Τα παραμυθαλήθεια – Αλία

2ο Φεστιβάλ Παιδιού 2025
Μικρή Σκηνή
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025

Ώρα έναρξης: 18:00

Διάρκεια παράστασης: 50’

Πληροφορίες

Τα παραμυθαλήθεια - ΑλίαΜέσα από το κουκλοθέατρο και τη μουσική αφήγηση ταξιδεύουμε στο Ιράκ, για να παρακολουθήσουμε την αληθινή ιστορία της Αλία Μοχάμεντ Μπέηκερ, της βιβλιοθηκάριου της Βασόρα που έσωσε χιλιάδες βιβλία από την δίνη του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

Η ιδέα για “Τα Παραμυθαλήθεια” ξεκίνησε μέσα στο πρώτο lockdown, την Άνοιξη του 2020.

Η αγωνία μας να κρατήσουμε την Τέχνη μας ζωντανή μέσα στην αντιξοότητα της συγκυρίας, μας έφερε κοντά σε ιστορίες γενναίων γυναικών που αγωνίστηκαν για να σώσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, το δίκιο και τα κατάφεραν.

Έτσι συναντηθήκαμε και με την Αλία , από τη Βασόρα του Ιράκ.

Από αυτήν πήραμε δύναμη! Και σήμερα, από εδώ, από τη μικρή χειροποίητη σκηνή μας, είμαστε έτοιμες να σας δυναμώσουμε και σας… Με το θρεπτικό μας θέατρο!

Λίγα Λόγια για το έργο

« Πίσω απ’ τα βουνά που ανατέλλει ο ήλιος όταν χαράζει η μέρα

ίσως λιγάκι παραπέρα

Στέκει μια χώρα όμορφη , με ιστορία

Μια χώρα γεμάτη άμμο , και μνημεία …»

Μέσα από το κουκλοθέατρο και τη μουσική αφήγηση ταξιδεύουμε στο Ιράκ, για να παρακολουθήσουμε την αληθινή ιστορία της Αλία Μοχάμεντ Μπέηκερ, της βιβλιοθηκάριου της Βασόρα.

Οι βιβλιοθήκες του Ιράκ, θεωρήθηκαν στρατιωτικοί στόχοι και βομβαρδίστηκαν το 2003, από Άγγλους και Αμερικανούς εισβολείς. Η Αλία όμως, καταφέρνει με τη βοήθεια λιγοστών φίλων να σώσει 30.000 βιβλία από τη φωτιά του πολέμου.

Η δραματουργία της παράστασης μπλέκει το αληθινό με το παραμυθικό στοιχείο , το ντοκουμέντο με την ποιητική αφηγηματικότητα του κουκλοθέατρου , τη μουσική αφήγηση με την Ιστορία. Μέσα από μια ευλαβική μουσικοθεατρική διαδρομή στην ιστορία αυτής της γενναίας γυναίκας, ακούμε, βλέπουμε, νιώθουμε, μαθαίνουμε για τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα βιβλία, οι βιβλιοθήκες, οι γυναίκες, η Ιστορία.

Η Μαρμίτα, συνεχίζει να εξερευνεί την περιοχή του θεάτρου ντοκουμέντο για παιδιά.

Με επιμονή και θάρρος μαγειρεύουμε τους θρεπτικούς συνδυασμούς του κουκλοθέατρου, της μουσικής, του θεάτρου ντοκουμέντο και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τον στόχο και την επιθυμία, να τους σερβίρουμε σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Όπου και αν βρίσκονται αυτοί…

Τιμές εισιτηρίων

  • Γενική Είσοδος: 8 €

Προπώληση

  • more.com
  • Ταμείο του θεάτρου
  • Πληροφορίες: 6944503542
Κοινοποίηση
Start:

19 Σεπτεμβρίου 2025 18:00

End:

19 Σεπτεμβρίου 2025 19:00

Fees & Tickets

Free

This event has no entrance fee

Event Venue

Address:

Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα

GPS:

40.6107813, 22.971752