Γιώργος Βράνος

Γιώργος Βράνος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13/03/2015

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

Γιώργος Βράνος: Mε όραμα για μια Κ.Ο.Θ με διεθνή ακτινοβολία.

“Η κλασική μουσική είναι γραμμένη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ενώ δίχως αυτήν, πολλές από τις σύγχρονες μουσικές που ακούμε σήμερα δεν θα υπήρχαν.”

 

Γιώργος ΒράνοςΓεννημένος το έτος 1969 στην Αθήνα, απόφοιτος της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση) – Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης (από το 2010), ο Αρχιμουσικός Γεώργιος Βράνος από το 2014 αναλαμβάνει τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ. Ο. Θ.), έχοντας όραμα αρχικά τη διεύρυνση του ρόλου και των δραστηριοτήτων της Κ. Ο. Θ. και κατ’ επέκταση τη μεγίστη διεθνή της ακτινοβολία.

Η καλλιτεχνική του διαδρομή διανθίζεται με πλήθος αξιόλογων συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συνεργάζεται τακτικά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως αρχιμουσικός.

Με αφορμή τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ Γεώργιος Βράνος μας μιλά εστιάζοντας στο νέο καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Ορχήστρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει (κυρίως λειτουργικά, οικονομικά) καθώς και το προσωπικό του όραμα για την Κρατική Ορχήστρα, μιας Ορχήστρας πολύ υψηλού επιπέδου με ιστορικό παρελθόν, δυναμικό παρόν και ευοίωνο μέλλον που ανταγωνίζεται δικαίως τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ορχήστρες.

Εν κατακλείδι, ο κύριος Βράνος υπογραμμίζει ότι η κλασική μουσική και το λυρικό θέατρο είναι δυο πράγματα που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους πιστούς θαυμαστές στη χώρα μας!

Με αφορμή την έναρξη της νέας καλλιτεχνικής περιόδου της Κ.Ο.Θ (Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), θα θέλαμε να μας δώσετε το στίγμα της Ορχήστρας ως νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής της! Ποιο το νέο σας καλλιτεχνικό πλάνο, κύριε Βράνο;

Το στοίχημα για την Κ.Ο.Θ. είναι να έχει μια συνεχή παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας και να διευρύνει τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε. Στις τακτικές μας συναυλίες επενδύουμε στοχευμένα σε εξαιρετικούς Έλληνες μαέστρους και σολίστες, με επιλεγμένες μετακλήσεις από το εξωτερικό και θέλουμε να αναδείξουμε και το έμψυχο δυναμικό της ορχήστρας, γι’ αυτό θα δείτε ότι μουσικοί της Κ.Ο.Θ. εμφανίζονται ως σολίστες στις συναυλίες μας.

Σε ποιες ενέργειες (αλλαγές ή καινοτομίες) θα προβείτε ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ. δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε λόγω οικονομικής κρίσης ως χώρα;

Η περίοδος που διανύουμε μπορεί να μας περιορίζει οικονομικά, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Συμπιέσαμε τα έξοδα μας και τα λειτουργικά μας κόστη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, χωρίς να αφήσουμε αυτό να επηρεάσει το καλλιτεχνικό επίπεδο της ορχήστρας. Το φετινό καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα και αυτό που σχεδιάζουμε για την επόμενη περίοδο στοχεύει σε ένα διευρυμένο κοινό, με έμφαση στους νέους και σεβασμό στο παραδοσιακό κοινό που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την ορχήστρα.

Πώς κρίνετε το σημερινό καλλιτεχνικό επίπεδο της Ορχήστρας και ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που κληθήκατε ν’ αντιμετωπίσετε μετά την ανάληψη της θέσης σας;

Το καλλιτεχνικό επίπεδο της ορχήστρας είναι εξαιρετικά υψηλό και η Κ.Ο.Θ. μπορώ να πω ότι βρίσκεται σε μια διαρκή καλλιτεχνική άνοδο. Η συνεχώς μειούμενη τακτική επιχορήγηση, οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις μουσικών, η μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται, το γεγονός ότι η ορχήστρα δεν έχει δική της στέγη, είναι ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Κρατική Ορχήστρα ΘεσσαλονίκηςΠοιο το προσωπικό σας όραμα για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης; Φιλοδοξείτε σε μια ευρωπαϊκή Κρατική Ορχήστρα;

Θεωρώ ότι η Κ.Ο.Θ. δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια ευρωπαϊκή ορχήστρα. Προσωπικά θα ήθελα να δω την ορχήστρα να διαπρέπει ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό και να παίζει στη δική της αίθουσα συναυλιών.

Εκτιμάτε Ότι η Τέχνη αποτελεί πολυτέλεια σήμερα λόγω της περιρρέουσας κρίσης;

Κάθε άλλο. Η τέχνη όχι μόνο ως πολυτέλεια δεν μπορεί να οριστεί, αλλά είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η τέχνη και η μουσική, συγκεκριμένα, είναι μια διέξοδος αισιοδοξίας από την κρίση, η οποία δεν μας αφήνει να λησμονήσουμε την ανθρωπιά μας.

Τι απαντάτε στην προκατάληψη πολλών ότι η κλασική μουσική θεωρείται “παρωχημένη”;

Στο τέλος μιας συναυλίας, ένας νεαρός από το κοινό ήρθε και μου είπε «Μαέστρο, δεν ήξερα ότι ο Βιβάλντι είναι τόσο ροκάς». Η κλασική μουσική είναι γραμμένη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, ενώ δίχως αυτή, πολλές από τις σύγχρονες μουσικές που ακούμε σήμερα δεν θα υπήρχαν.

Πώς αξιολογείτε το επίπεδο της κλασικής παιδείας στην Ελλάδα σήμερα;

Είναι ευτυχές γεγονός ότι η κλασική παιδεία έχει μπει στα δημόσια σχολεία της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κουλτούρα κλασικής μουσικής. Σκεφτείτε ότι ο κόσμος για να πάει να δει μια συναυλία κλασικής μουσικής ζητάνε προσκλήσεις, αντί να πληρώσει το χαμηλό εισιτήριο που έχουμε. Την ίδια στιγμή ξοδεύει με ευκολία τα διπλάσια χρήματα για μια βραδινή του έξοδο.

Σε μια περίοδο οικονομικής και γενικότερης κρίσης πώς θα πρέπει να κινείται ένας δημιουργός;

Θεωρώ ότι η μόνη διέξοδος για τους δημιουργούς είναι η αφοσίωση στην τέχνη τους, η επαφή με την κοινωνία και η σκληρή δουλειά.

Γιώργος Βράνος, Εύα Μαρά

Γιώργος Βράνος, Εύα Μαρά

Από τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, πιστεύετε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι προκειμένου να προσφερθεί πολιτισμός στον κόσμο;

Ο πολιτισμός στηρίζεται από την κρατική χρηματοδότηση αλλά δεν γεννάται από αυτή. Ο πολιτισμός υπάρχει σε κάθε έκφραση της καθημερινότητας μας. Αν με ρωτάτε για την παραγωγή προϊόντων πολιτισμού, τότε, θα πρέπει να πω ότι η παραγωγή πολιτισμού και συγκεκριμένα η μουσική μιας επαγγελματικής συμφωνικής ορχήστρας χρειάζεται οπωσδήποτε την κρατική αλλά και την ιδιωτική στήριξη, μέσω χορηγών. Και αυτό είναι κάτι που επιδιώκουμε.

Κοινό παράπονο όλων σχεδόν των Ελλήνων μουσικών αποτελεί η έλλειψη πλάνου και οργάνωσης των μουσικών σπουδών στην Ελλάδα! Έχετε διαπιστώσει προσωπικά καμία σοβαρή προσπάθεια στον τομέα αυτό;

Οι πανεπιστημιακές σπουδές μουσικής στη χώρα μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αναπτύσσονται συνεχώς. Εξαιρετική δουλειά γίνεται στις μουσικές σχολές των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αριστοτέλειο και Ιόνιο, απ’ όπου βγαίνουν ταλαντούχοι μουσικοί, συνθέτες, διευθυντές ορχήστρας, χορωδοί και μονωδοί. Τα μουσικά σχολεία αν και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λειτουργίας, κάνουν μια αξιέπαινη δουλειά. Στις νεαρές ηλικίες η μουσική εκπαίδευση έχει περάσει στους ιδιωτικούς φορείς, όπως τα ωδεία, με ελάχιστα δημοτικά και ένα κρατικό, το Κ.Ω.Θ. Η Κ.Ο.Θ., σ’ αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζει την πολιτική της Ανοιχτής Πρόβας και δέχεται παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις γενικές της πρόβες, δίνει συναυλίες στα σχολεία και αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Eν κατακλείδι, πώς βλέπετε ως καλλιτέχνης (μαέστρος – σολίστ) το μέλλον της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, ευοίωνο ή δυσοίωνο; Τι προσδοκάτε ως καλλιτέχνης;

Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες η κλασική μουσική και το λυρικό θέατρο είναι δύο πράγματα που αποκτούν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές στη χώρα μας. Η δουλειά που γίνεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Κ.Ο.Α. και στην Κ.Ο.Θ. νομίζω το αποδεικνύει περίτρανα.