Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/05/2014
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΗΣ: “ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Γεννημένος το 1968 στα Γιαννιτσά της Πέλλας – απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Π. Βεάκη – ο γνωστός σκηνοθέτης – ηθοποιός – σεναριογράφος – παραγωγός, Δημήτρης Αδάμης ανήκει στην κάστα των ανθρώπων εκείνων των “ταγμένων” στην τέχνη χωρίς εκπτώσεις, εντυπωσιασμούς και βερμπαλισμούς…
Ο σκηνοθέτης της “Αμέλειας”, της “Νεράιδας”, της “Ξυλένιας Κούκλας”, του “Σίτα Σιταράκος”, του “Αυγερινού και της Πούλιας¨, του “Μεγαλέξανδρου” και των “Μαγικών Σβουρών”, με μοναδικά στοιχεία την υπέρμετρη αγάπη του για τα παιδιά και το παιδικό θέατρο, το μεράκι, τη φαντασία, το λυρισμό, το παιχνίδι και το σουρεαλισμό, θα δώσει νέα πνοή στο θέατρο αναζητώντας νέους κάθε φορά κώδικες αισθητικής με απώτερο σκοπό ένα θέατρο που εγείρει “ερεθιστικά” τη φαντασία των μικρών θεατών, σε ταξιδεύει, σε κάνει να ονειρεύεσαι, να αποδράς.
Η πλούσια καλλιτεχνική του δραστηριότητα – που αφορά στο θέατρο για παιδιά – αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη με την δημιουργία του νέου θεατρικού εργαστηρίου για μικρά παιδιά το που θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο στο “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ” Θέατρο, όπου θα έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνσή του.
Το νέο θεατρικό εργαστήρι Παιδικού θεάτρου του “Αριστοτέλειον” σκοπό έχει να λειτουργήσει ως “δεξαμενή” σχέσης και επαφής των παιδιών με το θέατρο”.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Νέας Παιδικής Σκηνής του “Αριστοτελείου” Θεάτρου, κύριε Αδάμη; Yπήρξε νέο επιχειρηματικό άνοιγμα του ιδιοκτήτη και παραγωγού Αλέξανδρου Γισγάκη ή δική σας πρόταση που βρήκε αντίκρισμα – στέγη;
Είναι η δεύτερη φάση της περσινής μας επιτυχημένης συνεργασίας με το παιδικό έργο “Το παραμύθι του Μέγα Αλέξανδρου”. Υπήρξε, δηλαδή, το φυσικό επακόλουθο και η προέκταση της συνεργασίας αυτής με το Θέατρο “Αριστοτέλειον”.
Μάλιστα! Δώστε μας το στίγμα αυτού του νέου θεατρικού σας βήματος, δηλαδή του νέου θεατρικό εργαστηρίου παιδικής σκηνής του Θεάτρου “Αριστοτέλειο”!
Το παιδικό θεατρικό εργαστήρι θα λειτουργεί κάθε Σάββατο και Κυριακή – εδώ, στο “Αριστοτέλειον” από τον επόμενο Χειμώνα, το οποίο θα αποτελέσει και τη συμπληρωματική μας παρουσία στο παιδικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη.
Υποθέτω, θα έχουν δρομολογηθεί και οι επόμενες παιδικές παραστάσεις σας; Mε τι κριτήρια επιλέχτηκαν τα παιδικά έργα που θα ανεβάσετε;
Τα έργα που επιλέχτηκαν είναι αυτά που εμείς θέλουμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά της Θεσσαλονίκης, πράγμα που αποτελεί και το σκοπό του εργαστηρίου. Να λειτουργεί, δηλαδή, σαν δεξαμενή σχέσης – επαφής των παιδιών με το θέατρο (από το θεατρικό παιχνίδι στην παράσταση). Τα έργα, τώρα, που έχουν δρομολογηθεί (αν και δεν ξέρω αν είναι ακόμη ανακοινώσιμα) είναι 2. ο “Δον Κιχώτης” και το “Ασχημόπαπο”! Ο Δον Κιχώτης θα είναι μια διασκευή για παιδιά και όχι η ατόφια έκδοση…Επίσης θα έχει μουσική από την Ισπανία με σκηνικά εμπνευσμένα από έργα του Picasso και κοστούμια που είναι αναφορά σε διάσημους Ισπανούς ζωγράφους, όπως ο El Greco. Ακόμη, για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά θα πραγματοποιηθεί “Το Ασχημόπαπο” σε διασκευή παιδικού θεάτρου με τη μορφή σωματικού θεάτρου …το μοναδικό-ίσως- παγκόσμιο παραμύθι που θίγει το θέμα της διαφορετικότητας.
Θα είναι αποδοσμένο με τρόπο που να είναι κατανοητό στο μικρό θεατή;
Βεβαίως, θα είναι αποδοσμένο με τρόπο, ώστε να είναι απολύτως προσβάσιμο και κατανοητό στο μικρό θεατή!
Πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών; Με καλλιτεχνικά κριτήρια μέσω οντισιόν; Ποια η διάρκεια αυτής της διαδικασίας;
Η επιλογή των ηθοποιών έγινε με βάση καλλιτεχνικών κριτηρίων με οντισιόν που διήρκεσε 2 ημέρες.
Η τελική σας θεατρική ομάδα απαρτίζεται από παλιούς και έμπειρους συνεργάτες – ηθοποιούς ή νέους εκκολαπτόμενους;
Είναι κατά κόρον έμπειροι νέοι ηθοποιοί, αλλά θα έχουμε και 2-3 καινούργιους ηθοποιούς μαζί μας. Το ζητούμενο για εμένα – πέραν του ταλέντου και της πείρας των ηθοποιών – υπήρξε το πως αντιλαμβάνονται το θέατρο προς τα παιδιά και κυρίως να αγαπούν το θέατρο και τα παιδιά.
Πείτε μας, την προσωπική σας γνώμη για το παιδικό κοινό; Είναι, πράγματι, ένα πλέον απαιτητικό κοινό, πιο “δυσκολοκατάκτητο”;
Aκριβώς, έτσι είναι! Είναι πιο δύσκολο κοινό, πιο απαιτητικό, διότι είναι αμύητο κοινό, άμεσο και αυθόρμητο, πράγμα που σημαίνει ότι η αποδοκιμασία ή όχι είναι άμεση!
Δεδομένου αυτού, οι ηθοποιοί του παιδικού θεάτρου θα πρέπει να είναι καλύτεροι, σωστά;
Σωστά! Και όπως έλεγε και ο Στανσλάφσκι, όταν τον ρώτησαν σχετικά με το πώς θα πρέπει να παίζουν οι ηθοποιοί παιδικού θεάτρου, θα πρέπει να παίζουν πολύ απλά, αλλά λίγο καλύτερα από τους ηθοποιούς του θεάτρου προς ενηλίκους…
Πώς εκτιμάτε το επίπεδο – τη θεατρική αισθητική του ελληνικού κοινού;
O κόσμος δεν έχει ευθύνη, ό,τι του δίνεται, αυτό συνηθίζει …διότι και το καλό και το κακό αποτελούν μια συνήθεια!
Το προσωπικό σας όραμα και απώτερος στόχος σας, όσον αφορά στο παιδικό θέατρο;
Είναι για εμένα προσωπικά μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη να έχω επαφή και επικοινωνία με τα παιδιά, διότι και εγώ αισθάνομαι αιώνιο παιδί και έχω ξεκινήσει επίσης ως ηθοποιός παιδικού θεάτρου. Τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι σουρεαλιστές! Στόχος των παιδικών παραστάσεών μου είναι να μπορώ να τα κάνω να φαντάζονται… ν’ αναπτύξουν τη φαντασία τους δημιουργικά.
Πού προσβλέπει η δημιουργία και η λειτουργία του νέου θεατρικού εργαστηρίου του “Αριστοτελείου” Θεάτρου;
Το τελικό στοίχημα – ζητούμενό μου είναι να δημιουργηθεί μια γειτονιά “Η Γειτονιά του “Αριστοτέλειον”. Αν την Κυριακή έρθουν και παρακολουθήσουν μια παιδική παράσταση και όλη την εβδομάδα το ονειρεύονται, αυτό είναι η επιτυχία μας!
Δηλαδή τι είδους γειτονιά οραματίζεσθε ακριβώς;
Mια γειτονιά παρόμοια και αντάξια μ΄ αυτής που μεγαλώσαμε εμείς, που δεν είχε άσφαλτο.
Είστε, ωστόσο, ικανοποιημένος από την πορεία σας στο παιδικό και γενικότερα στο θέατρο;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνολική θεατρική πορεία μου, θεωρώ ότι έχω κάνει τα όνειρα μου πραγματικότητα…
Ποιες οι συντεταγμένες μιας επιτυχημένης καλλιτεχνικής καριέρας, πιστεύετε; To ταλέντο μπορεί να διαμορφώσει καριέρα;
Δεν αρκεί το ταλέντο και η δουλειά, απαιτείται και ο παράγων “τύχη” και οι κατάλληλες ευκαιρίες θα έλεγα!
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πολυάριθμων (στην Αθήνα κυρίως) παιδικών παραστάσεων, κατά πόσο βοηθάει ή όχι στην αναβάθμιση του επιπέδου του παιδικού θεάτρου;
Σαφέστατα, ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός μεταξύ των θεατρικών παραγωγών προάγει το καλό παιδικό θέατρο, αφού μια προσεγμένη και ενδιαφέρουσα παιδική παράσταση, μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο στο παιδικό θέατρο.
Εννοείται πως μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για τις λοιπές και επόμενες παιδικές παραστάσεις!
Έτσι, πολύ σωστά!
Θεωρείται τη σκηνοθετική σας δράση στο χώρο του παιδικού θεάτρου ως φυσική συνέπεια της προηγούμενης θητείας σας ως ηθοποιός στο χώρο του παιδικού θεάτρου;
Ναι, βεβαίως! Ξεκίνησα να παίζω ως ηθοποιός στο παιδικό θέατρο, όπου παρέμεινα για πολλά χρόνια μεταπηδώντας στη σκηνοθετική επιμέλεια και κουβαλώντας όλη την εμπειρία μου μαζί με την επιθυμία μου να αλλάξω ή να προσθέσω πράγματα που σκεφτόμουν όταν έπαιζα στη σκηνή!
Εν κατακλείδι, δώστε μας τον ορισμό του παιδικού θεάτρου!
Παιδικό θέατρο… είναι να ονειρευόμαστε!!!