Κεντρική έκθεση: Being as Communion
Κοινοποίηση

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
4 Μαρτίου 2023 – 21 Μαΐου 2023

Ώρες λειτουργίας

 • Θερινό (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου): 8:00 – 20:00 καθημερινά
 • Χειμερινό (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου): 8:30 – 15:30 καθημερινά
 • Ειδικά τις ημέρες του Πάσχα το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:
  • Μ. Παρασκευή: 12.00 – 17.00
  • Μ. Σάββατο: 8.30 – 15.30
  • Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό την:

 • 25η και 26η Δεκεμβρίου
 • 1η Ιανουαρίου
 • 25η Μαρτίου
 • Κυριακή του Πάσχα
 • 1η Μαΐου

Πληροφορίες

Κεντρική έκθεση: Being as CommunionΗ κεντρική έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Being as Communion» προτείνει μια επανεξέταση της ζωής ως κοινωνίας, αλλά και της συν-ύπαρξης ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε, μέσα από τα έργα 28 καλλιτεχνών, καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνικών ομάδων σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση φιλοξενώντας έργα της Φοίβης Γιαννίση, του Cevdet Erek, του Gianfranco Baruchello και της ομάδας COYOTE, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Β’.

To έργο της Φοίβης Γιαννίση, το Μαύρο των Οστών, είναι ένας ακουστικός περίπατος σε διάλογο με την υπαίθρια έκθεση του μουσείου με τίτλο Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να επισκεφτεί τις κατοικίες και τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης και να ακούσει ιστορίες συνύπαρξης με τη σκοτεινή γη μας.

Η αρχειακή έκθεση Agricola Cornelia S.p.A. του Gianfranco Baruchello είναι μια μαρτυρία του έργου ενός πρωτοπόρου καλλιτέχνη, η καλλιτεχνική παραγωγή του οποίου ταυτιζόταν με τη γη που καλλιεργούσε.

Το δίπτυχο έργο του Cevdet Erek, Στης Θεσσαλονίκης τις Δυο Αυλές/ Selanik’te var iki avlu, είναι μια απάντηση στον αρχιτεκτονικό μοντερνισμό του Μουσείου και σε ό,τι αυτός συνεπάγεται, σε διάλογο με την έτερη γλυπτική παρέμβαση του καλλιτέχνη στο γειτονικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η οπτικoεπικοινωνιακή καμπάνια της COYOTE φιλοξενείται στον (ημι)δημόσιο χώρο με κείμενα στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς και στις χαμένες γλώσσες της Θεσσαλονίκης – τη λαντίνο και τα οθωμανικά τουρκικά. Η καμπάνια αναπτύσσεται και σε άλλους χώρους της κεντρικής έκθεσης όπως το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Γενί Τζαμί, το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Βίλα Καπαντζή, τους Κήπους του Πασά.

Επιμέλεια κεντρικής έκθεσης: Μαρία-Θάλεια Καρρά

Διοργάνωση: MOMus

Τιμή εισιτηρίου

Είσοδος ελεύθερη

Εκκίνηση:

21 Μαΐου 2023 08:00

Λήξη:

21 Μαΐου 2023 20:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989