Αστικό Πανηγύρι Vol. 5
Κοινοποίηση

Πολυχώρος Πολιτισμού και Αθλητισμού We
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Ώρα προσέλευσης: 21:00
Ώρα έναρξης:
21:30

Πληροφορίες

Αστικό Πανηγύρι Vol. 5Το Χορόδεντρο παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά το αστικό πανηγύρι, εμπνευσμένο από την παράδοση, με σταθμό το σήμερα. Tο «Αστικό Πανηγύρι vol.5» θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου 2024 στον Πολυχώρο We.

Στο «Αστικό Πανηγύρι vol.5» το Σάββατο 13 Ιανουαρίου του 2024 θα συναντηθούν το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», η τραγουδίστρια Κατερίνα Δούκα και το μουσικό σχήμα «Pontus Quartet». Τα σχήματα θα μας παρουσιάσουν σκοπούς και τραγούδια της Θράκης και του Πόντου σε ένα παιχνίδι ήχων παραδοσιακών και σύγχρονων. Θα μας κάνουν ένα μουσικό ταξίδι στη γη του Ορφέα και τον πολύπαθο Πόντο, σε αγαπημένους τόπους με γνωστά τραγούδια μέσα από το μοναδικό τους ύφος.

Το εργαστήρι χορού και μουσικής, τραγουδιού και παιχνιδιού «Χορόδεντρο» πραγματοποίησε το αστικό πανηγύρι πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2019. Επιθυμία ήταν να μεταφέρει την αίσθηση ενός καλοκαιρινού πανηγυριού σε ένα μοντέρνο, φιλόξενο και σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Σε αυτή την πρόκληση σύγχρονου χώρου και ήχων ανταποκρίθηκε το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», γνωστό σχήμα στους παραδοσιακούς κόλπους για την ποιότητα και το ήθος με το οποίο αντιμετωπίζει την παράδοση, αλλά και τη διάθεση της εξέλιξης της παραδοσιακής μουσικής.

Με την ίδια διάθεση αντιμετώπισε την πρόταση και η Κατερίνα Δούκα, τραγουδίστρια και δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού, που ενώ έχει μια ενασχόληση με αρκετά είδη μουσικής (παραδοσιακό, έντεχνο, ρεμπέτικο, ρετρό), τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα η ενασχόληση της με τη μουσική της Θράκης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Αστικό Πανηγύρι», που τη δεύτερη χρονιά, τον Ιανουάριο του 2020 εμπλουτίστηκε με την παρέα του μουσικού σχήματος DRom, που ασχολούνται με βαλκανικούς ήχους. Η πανδημία του covid-19 έφερε την υποχρεωτική παύση των δύο ετών και τη μεταφορά του από Ιανουάριο του 2022 τον Απρίλη 2022. Πέρυσι στο «Αστικό Πανηγύρι vol.4» οι ορχήστρες «Εβρίτικη Ζυγιά» και «Χάλκινα Ηχοχρώματα» συνέθεσαν και παρουσίασαν για πρώτη φορά επί σκηνής το τραγούδι του «Αστικού Πανηγυριού».

Συντελεστές

  • Εβρίτικη Ζυγιά
    • Σπύρος Στράτος: Γκάιντα
    • Άγγελος Στράτος: Κρουστά
    • Στρατής Πασόπουλος: Καβάλι-τραγούδι
    • Σταμάτης Πασόπουλος: Ακορντεόν
    • Παντελής Αγκιστριώτης: Θρακιώτικη και πολίτικη λύρα
  • Δούκα Κατερίνα: Τραγούδι
  • Pontus Quartet
    • Μελίνα Χατζηκαμάνου: τραγούδι
    • Φίλιππος Κεσαπίδης: ποντιακή λύρα
    • Γιάννης Καρακαλπακίδης : μπάσο,κιθάρες, λαούτο
    • Χρήστος Τάσιος: κρουστά

Βιογραφικά σημειώματα συντελεστών

Εβρίτικη Ζυγιά

Το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και απόλυτα συνυφασμένα με την παράδοση της Θράκης. «Εβρίτικη» επειδή σημείο αναφοράς έχει την λαογραφία του Έβρου και «Ζυγιά», καθότι στη «γλώσσα» των παραδοσιακών μουσικών ο όρος δηλώνει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.

Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης της παραδοσιακής θρακικής μουσικής, η συνεχής έρευνα, καταγραφή και αναπαραγωγή ανέκδοτων τραγουδιών, η αδιάλειπτη συμμετοχή σε θρακικά ήθη και έθιμα, καθώς και η έντονη παρουσία σε πολιτιστικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας συνθέτουν την ταυτότητα της Εβρίτικης Ζυγιάς.

Οι δισκογραφικές δουλειές του σχήματος:

  • «Τρανταφυλλόβεργα» – Τραγούδια ανέκδοτα από το χωριό Χιονάδες Έβρου, Μάρτιος 2013
  • «Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι» – Τραγούδια ανέκδοτα από χωριά της Μακράς Γέφυρας, Ανατολική Θράκη, Μάρτιος 2016.
  • Ορμένιον /Ormenion – Προσωπικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις της μπάντας από τη δισκογραφική εταιρεία Teranga Beat

Δούκα Κατερίνα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μέσα απ’ το οικογενειακό της περιβάλλον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τραγούδι και το χορό. Συμμετείχε στη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) στην αρχή ως χορεύτρια και στη συνέχεια διδάσκοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Η χρόνια μελέτη της μουσικοχορευτικής ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα η ενασχόλησή της με το παραδοσιακό τραγούδι, αποτυπώνονται για πρώτη φορά στη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Δημούδη «ηλιοβασίλεμα στον Έβρο», όπου συμμετέχει ως τραγουδίστρια.

Λίγα χρόνια αργότερα ηχογραφούν με το θρακιώτικο παραδοσιακό σχήμα «μεθόριος», το διπλό cd “Έβρος”, όπου ερμηνεύει ανέκδοτα τραγούδια του βόρειου Έβρου. Συμμετέχει επίσης στη δισκογραφική δουλειά “Απόψε” της Σοφίας Νάτσιου. Από το 2010 μαζί με τον Σταμάτη Πασόπουλο δημιούργησαν το “ραΔΥΟφωνο”. Το 2012 μαζί με τους Λευτέρη Τσικουρίδη, Μανώλη Πορφυράκη και Χρήστο Παππά δημιουργούν τους «πληρη νταξει» ερμηνεύοντας προπολεμικά ρεμπέτικα τραγούδια και μουσικές και εκδίδουν 3 δίσκους με πρωτότυπες εκτελέσεις/συνθέσεις του σχήματος. Το 2017 οι χορευτικές της ανησυχίες την οδήγησαν στην ιδρυτική ομάδα του «Χορόδεντρου», όπου επιμελείται το τμήμα «Τον χορό θα τραγουδήσω». Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι και αναπόσπαστο μέλος του project «Αστικό Πανηγύρι».

Οι δισκογραφικές δουλειές της τραγουδίστριας:

  1. Πληρη νταξει – 2013
  2. Αποστολή στο διάστημα-2014
  3. Τρίτος δίσκος – 2015
  4. Soiree – 2019

Με το ρεμπέτικο έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά το 2007 τραγουδώντας σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης.

Το 2016 εκδίδεται ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «φιλί στο στόμα» σε στίχους και μουσική της συνθέτριας/στιχουργού Σοφίας Νάτσιου.

Pontus Quartet

Το μουσικό σχήμα Pontus Quartet δημιουργήθηκε πρόσφατα από μία ομάδα μουσικών που δρουν και εργάζονται στην Θεσσαλονίκη, με απώτερο σκοπό την εκτέλεση και δημιουργία μουσικών τής περιοχής του Πόντου, και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Μουσικοί από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, και επιδράσεις, χαράζοντας ό καθένας από την μεριά του , την δικιά του ξεχωριστή μουσική διαδρομή, και με κοινό σημείο την δημιουργία και την μουσική αναζήτηση της Ποντιακής μουσικής στο σύγχρονο περιβάλλον, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα. Οι Pontus Quartet έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν την Ποντιακή μουσική με παραδοσιακά ακουστικά όργανα, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα μουσικής παραγωγής και εκτέλεσης, καθώς και να λειτουργούν από συνθήκες συναυλίας εώς και παραστάσεις παραδοσιακών γλεντιών.

Τιμές εισιτηρίων

  • Προπώληση, φοιτητικό, ανέργων: 10 €
  • Ταμείο: 12 €

Προπώληση

  • Χορόδεντρο (Καθολικών 4, 6ος όροφος, Πλατεία Εμπορίου / Δευτέρα – Παρασκευή 19:00 – 22:00)
  • We (κάθε μέρα 10:00 – 22:00)
  • more.com (by viva)
Εκκίνηση:

13 Ιανουαρίου 2024 21:30

Λήξη:

13 Ιανουαρίου 2024 23:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη

GPS:

40.625899700607256, 22.958167966131604