6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: 1723

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Arte Atene

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Δήμος Γκουνταρούλης

Μέγαρο Μουσικής ΘεσσαλονίκηςΤο 1723 ο J. S. Bach κλείνει την περίοδο του Κέτεν και φεύγει στη Λειψία. Στα σχεδόν επτά χρόνια που έμεινε στην πόλη Κέτεν (1717 – 1723) ως αρχιμουσικός στην αυλή του πρίγκιπα Λεοπόλδου, ο Bach έγραψε τα πιο σημαντικά έργα οργανικής μουσικής όπως τις Σονάτες και Παρτίτες για βιολί σόλο, τις Σονάτες για βιολί και τσέμπαλο, τις Σουίτες για βιολοντσέλο σόλο, τις Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο, τα Πρελούδια και Φούγκες της συλλογής Καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο και τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα.

Το 1723 πεθαίνει ο Μολδαβός πολιτικός, λόγιος και σημαντικός συνθέτης οθωμανικής λόγιας μουσικής Dimitrie Cantemir. Η μουσική της Οθωμανικής αυλής του 17ου αιώνα βρίσκεται σε διάλογο με το ευρωπαϊκό μπαρόκ.

Το 1723 ο Giuseppe Tartini μαζί με τον στενό φίλο και συνάδελφό του για χρόνια στην Πάντοβα, βιολοντσελίστα Antonio Vandini, πηγαίνουν στην Πράγα, όπου θα μείνουν για τρία χρόνια στην υπηρεσία του Κόμη Kinsky. Οι λίγες Σονάτες για βιολοντσέλο και κοντίνουο του Vandini που σώζονται είναι ιδιαίτερες και δεξιοτεχνικές και πιθανώς γραμμένες για βιολοντσέλο πίκολο. Ο Tartini έγραψε για τον Vandini δύο Κοντσέρτα, επίσης για το σπάνιο βιολοντσέλο πίκολο.

Το 1723 γεννιέται στο Κέτεν ο Carl Friedrich Abel, συνθέτης και ίσως ο τελευταίος και πιο σημαντικός γκαμπίστας της εποχής του. Ο πατέρας του, Christian Ferdinand Abel, ήταν ο κύριος γκαμπίστας και τσελίστας στην ορχήστρα της αυλής της πόλης Κέτεν και φίλος του J. S. Bach. Ο Carl Friedrich Abel θα σπουδάσει αργότερα στη Λειψία με τον Bach και θα γίνει πολύ στενός φίλος και συνεργάτης του Johann Christian Bach στο Λονδίνο, όπου θα ιδρύσουν μαζί τη διάσημη σειρά συναυλιών Bach – Abel.

Τίποτα δεν βρέθηκε

Συγνώμη, αλλά δε βρέθηκαν αποτελέσματα. Η αναζήτηση θα βοηθούσε να βρείτε τα σχετικά άρθρα.