Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος
Κοινοποίηση

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Μονή Λαζαριστών
Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
7 Οκτωβρίου 2022 – 18 Δεκεμβρίου 2022

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00 (εκτός από Πραμονή Χριστουγέννων & Παραμονή Πρωτοχρονιάς)
Κυριακή: 19:00
Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022: 21:00
Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023: 21:00

Του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Ο Μπαμπάς ο ΠόλεμοςΟ Κωνσταντίνος Ασπιώτης, με έναν πολυπληθή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών και συντελεστών, καταπιάνεται με το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο του μεγάλου μας δραματουργού, που φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Θεσσαλονικιός και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης επιστρέφει, μετά από 17 χρόνια, στη γενέτειρά του και στο Θέατρο από το οποίο ξεκίνησε, για να σκηνοθετήσει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που θα παρουσιαστεί στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών από τις 7 Οκτωβρίου.

Ρόδος, 305 π.Χ. Ένας τουριστικός παράδεισος αποκτά στρατηγική σημασία για τα σχέδια των κατακτητών. Η κερδοσκοπία της τουριστικής δραστηριότητας, η έκπτωση των αξιών, ο άρρηκτος δεσμός της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης με την πολεμική δραστηριότητα και -πάνω από όλα- η υπενθύμιση πως ο πόλεμος παραμένει, σε όλες τις εποχές, ο μπαμπάς του κέρδους, της μεγαλομανίας και της απληστίας.

Το έργο, ένα από τα πρώτα θεατρικά του Καμπανέλλη, καταφέρνει να περάσει στη σφαίρα του διαχρονικού πια, καθώς πρωτογραμμένο το 1951, και μιλώντας εκ του θέματος για το 305 π.Χ., μοιάζει δυστυχώς να γράφτηκε για την σημερινή μας εποχή, στον απόλυτο βαθμό. Παραθέτουμε τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα – γραμμένα για το πρώτο ανέβασμα του έργου από το θέατρο Τέχνης (1980).

«Τo ερέθισμα που κατέληξε στην κωμωδία «Ό μπαμπάς ό πόλεμος» – ακατάλληλο από πρώτη άποψη για κωμωδία – τό έδωσε η ψυχρο­ πολεμική ένταση που ακολούθησε τις μεγάλες προσδοκίες. Η ελπίδα πως ο πόλεμος που λίγα χρόνια πριν είχε τελειώσει ήταν ο τελευταίος πόλεμος έμοιαζε με παιδαριώδη αφέλεια. Η κατάσταση ήταν και τότε θολή κι απειλητική. Οι σύμμαχοι σαν να είχαν μολυνθεί από το κακό που πολέμησαν και γίνηκαν και νικητές και διάδοχοί του.

Η σκέψη να κάμω θέατρο αυτό το ερέθισμα ήρθε τυχαία, όταν διαβάζοντας Παπαρρηγόπουλο διασκέδασα με την πολιορκία στη Ρόδο απ’ το Δημήτριο τον Πολιορκητή – έτος 305 π.Χ. Φυσικά, διασκέδασα με όσα η παλιά αυτή ιστορία μ’ έκανε να φαντάζομαι. ‘Έτσι μού δόθηκε ό μύθος και οι θεατρικοί χαρακτήρες για ένα έργο που βέβαια θα μιλούσε για τωρινά ήθη και πάθη.»

Συντελεστές

  • Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης
  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
  • Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Χαρά Γιώτα, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Πάνος Καμμένος, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Καρτόκης, Άννα Λουϊζίδη, Νίκος Μήλιας, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Ορέστης Παλιαδέλης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Στέφανος Πίττας, Θανάσης Ρέστας, Σπύρος Σιδέρης, Κωνσταντίνος Χειλάς, Γλυκερία Ψαρρού

Τιμές & προπώληση εισιτηρίων

 

Εκκίνηση:

18 Δεκεμβρίου 2022 19:00

Λήξη:

18 Δεκεμβρίου 2022 20:45

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

GPS:

40.658558480987, 22.931021824608