Κύκλος μουσικές από τις άκρες της γης: Αρκτική
Κοινοποίηση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου  2023

Ώρα έναρξης: 21:00

Διοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Πληροφορίες

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξενικά από την Αρκτική το νέο κύκλο συναυλιών της ‘Μουσικές από τις άκρες της γης’, ο οποίος φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μέσα από υπέροχες μουσικές προτάσεις που συνδυάζουν διάσημες συνθέσεις με σπάνια διαμάντια του ρεπερτορίου.

Από τα βάθη της ιστορίας, η εικόνα του πλανόδιου μουσικού, αυτού που μεταφέρει ιστορίες, μύθους και θρύλους από μέρη μακρινά είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του καλλιτέχνη. Τις εποχές που τα ταξίδια ήταν δύσκολα, οι μουσικοί ταξίδευαν και μάζευαν ακούσματα και εικόνες από τον έναν τόπο στον άλλον και γίνονταν φορείς εξωτισμού, ανοίγοντας δρόμους μακριά από την καθημερινότητα για τους ακροατές τους. Τον 17ο αιώνα τα τσέμπαλα είχαν διακόσμηση που μιμούνταν κινέζικες ζωγραφιές, τα κύμβαλα τον 18ο αιώνα θύμιζαν στους ευρωπαίους τις οθωμανικές μπάντες, πλήθος Ιταλικών οπερών του ρομαντισμού έχουν ιστορίες που διαδραματίζονται στην Ιαπωνία, την Κίνα, την Αμερική, τη Σκωτία και τόσα άλλα μέρη που οι ακροατές τους δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφθούν.
Συνεχίζοντας την ίδια παράδοση, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γίνεται ένας σύγχρονος τροβαδούρος: μέσα από τον κύκλο “Μουσικές από τις άκρες της Γης” στοχεύει να συλλέξει σπουδαία ακροάματα από μακρινούς τόπους και τα προσφέρει εδώ, στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Κάθε συναυλία θα έχει θέμα μιαν “άκρη της Γης” και θα μεταφέρει από εκεί προς τους ακροατές ακούσματα, χρώματα και αισθήσεις και συναισθήματα.

Πρώτη στάση λοιπόν του μουσικού αυτού ταξιδιού στον παγωμένο βορρά, μέσα από έργα κορυφαίων Σκανδιναβών συνθετών. Η σύνθεση ‘Scene with Cranes’ προέρχεται από τη σκηνική μουσική που ο Σιμπέλιους έγραψε για το θεατρικό έργο ‘Θάνατος’ του γαμπρού του Arvid Järnefelt, ενώ το κοντσέρτο για πιάνο του Γκρηγκ συνδυάζει παραδοσιακές μελωδίες της Νορβηγίας με το ρομαντικό πνεύμα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το προσωνύμιο του κορυφαίου Νορβηγού συνθέτη ως ‘ο Σοπέν του Βορρά’. Η Έβδομη Συμφωνία του Σιμπέλιους είναι ένα ρηξικέλευθο για την εποχή του έργο, που έχει δημιουργήσει μεγάλες συζητήσεις στον κόσμο της μουσικής για τα μηνύματά του στο φινάλε, ενώ το ‘Cantus Arcticus’ του Ραουταβάαρα, είναι ένα πρωτότυπο κοντσέρτο που ενσωματώνει ηχογραφήσεις τραγουδιών από πουλιά στον Αρκτικό Κύκλο και στους βάλτους της Λιμίνκα, στη βόρεια Φινλανδία.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Η δική σας ορχήστρα!

Πρόγραμμα

Στέφανος Θωμόπουλος

Στέφανος Θωμόπουλος

Α’ Μέρος

 • J. Sibelius: Scene with Cranes, έργο 44 αρ. 2
 • E. Grieg: Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 16

Β’ Μέρος

 • J. Sibelius: Συμφωνία αρ. 7 σε ντο μείζονα, έργο 105
 • Ε. Rautavaara: Cantus Arcticus, έργο 61 (Concerto for birds and orchestra)

Συντελεστές

 • Στέφανος Θωμόπουλος: Πιάνο
 • Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
 • Leo McFall: Διεύθυνση Ορχήστρας

Τιμές εισιτηρίων

 • Διακεκριμένη Ζώνη: 20 €
 • Πλατεία: 15 €
 • Θεωρεία / Εξώστης: 10 €
 • Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, AMEA, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ: 5 €

Προπώληση

 • www.tsso.gr
 • Εκδοτήρια ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310236990
Εκκίνηση:

13 Οκτωβρίου 2023 21:00

Λήξη:

13 Οκτωβρίου 2023 23:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

25ης Μαρτίου και Παραλία

GPS:

40.598346, 22.948513