Στης ψυχής το καπηλειό

Θέατρο Σοφούλη
6-27 Νοεμβρίου 2025

Πρόγραμμα παραστάσεων

  • Πέμπτη: 20:00

Πληροφορίες

Μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρο Σοφούλη.

Στης ψυχής το καπηλειόΈνα συγκλονιστικό story teling, ένα νοσταλγικό μουσικοθεατρικό «ταξίδι» μέσα από τις νότες, τις σκιές και τις σιωπές μιας Ελλάδας που πάλεψε, αγάπησε και πόνεσε. Η παράσταση φωτίζει την πορεία του ρεμπέτικου τραγουδιού μέσα από τις πιο καθοριστικές περιόδους του 20ού αιώνα: τον Μεσοπόλεμο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Στην καρδιά μιας παλιάς συνοικίας σε ένα καπηλειό της εποχής, Τέσσερις φωνές και τρία όργανα – το μπουζούκι, το ακορντεόν και η κιθάρα – γίνονται οι αφηγητές μιας εποχής. Είναι οι φωνές μιας γενιάς που αρνήθηκε να σωπάσει. Το ρεμπέτικο, άλλοτε εξόριστο και διωγμένο, γίνεται κραυγή αντίστασης, παρηγοριά στη θλίψη, σύνθημα ελευθερίας. Μια παράσταση γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και ζωντανή μουσική που μας θυμίζει πως ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές, οι χορδές ενός μπουζουκιού μπορούν να γίνουν η πιο δυνατή φλόγα. Στην παράσταση αυτή αναζητούνται οι μνήμες που δεν χάθηκαν, οι ήχοι που δεν σώπασαν.

Το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο τραγούδι, είναι ο καημός και η παρηγοριά, είναι φλόγα που καίει στα βάθη της ψυχής. Μέσα σε εποχές δύσκολες, γεμάτες ανατροπές, οι καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου το ανάστημά τους για να μείνουν άνθρωποι. Αυτούς αφουγκραζόμαστε, αυτούς τιμούμε. Μια θεατρική ωδή στη συλλογική καρδιά του τόπου μας, εκεί όπου ο μπαγλαμάς δεν συνοδεύει απλώς μελωδίες, αλλά ξυπνά μνήμες, δάκρυα και ελπίδες.

Περίληψη του έργου

Μέσα σε ένα παλιό καπηλειό της Αθήνας, ο χρόνος κυλά αλλιώς. Οι τοίχοι κρατούν την ανάσα του Μεσοπολέμου, τα ραδιοκύματα φέρνουν πολεμικά ανακοινωθέντα και οι ψάθινες καρέκλες ακούν ρεμπέτικα που υφαίνουν ελπίδες. Η παράσταση παρακολουθεί τη ζωή της Σουλτάνας, του Τάκη του Λευτέρη και των μουσικών του μαγαζιού, από την αυγή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έως την απελευθέρωση της Αθήνας. Ένα καπηλειό γίνεται φωνή του λαού. Το ρεμπέτικο, άλλοτε μοιρολόι, άλλοτε κραυγή, συνοδεύει στιγμές πόνου, αντίστασης, συντροφικότητας και λαχτάρας για ειρήνη.

Συντελεστές

  • Συντονισμός Σκηνικής Δράσης & Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ηλίας Καλπάκας
  • Συγγραφή & Επιμέλεια Κειμένου: Ηλίας Καλπάκας – Ελισάβετ Βασιλειάδου
  • Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Κρομμύδας
  • Ιστορική Έρευνα – Οργάνωση Παραγωγής: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
  • Κινησιολογία: Jitterbugs SKG
  • Παίζουν (Με αλφαβητική σειρά): Άννα Καρατζά – Δημήτρης Μάρρης – Βασίλης Παπαχρήστος
  • Στο ρόλο του αφηγητή ο Νικόλαος Νίτσας
  • Μουσικοί επί σκηνής:
    • Νάντια Παυλίδου (τραγούδι- κιθάρα)
    • Γιάννης Τσίπος (μπουζούκι- τραγούδι)
    • Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν- τραγούδι)
  • Παραγωγή: Τhe Design Room
  • Με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων των Ρετρό Δεκαετιών του ‘40 & του ‘50 Jitterbugs SKG

Τιμές εισιτηρίων

  • Κανονικό: 15 €
  • Goldmall: 12 €

Προπώληση

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

6 Νοεμβρίου 2025 20:00

Λήξη:

6 Νοεμβρίου 2025 22:00

+3

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά

GPS:

40.5887278, 22.9454874

4 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες