Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri – Συναντήσεις
Κοινοποίηση

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
4 Οκτωβρίου 2023 – 10 Ιανουαρίου 2024

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου

 • Δευτέρα κλειστά
 • Τρίτη: 9:00 – 14:00
 • Τετάρτη: 9:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
 • Πέμπτη: 9:00 – 14:00
 • Παρασκευή: 9:00 – 14:00
 • Σάββατο: 10:00 – 18:00
 • Κυριακή: 10:00 – 18:00

Ημέρες αργίας: 26 & 28 Οκτωβρίου, 17 Νοεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου, 25 Δεκεμβρίου, 26 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου

Τηλ. Υποδοχής του Ιδρύματος: 2310247111

Πληροφορίες

Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri - ΣυναντήσειςΜετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου – Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη.

Από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό ζευγάρι στη ζωή και την εργασία, που συνένωσε την εφαρμογή (γραφιστική) με την ‘καθαρή’ τέχνη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μοναδικά υψηλού επιπέδου, αγωγής, καλλιέργειας, ποιότητας, χιούμορ, θεμελιώνοντας τις προϋποθέσεις για μια εντελώς ασυνήθιστη ατμόσφαιρα δημιουργίας στον εργασιακό χώρο. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.

«Καλλιτεχνικές προσωπικότητες, ευγενικές φυσιογνωμίες σπάνιας ποιότητας, ο Μιχάλης και η Αγνή Κατζουράκη, εκλεκτοί φορείς της απροσποίητης σεμνότητας, γνωρίζουν από πολύ νωρίς πώς να εκφράζονται χωρίς τα περιττά και τα ανούσια, πέτυχαν με το σύνολο της εικαστικής τους κατάθεσης να προσφέρουν αισθητική συγκίνηση και να μεταπλάσουν με καθαρά προσωπικό κώδικα τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες σε αέναη ομορφιά, σε παντοτινό όραμα ζωής» γράφει η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού στην έκδοση της έκθεσης.

«Δύο διαφορετικά δέντρα -αλλά μία ιδέα: η φύση, η μητέρα γη- ενώνουν τους δύο καλλιτέχνες. Δύο άνθρωποι, συνοδοιπόροι στη ζωή για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, δίνουν έτσι τα χέρια και γίνονται σάρκα μία», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής.

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, αναφέρει για τους δύο καλλιτέχνες:
«Ο Μιχάλης, πρωτεργάτης της γεωμετρικής τέχνης, που εμφανίζεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60, διακρίνεται για τη σταθερή και συνεπή του παρουσία στον ελληνικό και διεθνή χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με το πολύπλευρο έργο του (ζωγραφική, επιτοίχια, γλυπτά).

Μετά τη μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2015 βρίσκουμε τον Μιχάλη Κατζουράκη στο Τελλόγλειο, να επανέρχεται σε παλιότερες θεματικές και να πειραματίζεται με νέα φρεσκάδα σε κάποια υλικά: ο καθρέφτης, τα σπασμένα μπουκάλια, φώτα νέον, led, τυπογραφικοί σφιγκτήρες, μεταλλικές περσίδες και σωλήνες με φως, χαρτί οντουλέ, επανεμφανίζονται τώρα σε νέες σχέσεις και συνδυασμούς. «Καθένας βλέπει διαφορετικά πράγματα», δηλώνει ο ίδιος για την ανεξάντλητη ποικιλία των υλικών.

Η Αγνή μπήκε από νωρίς στον χώρο της γραφιστικής και του αφιερώθηκε αυτοδίδακτη, όπως δηλώνει, μαθαίνοντας στο πεδίο. Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και έχει να επιδείξει σπουδαίες επιδόσεις στην αφίσα με εξαιρετική στόχευση στο μήνυμα, με λιτότητα, φαντασία και πνευματώδες χιούμορ. Η ζωγραφική της είναι ένα ξέσπασμα που εκφράζει τις αγωνίες, τους φόβους της καθώς περνάει ο χρόνος, το άγχος για τη φθορά και τον θάνατο, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια παιδικά τραύματα που επιτείνουν σύγχρονες τραγωδίες, καταστροφές, το προσφυγικό.

Τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Αγνή, διακρίνονται για τη συνέπεια των προβληματισμών τους στην εφαρμοσμένη γραφιστική δουλειά τους που συνδέεται απόλυτα και δεν πρέπει να διαχωρίζεται από την εικαστική παραγωγή του.

Η ταυτόχρονη συνύπαρξη του έργου τους, με μεγάλες διαφορές θεματικά και μορφολογικά (γεωμετρικότητα, ποίηση αφαίρεσης και κρυμμένος συναισθηματισμός του Μιχάλη -διαδρομές ψυχής της Αγνής με έντονη εσωτερική φόρτιση), οδηγεί τον θεατή να αντιληφθεί συγγένειες και διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, ιδίως τον τρόπο που κοινές εμπειρίες και αγωνίες μετουσιώνονται σε καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Το έργο τους συνολικά προσφέρει τη γνωριμία με ποιότητες και πολιτισμικές αξίες που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ».

Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Στο πωλητήριο εντός του Ιδρύματος, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο eshop μας, θα πωλείται η δίγλωσση έκδοση της έκθεσης.

Ξεναγήσεις

 • Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 στις 11:00.
 • Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 στις 11:00.
 • Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 11:00 & στις 12:30.

* Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://www.teloglion.gr/episkepsi/)

Περιήγηση ανάμεσα στα έργα

 • Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 12:00

Μια συνάντηση των Μιχάλη και Αγνή Κατζουράκη με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μιχάλης Κατζουράκης – Αγνή Κατζουράκη: Incontri-Συναντήσεις», την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στις 12:00, οι Μιχάλης και Αγνή Κατζουράκη, μαζί με τον Ντένη Ζαχαρόπουλο (Ιστορικό και Κριτικό Τέχνης), θα κάνουν περιήγηση και θα συζητήσουν ανάμεσα στα έργα της έκθεσης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες για τις δημιουργίες, τις ανησυχίες και τις εμπνεύσεις τους και τον τρόπο κατασκευής τους!

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (στις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού).

Τιμές εισιτηρίων

 • Κανονικό: 5 €
 • Μειωμένο: 2, 50 €
 • Είσοδος ελεύθερη: Δημοσιογράφοι, ΑμεΑ, παιδιά κάτω των 6 ετών
Εκκίνηση:

10 Ιανουαρίου 2024 17:00

Λήξη:

10 Ιανουαρίου 2024 21:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Αγ. Δημητρίου 159Α

GPS:

40.632405095674, 22.960385084152