Ρενάτο Μόρντο: Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός – Η Ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων
Κοινοποίηση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ Μ2
Ινστιτούτο Γκαίτε
25 Ιανουαρίου 2023 – 19 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες λειτουργίας Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης:
Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023: 19:00
Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 20:00

Ώρες λειτουργίας Ινστιτούτο Γκαίτε:
Δευτέρα: 10:00 – 14:00
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 10:00 – 19:00
Παρασκευή: 15:00 – 19:00
Κάθε 2ο Σάββατο του μήνα: 9:00 – 13:30

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Ινστιτούτο Γκαίτε, Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας – Παλατινάτου & Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών

Έκθεση προς τιμή του Ρενάτο Μόρντο, συνιδρυτή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ρενάτο Μόρντο: Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός - Η Ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρωνΤο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου 2023 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023 στο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτο Γκαίτε. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, M2.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο. Η έκθεση ρίχνει επίσης μια σύντομη ματιά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τη βιογραφία του Μόρντο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel (Μάνχαιμ και Αθήνα) ενώ η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Άλλοι εταίροι από το ομόσπονδο κρατίδιο, όπως το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υποστηρίζουν επίσης την υλοποίηση. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

Τιμές εισιτηρίων

  • Είσοδος ελεύθερη
Εκκίνηση:

19 Φεβρουαρίου 2023 10:00

Λήξη:

19 Φεβρουαρίου 2023 20:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

25ης Μαρτίου και Παραλία

GPS:

40.598346, 22.948513