Μπετόβεν – Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 σε εκδοχή δωματίου
Κοινοποίηση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ώρα έναρξης: 20:30

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κύκλος Μουσικής Δωματίου

Μέγαρο Μουσικής ΘεσσαλονίκηςΆγνωστη μέχρι πρόσφατα, η εκδοχή δωματίου του Κοντσέρτου Νο. 4 του L.v. Beethoven, χρονολογείται στα τέλη της άνοιξης του 1807, λίγο μετά τη δημιουργία της αρχικής εκδοχής του έργου, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο βιεννέζικο παλάτι του πρίγκιπα Franz Joseph Maximilian Lobkovicz, προστάτη και ευεργέτη του Μπετόβεν. Πιθανότατα ήταν κατόπιν εντολής του τελευταίου, του οποίου η μουσική βιβλιοθήκη αντανακλά το πάθος για τα κουιντέτα εγχόρδων, η ορχηστρική παρτιτούρα αντικαταστάθηκε και μειώθηκε σε δύο βιολιά, δύο βιόλες και ένα τσέλο, προκειμένου να επιτραπεί στον πρίγκιπα να εκτελέσει τα αποσπάσματα στο βιολί ο ίδιος.

Αυτή η «μετάφραση», όπως την ονόμασε ο Μπετόβεν, που προορίζεται για μουσικές παραστάσεις σε πριγκιπικά παρεκκλήσια, είναι ένα από εκείνα τα πολύτιμα έργα που έχουν στερηθεί το ευρύ κοινό. Έτσι δεν τυπώθηκε ποτέ, αφού δεν προοριζόταν για δημοσίευση, και επομένως έχουμε μόνο χειρόγραφες πηγές.

Ήταν ο ίδιος ο Μπετόβεν που φρόντισε να ικανοποιήσει το αίτημα του Λόμπκοβιτς. Εμπιστεύτηκε τη μεταγραφή της συνοδείας της ορχήστρας στον γνωστό Franz Alexander Pössinger (1767-1827), Βιεννέζο ενορχηστρωτή, πρώτο βιολί της αυλικής ορχήστρας, ενώ ο ίδιος αναθεώρησε 131 μέτρα που απαιτούσαν τη μεγαλύτερη δεξιοτεχνία. Στη συνέχεια, 80 από τα πιο τεχνικά σημεία αλλαγής προσαρμόστηκαν στη διαφάνεια που απαιτεί η μουσική δωματίου, χωρίς ωστόσο να επισκιάζεται η δομή της αρχικής έκδοσης.

Η συναυλία συμπληρώνεται επίσης με το Κουαρτέτο έργο 16, σε πρωτότυπη μεταγραφή του συνθέτη. Αρχικά συντέθηκε για πιάνο, κλαρινέτο, όμποε, κόρνο και φαγκότο, όμως διασκευάστηκε αμέσως από τον Μπετόβεν σε ένα κουαρτέτο με πιάνο και έγχορδα, ένα πιο δημοφιλές σχηματισμό εκείνη την εποχή.

Αντώνης Σουσάμογλου: Βιολί
Μιγκέλ Μιχαηλίδης: Βιολί
Θανάσης Σουργκούνης: Βιόλα
David Alexander Bogorad: Βιόλα
Βασίλης Σαΐτης: Βιολοντσέλο
Στέφανος Θωμόπουλος: Πιάνο

Πρόγραμμα

L.v. Beethoven: Κουαρτέτο με πιάνο έργο 16 σε Μι Ύφεση Μείζονα
L.v. Beethoven: Κοντσέρτο αρ. 4, έργο 58 σε εκδοχή δωματίου

Τιμές εισιτηρίων

  • Κανονικό: 10 €
  • Μειωμένο: 5 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου

  • Φοιτητές, μαθητές, παιδιά, άνεργοι, πολύτεκνοι, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).
  • Τα φοιτητικά, τα μειωμένα ή άλλα ειδικά εισιτήρια είναι έγκυρα μόνο με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ.
  • Για ανέργους απαιτείται η προσκόμιση της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας.
  • Τα μειωμένα εισιτήρια δεν ισχύουν για φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου και για φοιτητές που φέρουν φοιτητική ταυτότητα με την ένδειξη “Δεν ισχύει”.

Προπώληση

Εκκίνηση:

22 Φεβρουαρίου 2023 20:30

Λήξη:

22 Φεβρουαρίου 2023 22:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

25ης Μαρτίου και Παραλία

GPS:

40.598346, 22.948513