Το ηρεμιστικό <p style="color:#d05756; font-weight="bold">ΑΝΑΒΟΛΗ</p>
Κοινοποίηση

58α Δημήτρια
Δημοτικό Θέατρο Άνετον
19 & 20 Οκτωβρίου 2023

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

 • Πέμπτη: 21:00
 • Παρασκευή: 21:00

Πληροφορίες

Του Samuel Beckett

Το ηρεμιστικό“θα προσπαθήσω να διηγηθώ στον εαυτό μου μία ιστορία μήπως και τον ηρεμήσω… θα διηγηθώ την ιστορία μου σαν να ήταν μύθος ή κάποιο παλιό παραμύθι…”

Το Ηρεμιστικό του Σάμιουελ Μπέκετ είναι μία από τις εμβληματικές μικρές πρόζες που ο μεγάλος συγγραφέας έγραψε το 1946. Μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή το Δεκέμβριο του 2019, σε Σύλληψη-Σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη και σε παραγωγή της θεατρικής εταιρείας Όψεις στο θέατρο Φούρνος.

Στο Ηρεμιστικό ο Μπέκετ δημιουργεί ένα αινιγματικό και συναρπαστικό τοπίο. Ένας μοναχικός άνθρωπος καταφέρνει να βγει από το κατάλυμα του και να φθάσει μέχρι την είσοδο της πόλης. Και εκεί, αρχίζει η περιπλάνηση του μέσα στη νύχτα. Από τις πρώτες σειρές του Ηρεμιστικού, ο αφηγητής μας εξηγεί ότι: “θα προσπαθήσω να διηγηθώ στον εαυτό μου μία ιστορία μήπως και τον ηρεμήσω” και ότι “…θα διηγηθώ την ιστορία μου σαν να ήταν μύθος ή ένα παλιό παραμύθι….”. Μιλάει ακατάπαυστα στην προσπάθεια του να επινοήσει μία ιστορία, να φτιάξει την ιστορία εκείνη που θα τον ηρεμήσει. Ο αφηγητής-επινοητής της ιστορίας του Ηρεμιστικού είναι και ήρωας της ιστορίας που φτιάχνει. Ανατρέχει στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και στο παρελθόν του, κάνει σκέψεις και μιλά για γεγονότα που δεν είμαστε σίγουροι αν είναι πραγματικά ή επινοήσεις του.

Η νύχτα, οι δρόμοι της έρημης πόλης που παραμένει ανώνυμη, τα φωτισμένα παράθυρα των σπιτιών, οι παράδοξες συναντήσεις, οι φόβοι, κυρίως, η ανάγκη του για την ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής, κυριαρχούν σε αυτή την βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Και όλη η εμπειρία της περιπλάνησης του, οι συναντήσεις, οι προσδοκίες του, πρέπει να τελειώνουν πάντα “…απαλά, … όπως σβήνουν στη σκάλα τα βήματα εκείνου που αγαπήσαμε, εκείνης που δεν μπόρεσε να αγαπήσει, και δεν θα ξανάρθει πια, το λένε τα βήματά της πως δεν μπόρεσε να αγαπήσει και δεν θα ξανάρθει πια.”

Το βλέμμα του αφηγητή με άγρυπνη παρατηρητικότητα και ειρωνικό χιούμορ, καταγράφει τις διαδρομές της μνήμης, του μυαλού και της συνείδησης του μέσα από τον μαγικό και στοχαστικό λόγο του Μπέκετ, όπου το χειροπιαστό, το καθημερινό και το γελοίο συναντιέται με το ονειρικό, το γκροτέσκο και το ποιητικό.

Μία από τις ωραιότερες ιστορίες του μεγάλου Σάμιουελ Μπέκετ πάνω στην επιμονή του ανθρώπου να υπάρξει και να ζήσει παρά τις αποτυχίες, τις ματαιώσεις και την φθορά είναι συγχρόνως και μία σπουδή πάνω στην τέχνη της αφήγησης.

Η παράσταση πήρε επάλληλες παρατάσεις, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, είχε μεγάλη προσέλευση κοινού και κατέβηκε υποχρεωτικά λόγω του πρώτου lockdown της πανδημίας. Με το τέλος του lockdown, η παράσταση του Ηρεμιστικού επαναλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, όπου και πάλι έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και την κριτική, πήρε δύο παρατάσεις και καταχωρήθηκε ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών στην Αθήνα.

Σημείωμα από την σκηνοθέτη Άσπα Τομπούλη

“Ο ρευστός κόσμος της φαντασίωσης και της επινόησης, τα πισωγυρίσματα του χρόνου και η αυθαιρεσία του ανθρώπινου μυαλού -του αφηγητή στην προκειμένη περίπτωση – συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο στήνεται η σκηνοθετική γραμμή της παράστασης του Ηρεμιστικού.

Ο λόγος του ενός αφηγητή μοιράζεται σε δύο performers (Δέσποινα Σαραφείδου – Σπύρος Βάρελης), δύο άφυλα όντα, όπου ο δεύτερος αφηγητής παίρνει τον λόγο σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της αφήγησης, καθώς αυτά σηματοδοτούν μία τομή στην προσωπικότητα του και ένα χάσιμο μέσα στον κυκεώνα του μυαλού του.

Δύο αφηγητές μαζί και χώρια.

Στη μετάπλαση του αφηγηματικού λόγου του Μπέκετ σε σκηνική εκδοχή, ο λόγος, η σωματική κίνηση και συμπεριφορά, ο σκηνικός χώρος και η εικόνα συμμετέχουν ή αυτονομούνται σε ένα σύνολο όπου όλα τα στοιχεία της παραστασιακής γλώσσας είναι σημαντικά και αυθύπαρκτα. Ιδιαίτερα η εικόνα και τα visuals γενικότερα, αποτελούν σημαντικό μέρος της αφήγησης – μία τεχνική που αναπτύσσω εδώ και χρόνια, κυρίως στη μεταφορά πεζών κειμένων στην σκηνή. Η εικόνα δεν δημιουργεί απλά ένα φαντασιακό πλαίσιο, αλλά συχνά δίνει έναυσμα δράσης ή καθοδηγεί τους δύο Performers, δημιουργώντας μία ισχυρή δυναμική μέσα στην οποία δρουν και μιλούν οι αφηγητές/πρόσωπα του Μπέκετ/παράστασης.

Συντελεστές

 • Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη (εκδόσεις Πατάκη)
 • Σύλληψη – Σκηνοθεσία / Κινησιολογικός Σχεδιασμός: Άσπα Τομπούλη
 • Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
 • Visuals / Μουσικές Συνθέσεις: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
 • Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταυρούλα Κουτσοθανάση
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
 • Βοηθός στην παραγωγή: Κωνσταντίνος Ρόδης
 • Βοηθός Σκηνογράφου: Μαργαρίτα Τζανέτου
 • Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου
 • Κατασκευαστής Σκηνικού: Γιάννης Νίτσος
 • Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης, Μάρω Γερμανού
 • Trailer παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
 • Ηθοποιοί: Δέσποινα Σαραφείδου, Σπύρος Βάρελης
 • Παραγωγή: Όψεις, Εταιρεία Θεάτρου

Τιμές εισιτηρίων

 • Κανονικό: 14 €
 • Μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, Ανέργων): 12 €

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Παρασκευοπούλου 42

GPS:

40.6163046, 22.9589165