Για τον Βασίλη Τσικάρα δεν χρειάζονται συστάσεις. Όσοι τον παρακολούθησαν στο θέατρο έγιναν θαυμαστές του και όσοι τον γνώρισαν στη ζωή τον έβαλαν στην οικογένειά τους. Ένα λαϊκό παιδί, που αγαπήθηκε από το κοινό του και παράλληλα απέδειξε και ο ίδιος την αγάπη του προς το κοινό. Σε λίγες ημέρες ο Βασίλης Τσικάρας μετακομίζει από τη στέγη του Θέατρο Άρατος για να στηρίξει το Θέατρο Αθήναιον, που πριν λίγο καιρό άνοιξε και πάλι τις πόρτες του.
Παρουσιάζετε την απολαυστική σας κωμωδία, «Σουτζούκ Λουκούμ», για 4η συνεχόμενη χρονιά. Πείτε μας τι είναι αυτό που κάνει το έργο αυτό τόσο αγαπητό στο κοινό;
Μετά από τη συγγραφή και παρουσίαση στο θεατρόφιλο κοινό, 17 θεατρικών έργων, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως τις επιτυχίες τις αποφασίζει ο κόσμος. Το «Σουτζούκ Λουκούμ» είναι μια λαϊκή κωμωδία με απλούς χαρακτήρες, αλλά και αρκετούς συμβολισμούς για τον Έλληνα του χθες και του σήμερα. Στηρίζεται πάνω σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα θέματα και τόσο αντιφατικά. Πιο συγκεκριμένα, στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τον σεξισμό, θέματα που μας απασχολούν έντονα από τη δεκαετία του ’90. Στο έργο εμφανίζεται και ο κομβικός χαρακτήρας του θείου (ο από μηχανής Θεός της κωμωδίας μας), ο οποίος έρχεται να μας θυμίσει ανθρώπους μιας άλλης νοοτροπίας. Ανθρώπους που αφήσαμε πίσω στα όμορφα χρόνια που περάσαμε ως παιδιά στο χωριό μας. Χαρακτήρες διαφορετικοί, αλλά τόσο ειλικρινείς και δοτικοί. Ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων κάνει το θεατή να έρθει πιο κοντά στο πρόβλημα και στη λύση του. Κάνει τον θεατή να γελάει με τη ψυχή του βλέποντας τους ήρωες να πασχίζουν γι’ αυτήν (τη λύση) με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο ίσως…
Το «Σουτζούκ Λουκούμ» είναι βραβευμένο με το 1ο Βραβείο Κοινού Θεσσαλονίκης 2014-2015 στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Πόσο σημαντική μπορεί να είναι η διάκριση ενός θεατρικού έργου για την πορεία του στο σανίδι;
Σίγουρα βοηθάει μια τιμητική αναγνώριση! Σου δίνει χρυσόσκονη. Αλλά αυτή μπορεί να χαθεί στο πέρασμα των χρόνων, αν το έργο δεν είναι τελικά καλό! Θεωρώ πως αυτό το έργο πήρε ό,τι του άξιζε πραγματικά. Μιλούν οι επιδόσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό! Αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό μετά από μια ξέφρενη πορεία 9 χρόνων;
Θεωρείτε πως αν δεν είχε πάρει το βραβείο αυτό, δεν θα είχε τα ίδια sold out;
Έχω αποδείξει στη μακρόχρονη πορεία μου, πως τα έργα μου, είτε πάρουν είτε δεν πάρουν βραβεία συγκεντρώνουν τα βλέμματα και την αγάπη του κοινού. Είναι μια σχέση που χτίστηκε με αγάπη και συνέπεια. Κάθε νέο έργο που ανεβάζω κάνει τουλάχιστον έναν διετή ή τριετή κύκλο παρουσιάσεων. Κάποια άγγιξαν τα 4 χρόνια, όπως το «Σουτζούκ Λουκούμ» και «Το Σεξ αρχίζει τα 40».
Ο Άρατος μετακομίζει για λίγο καιρό στο Θέατρο Αθήναιον. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στη μετακόμιση και αλλαγής στέγης έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα;
Από τη μία θέλουμε να στηρίξουμε το Θέατρο Αθήναιον και από την άλλη να δώσουμε την ευκαιρία να δει το έργο κι ένα άλλο κοινό προς τα ανατολικά. Μεγαλύτερος χώρος, νέα περιοχή, αγάπη για το θέατρο. Εγώ μεγάλωσα στην περιοχή που είναι το Αθήναιον και είδα να κλείνουν πολλοί χώροι πολιτισμού. Δεν θέλω να ξαναγίνει. Συν τοις άλλοις το 2011 ανέβασα εδώ το «Ψάρι στα χείλη», σε σκηνοθεσία του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου. Υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο…
Λέει ο λαός, στους δύο ο τρίτος δεν χωράει. Παρόλα αυτά στο έργο σας έρχεται ο θείος από την Ορεστιάδα και παρασέρνει στις ορέξεις του το ζευγάρι και μετατρέπει μια απλή βραδιά, σε νύχτα…ακολασίας. Τελικά πόσο δίκιο έχει ο λαός με τη φράση αυτή;
Όταν ο τρίτος είναι απρόσκλητος είναι και παρείσακτος. Στην προκειμένη περίπτωση ο θείος από την Ορεστιάδα, έρχεται να τα αναστατώσει όλα! Στην κυριολεξία! Και γίνεται ο κακός χαμός…
Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ορέξεις του θείου; Θα μπορούσατε να μας αποκαλύψετε αυτό το μυστικό;
Ο θείος προσπαθεί να βοηθήσει το ζευγάρι να βρει λύσεις. Ως γνήσιος Έλληνας και με μια διαφορετική νοοτροπία από τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, επιστρατεύει παραδοσιακές μεθόδους! Η αποκάλυψη του μυστικού στο… θέατρο!
Ξεκινήσατε την επαγγελματική σας καριέρα ως δημοσιογράφος και έπειτα δημιουργήσατε τον Άρατο. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη στροφή της καριέρας σας;
Η δημοσιογραφία μου έδωσε πράγματα και με βοήθησε στις αναζητήσεις που είχα (συγγραφικές, έρευνας κτλ.). Η παιδική αγάπη για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεπήδησαν εντελώς ξαφνικά μια ωραία πρωία, αισθάνθηκα πως πρέπει να ακολουθήσω το ένστικτό μου και η στροφή ήταν αναπόφευκτη.
Μεταξύ άλλως είστε από τους λίγους Έλληνες δημιουργούς που έχουν στο βιογραφικό τους τέσσερις ταινίες και όπως μάθαμε ήδη ετοιμάζετε την πέμπτη κατά σειρά ταινία μεγάλου μήκους. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.
Σε λίγες εβδομάδες έρχεται το «Πέντε 5» με τον Manu Bennett και πλειάδα άλλων καταξιωμένων ηθοποιών και είναι η ταινία με την οποία ολοκληρώνω την τριλογία μου για το 1821. Η ταινία αφορά το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος, 1821). Επίσης αναμένουμε και το «Operation Star» που αφηγείται μια ιστορία αγάπης που προσπαθεί να ξεφύγει από τη μανία των Γερμανών, κατά το Β΄Π.Π., στην Ελλάδα. Όσον αφορά τις προσεχείς παραγωγές μου, ετοιμάζω άλλες 3 για την ακρίβεια.
Πότε θα μπορέσει το σινεφίλ κοινό να παρακολουθήσει τις τελευταίες σας δύο ταινίες;
Θα ανακοινώσουμε ημερομηνίες μέσα στο Φεβρουάριο, για τον Μάρτιο του 2023.
Κλείνοντας, πείτε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια, που από το λίγο που σας γνωρίζουμε, είμαστε σίγουροι πως είναι πολλά.
Βασικό μου μέλημα είναι να βγουν στις αίθουσες το «Πέντε 5» και το «Operation Star», ενώ παράλληλα θα… τρέχουν τα θεατρικά μου «Σουτζούκ Λουκούμ» και «Χοντρός παραμυθάς». Την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα ξεκινήσουν δύο νέες κινηματογραφικές παραγωγές, μία ιστορική και μία αισθηματική.
Η Μαρία Δεμίσογλου, συγγραφέας & πρωταγωνίστρια της παράστασης “Τραυλός Ηθοποιός – Φάλτσος Τραγουδιστής” που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αθήναιον, μίλησε στο Thessaloniki City Guide για την παράσταση και το θέατρο.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2024-2025, οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν μέσω του Παιδιατρικού τους Τμήματος δωρεάν ιατρικό έλεγχο σε ευάλωτες ομάδες παιδιών και εφήβων με στόχο την υποστήριξη των οικογενειών στην ολοκλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).
Ο ΓΙώργος Μπανταδάκης με αφορμή την περιοδεία της παράστασης «Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα μίλησε στο Thessaloniki CIty Guide για την παράσταση αλλά και την πορεία του στον καλλιτεχνικό χώρο.