Εύα Κοτανίδη: “Το τρυφερό και επικίνδυνο πρόσωπο του έρωτα”

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Πλατεία
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025

Ώρα έναρξης: 21:00

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Καλοκαίρι στο Μέγαρο.

Πληροφορίες

Εύα Κοτανίδη: "Το τρυφερό και επικίνδυνο πρόσωπο του έρωτα"Μια μουσική / λογοτεχνική βραδιά ποτισμένη με την ατμόσφαιρα του κλασικού και νεότερου γαλλικού τραγουδιού και την υπόγεια ένταση της ποίησης και της λογοτεχνίας.

Τα εμβληματικά γαλλικά τραγούδια από καλλιτέχνες όπως η Édith Piaf, ο Jacques Brel, η Barbara και ο Charles Aznavour μέχρι τη Lara Fabian, τη Celine Dion, τη Zaz και τον Slimane, ζωντάνεψαν τη μνήμη της αέναης περιπέτειας της έλξης και του αποχωρισμού των εραστών, της γέννησης και του τέλους του έρωτα.

Παράλληλα με τη ροή των τραγουδιών και μέσα σε έναν διάλογο με τη μουσική, γίνεται η ανάγνωση/αφήγηση ποιημάτων και αποσπασμάτων της νεότερης γαλλικής λογοτεχνίας, εστιασμένα κυρίως στα έργα του Jacques Prévert και της Marguerite Duras. Με εκκίνηση και αφορμή την ανάμνηση ενός έρωτα της πρώτης νιότης, όπως στο αυτοβιογραφικό αριστούργημα της Duras Ο Εραστής μου, μια γυναίκα ξετυλίγει μια σειρά ποιημάτων και εξομολογήσεων για το “τρυφερό και επικίνδυνο πρόσωπο του έρωτα” (Jacques Prévert).

Στο βραβευμένο έργο της, η συγγραφέας θυμάται και αφηγείται με τόλμη και ποιητική ακρίβεια τη βιωμένη ιστορία του μυστικού ερωτικού πάθους της εφηβείας της στην αποικιακή Ινδοκίνα. Οι λεπτές, αμφίσημες, ερωτικές λέξεις της Duras σε διάλογο με τα εκπληκτικά ποιήματα του Prévert, λειτουργούν ως ο αντίλαλος των στίχων των μαγευτικών γαλλικών τραγουδιών. Καθώς η αφήγηση ποιημάτων και κειμένων ρέει γεμάτη από εικόνες και μνήμες, αναμιγνύεται με τους ήχους του κουαρτέτου και τους στίχους των τραγουδιών. Έτσι, ο λόγος, οι μελωδίες και οι μνήμες ενώνονται και αναδύεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία του νου και των αισθήσεων.

Στην αφήγηση και τις ερμηνείες των τραγουδιών η Εύα Κοτανίδη.

Στο πιάνο και την ενορχήστρωση ο Παντελής Μπενετάτος, στο μπάσο ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου, στα πνευστά ο James Wylie και στα κρουστά ο Γιώργος Κλουντζός.

Η επιλογή των λογοτεχνικών αποσπασμάτων/ποιημάτων και η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είναι του Σωτήρη Καραμεσίνη.

Συντελεστές

  • Εύα Κοτανίδη: Αφήγηση, τραγούδι
  • Σωτήρης Καραμεσίνης: Επιλογή λογοτεχνικών αποσπασμάτων / ποιημάτων & σκηνοθετική επιμέλεια
  • Παντελής Μπενετάτος: Ενορχήστρωση, πιάνο
  • Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Κοντραμπάσο
  • James Wylie: Πνευστά
  • Γιώργος Κλουντζός Χρυσίδης: Κρουστά

Τιμές εισιτηρίων

  • Κανονικό: 15 €
  • Μειωμένα: 10 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου

  • Φοιτητές, μαθητές, παιδιά, άνεργοι, πολύτεκνοι, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).
  • Τα φοιτητικά, τα μειωμένα ή άλλα ειδικά εισιτήρια είναι έγκυρα μόνο με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ.
  • Για ανέργους απαιτείται η προσκόμιση της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας.
  • Τα μειωμένα εισιτήρια δεν ισχύουν για φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου και για φοιτητές που φέρουν φοιτητική ταυτότητα με την ένδειξη “Δεν ισχύει”.

Προπώληση

Κοινοποίηση
Εκκίνηση:

9 Ιουλίου 2025 21:00

Λήξη:

9 Ιουλίου 2025 23:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

25ης Μαρτίου και Παραλία

GPS:

40.598346, 22.948513