“Το λυρικό τραγούδι είναι ελευθερία, είναι ανάσα ζωής, είναι ποίηση, είναι ταξίδι στην Ιστορία. Είναι έρωτας ψυχής.”
Γεννημένη από Έλληνες γονείς στις Βρυξέλλες – όπου μεγάλωσε και σπούδασε – η διεθνούς φήμης λυρική τραγουδίστρια Ισμήνη Γιαννάκη με βαρυσήμαντες μουσικές σπουδές διανθισμένες με χορό και θέατρο (με υποτροφία από το Ίδρυμα Euphonia) έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την όπερα σε ηλικία 13 ετών στο έργο “Louise” του Charpentier, ενώ τις πρώτες της επαγγελματικές εμφανίσεις ως σοπράνο θα τις κάνει στην Όπερα των Βρυξελλών “La Monnaie” για ν’ ακολουθήσουν αργότερα οι επιτυχημένες εμφανίσεις της στο “Opera du Chatelet του Παρισιού, στην Opera du Lyon, στο Weikersheim’s Festival, ρεσιτάλ στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική για να επιστρέψει στις ρίζες της με την επερχόμενη Συναυλία – Αφιέρωμα “Μaria Kalas” – La Divina” στο ρόλο της θρυλικής ντίβας της όπερας που κλήθηκε να ερμηνεύσει και στο παρελθόν στο εξωτερικό ως ελληνίδα σοπράνο.
Οι αξεπέραστες ερμηνείες της στους δημοφιλείς ρόλους “Ciesca”, “Gilda”, “Lady Billous”, “Tosca” και άλλους, αλλά και οι σημαντικές συνεργασίες της την καταξιώνουν ως διεθνή λυρική τραγουδίστρια, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι συμμετοχές της σε έργα σπουδαίων συνθετών και κορυφαίων μαέστρων, όπως των: Ono, Pappano, Jarouski, Jarocels.
Το τελευταίο διάστημα δίνει ρεσιτάλ σε μουσικές βραδιές, καθώς επίσης ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της τεχνικής Bel Canto στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και τη Θεσσαλονίκη (Ωδείο Βορείου Ελλάδος, Σύγχρονο Ωδείο).
Η Ισμήνη Γιαννάκη στις 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει δημοφιλείς άριες στη μεγάλη τιμητική Συναυλία – Αφιέρωμα ” Maria Callas- La Divina” 40 χρόνια από το ταξίδι της υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μιχάλη Χατζηαναστασίου που συνδιοργάνωσε το Ωδείο Βορείου Ελλάδος με την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία “ΜΑΖΙ” σε μια βραδιά υψηλής μουσικής αισθητικής και αξιώσεων στη μνήμη της θρυλική ελληνίδας Ντίβας της Όπερας!
Με αφορμή το αφιέρωμα – συναυλία “Maria Callas – La Divina” στη μνήμη της (40 χρόνια από το ταξίδι της) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 8 Νοεμβρίου στο Μ.Μ.Θ, μιλήστε μας εν συνόψει για το ρόλο σας ως Μαρία Κάλλας επί σκηνής καθώς το γενικό πλάνο της παράστασης – Live Documento στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας διεθνούς Ντίβας. Πώς νιώθετε ως ελληνίδα λυρική τραγουδίστρια που καλείστε να “υποδυθείτε” επί σκηνής τη Μαρία Κάλλας; Είναι η πρώτη φορά που ενσαρκώνετε επί σκηνής τη Μαρία Κάλλας στην 30χρονη καλλιτεχνική σας καριέρα;
Ομολογώ, πως νιώθω ιδιαιτέρως χαρούμενη που θα τραγουδήσω – θα ερμηνεύσω επί σκηνής τραγούδια της αξέχαστης Ελληνίδας ντίβας, Μαρίας Κάλλας. Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που ερμηνεύω τα τραγούδια της, διότι ως Ελληνίδα λυρική τραγουδίστρια μου ζητήθηκε και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν να το κάνω επίσης στο εξωτερικό όπου μένω…..ωστόσο στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό! Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα άρωμα, μια γεύση από τη Μαρία Κάλλας (ποια ήταν η Μαρία Κάλλας , τι τραγουδούσε) και να τονίσουμε, ότι το αφιέρωμα δεν θα περιλαμβάνει μόνον τραγούδια της, αλλά θα υπάρχουν από το Ίδρυμα Μαρία Κάλλας προβολές – video και φωτογραφίες της αξέχαστης ντίβας της Όπερας.
Δηλαδή ένα γενικό πλάνο γύρω από τη μορφή και το έργο της Μαρίας Κάλλας;
Έτσι, ακριβώς και χαίρομαι ιδιαιτέρως που ερμηνεύω επί σκηνής το ρεπερτόριό της και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη (καταγωγή μου) γεγονός που μου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση και δέος.
Πόσα συνολικά τραγούδια της Μαρίας Κάλλας θα ερμηνεύσετε στη συναυλία – αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας;
Στην παράσταση τελικά εγώ θα ερμηνεύσω συνολικά 7 τραγούδια από το ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας. Ήδη είμαστε σε περίοδο προβών.
Ποια η προσωπική σας προσδοκία ως καλλιτέχνης για τη βραδιά εκείνη;
Προσωπικά, θα ήθελα να καταφέρουμε να αναθεωρήσει ο κόσμος την “παρεξηγημένη” έννοια της Όπερας, της ολίγον “σνομπίστικης” και να τον αγγίξει και να την νιώσει πιο οικεία.
Πού οφείλετε, πιστεύετε, αυτή η εσφαλμένη αντίληψη του μέσου Έλληνα για την Όπερα στον οποίο η Όπερα φαντάζει πιο απόμακρο – απρόσιτο και “ξένο” μουσικό άκουσμα;
Απλώς, στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα μουσικά ακούσματα οικεία και το λυρικό τραγούδι γενικά είναι κάτι ξένο…αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, είναι απλώς διαφορετικό …δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοια ακούσματα.
Πώς προκύπτει το λυρικό τραγούδι στη ζωή σας;
Ήταν συγκυριακό διότι – ως γνωστόν – στη ζωή μας συχνά πολλά πράγματα συμβαίνουν τυχαία. Έτσι, στις Βρυξέλλες -όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα – ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας- ένας ηλικιωμένος κύριος – ο οποίος ήταν υπεύθυνος στην όπερα στη “La Monne’ – μας έδινε τις θέσεις που είχε διαθέσιμες και έτσι πηγαίναμε τακτικά οικογενειακώς ώσπου μας έγινε οικείο το είδος και με τον καιρό εγώ το ερωτεύτηκα, το λάτρεψα κυριολεκτικά.
Πώς ερμηνεύετε, εσείς, ότι το κοινό στο εξωτερικό είναι περισσότερο μυημένο στην όπερα και το λυρικό τραγούδι συγκριτικά με το ελληνικό;
Αυτό εξηγείται, διότι εκεί ξεκινάει η παιδεία και η μύηση στο κλασικό τραγούδι ακόμη και από την εκκλησία (στην Καθολική ακούγεται στη λειτουργία κλασική μουσική), γεγονός που σημαίνει ότι εκεί μεγαλώνουν με τέτοια ακούσματα. Οπότε είναι πιο γνώριμο μουσικό άκουσμα στους ξένους συγκριτικά με το δικό μας λαό που έχει άλλα παραδοσιακά ακούσματα, όπως τη Βυζαντινή μουσική.
Τι σημαίνει γι’ εσάς προσωπικά “Λυρικό Τραγούδι”;
Είναι ελευθερία, είναι ανάσα ζωής, είναι ποίηση, είναι ταξίδι και δρόμος μέσα στην ιστορία …..είναι έρωτας ψυχής, μπορώ να πω!
Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στην όπερα ως καλλιτέχνιδα;
Η Όπερα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό είδος, είναι σύνθεση πολλών τεχνών ταυτόχρονα… μουσική, θέατρο, χορός…και αυτό την κάνει γοητευτική!
Συνεπώς, μια λυρική τραγουδίστρια χρίζει θεατρικών και χορευτικών σπουδών παράλληλα με τη μουσική της κατάρτιση; Είναι αυτονόητο, αν σκεφτούμε ότι η Όπερα είναι ουσιαστικά μουσικό θέατρο.
Ποια η ειδοποιός διαφορά Όπερας και Οπερέτας; Η Οπερέτα – ως πιο ανάλαφρο είδος – χρίζει λιγότερων απαιτήσεων;
Όχι, αν και η οπερέτα θεωρείται πιο ανάλαφρο είδος, ωστόσο χρίζει των ίδιων απαιτήσεων…όπως συμβαίνει σ’ όλες τις υπόλοιπες τέχνες, αν κάποιος θέλει να κάνει σοβαρή καριέρα και άριστα τη δουλειά του, πιστεύω!
Ποιος ο πρώτος ρόλος σας ως λυρική τραγουδίστρια;
Σε ηλικία 13 ετών , όταν έπαιξα στο “Louise” του Charpentier.
Αγαπημένοι σας ρόλοι από το κλασικό ρεπερτόριο;
Όλοι ανεξαιρέτως είναι αγαπημένοι μου ρόλοι, δεν ξεχωρίζω κανέναν, απλά ξεκίνησα στην καριέρα μου με τον Pussini και συγκεκριμένα την Τosca και την La Boheme.
Είστε λυρική τραγουδίστρια, πιανίστρια και δασκάλα μουσικής, θα σκεφτόσαστε να στραφείτε μελλοντικά και στον τομέα της σκηνοθεσίας όπερας;
Nαι, γιατί όχι; Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα είναι μια νέα πρόκληση αυτό για εμένα!
Εύα Μαρά, Ισμήνη Γιαννάκη
Μπορεί ένας Έλληνας τραγουδιστής της κλασικής μουσικής να κάνει καριέρα στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να βγει εκτός συνόρων της χώρας του;
Όχι, θα πρέπει να βγει και στο εξωτερικό απαραιτήτως …
Το επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα έχει δρομολογηθεί;
Ετοιμάζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη μια πολύ ενδιαφέρουσα Όπερα με το Ensemple Orfeus, τη Σταχτοπούτα του Julies Massenet. Πρόκειται για μια όπερα – πολύ ωραία δουλειά με μια μικρή ορχήστρα που περιλαμβάνει 12 όργανα, στην οποία θα υποδύομαι τη μητριά- έναν ενδιαφέρον ρόλο που έχει πολύ γέλιο.
Δηλαδή, δεν θα έχετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σταχτοπούτας;
Στην Όπερα ο ρόλος είναι ανάλογος με την εμφάνιση, την ηλικία, τη χροιά της φωνής… και δεν μ’ ενδιαφέρει ο ρόλος, αλλά ο τρόπος ερμηνείας του με τον καλύτερο τρόπο!
Σωστά, άλλωστε πρωταγωνιστικός είναι τελικά ο ρόλος που απογειώνει ο καλλιτέχνης.
Πιστεύετε, ότι ένας καλός καλλιτέχνης με αξία βρίσκει πάντα το δρόμο του, παρά των όποιων αρνητικών συγκυριών και συνθηκών;
Θεωρώ, ότι ένας καλλιτέχνης που αγαπά, που είναι παθιασμένος με την τέχνη του και δε μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν, αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο του…που μπορεί να είναι και ένας πολύ προσωπικός δρόμος αυτός, όμως!
Υπάρχουν ικανοί κλασικοί τραγουδιστές στην Ελλάδα! Ποιον ξεχωρίζετε;
Ασφαλώς, υπάρχουν πολλοί και άξιοι λυρικοί τραγουδιστές στην Ελλάδα, αλλά δεν θυμάμαι τα ονόματα όλων…
Εν κατακλείδι, ποια ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το Μύθο “Μaria Callas – La Divina”; Τι ήταν η Μαρία Κάλλας;
H Mαρία Κάλλας ήταν ένα σύνολο, μια πολυσύνθετη έννοια, θα έλεγα. Αυτό που την ξεχώριζε εκτός των φωνητικών της δεξιοτήτων, ήταν ο τρόπος ερμηνείας και απόδοσης του ρόλου, ήταν μια ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα και μια ξεχωριστή και ισχυρή προσωπικότητα και από πολλούς χαρακτηρίστηκε “La Divina”, δηλαδή Ντίβα της Όπερας!
Εν όψει του 4ου “Διεθνούς Meeting «Vaggelis Kourkoutidis Memorial» – Indoor Jumping Festival” ο Επικεφαλής – Meeting Organizer της διοργάνωσης και Ομοσπονδιακός Προπονητής του ΣΕΓΑΣ, κ. Νίκος Βαρσάμης μας παραχώρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα και ενημερωτική Συνέντευξη στο Thessaloniki City Guide.
Ο σκωπτικός και πολυπράγμων Πέρης Μιχαηλίδης (Σκηνοθέτης – Ηθοποιός) με βλέμμα άκρως διερευνητικό και πρωτοποριακό μας εκπλήσσει με τη νέα του σκηνοθετική απόπειρα υπό τη σκέπη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ο πολυγραφότατος, πολυτάλαντος και πολυσχιδής δημιουργός των μεγάλων επιτυχημένων ιστορικών ταινιών και μετρ της θεατρικής Κωμωδίας επιστρέφει δυναμικά και μας εκπλήσσει – εκ νέου – ευχάριστα με τη νέα του ρομαντική κομεντί “Απόψε σε θέλω πάλι” παντρεύοντας δεξιοτεχνικά τα στοιχεία της Κωμωδίας με τους έντονους προβληματισμούς του ανθρώπου για την ίδια τη ζωή.
Η ηλεκτρική σόμπα χαλαζία αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια κλασική επιλογή θέρμανσης για κάθε σπίτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο μέσο θέρμανσης ή και ως συμπληρωματικό παράλληλα με άλλες συσκευές.
Η χαρισματική, διακεκριμένη Μezzo Soprano Σταματία Μολλούδη (λυρική τραγουδίστρια – Vocal coach και ιδιοκτήτρια της Vocal portal) μας προσκαλεί εκ νέου σε μια άκρως ξεχωριστή και πρωτότυπη Μουσική παράσταση στο πνεύμα των Εορτών στο Βασιλικό Θέατρο.