Violin Performance in World Music στο Rotterdam Conservatoire.

Έχει εργαστεί στην Α’/θμια, Β’/θμια και Γ’/θμια εκπαίδευση ως μουσικός και έχει ηγηθεί σεμιναρίων μουσικής σε Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο. Δραστηριοποιείται ως μουσικός στο πεδίο της παραδοσιακής, world music και σύγχρονης μουσικής σκηνής και είναι μέλος του μουσικού συνόλου Μπρατίμια, Rosal trio, Λωξάντρα, Gmbt (ντουέτο με τον Σταμάτη Πασόπουλο), Contrabando. Παράλληλα με το βιολί ασχολείται επαγγελματικά με το Παραδοσιακό-Δημοτικό τραγούδι (συναυλίες, ηχογραφήσεις, μουσικά σχήματα). Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες και φεστιβάλ ως σολίστ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Opera de Rennes (Γαλλία), Theatre Regional De Constantine (Αλγερία), Podium Mozaiek και Stadsschouwburg (Première) Utrecht (Ολλανδία), De Centrale στη Γάνδη (Βέλγιο), Kulturmarkt και Mediterranean Music Festival (Ελβετία), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Festival de Mediterraneo στη Centro Storico di Perugia (Ιταλία), είναι κάποιοι από τους χώρους και τα φεστιβάλ της δράσης του.

Τιμές εισιτηρίων

  • Γενική είσοδος: 8 €. Στην τιμή περιλαμβάνεται ένα ποτήρι κρασί, ευγενική χορηγία του Κτήματος Παπαθανασίου ή μία κούπα τσάι, με ή χωρίς κονιάκ.

Προπώληση

Εκκίνηση:

30 Μαΐου 2023 21:30

Λήξη:

30 Μαΐου 2023 23:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

GPS:

-