Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/02/2019

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

“Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος: 20 χρόνια stand up comedy”

Α! Τόσο καλά?!
του Κωνσταντίνου Ραβνιωτόπουλου

“Γέλιο, Σάτιρα, Προβληματισμός”


Κωνσταντίνος ΡαβνιωτόπουλοςΈνας εκ των πλέον δημοφιλών παλαιοτέρων εκπροσώπων του stand up comedy, ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος ή αλλιώς Ράβνιω αποτελεί αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιτέχνη – κωμικού του ξεχωριστού, όπως και απαιτητικού αυτού είδους κωμωδίας με 20χρονη συνεχή επιτυχή διαδρομή μέσα από μια πληθωρική και έντονη σκηνική και τηλεοπτική παρουσία.

Γέλιο, σάτιρα, προβληματισμός σε μια δεξιοτεχνική συνύπαρξη κυριαρχούν στις πάντα sold out παραστάσεις του αποδεικνύοντας την καθόλα δικαιολογημένη αποδοχή του από το κοινό ως επιτυχημένο stand up comedian.

Μετά την άκρως ενδιαφέρουσα, εμπνευσμένη παράστασή του ” Άνθρωπος Σκύλος” μας εκπλήσσει εκ νέου ευχάριστα με τη νέα του stand up comedy special Α! Τόσο καλά;!, μια παράσταση – επιτομή της καθημερινότητάς μας με το ιδιαίτερο χαρισματικό χιούμορ του, την οξυδέρκεια, την ετοιμολογία, το ασίγαστο πάθος του για την τέχνη του υπογράφοντας μια ακόμη καλλιτεχνική επιτυχία …δίνοντας νέα ώθηση στο ήδη εξελισσόμενο ελληνικό stand up comedy!

Δώστε μας το στίγμα της νέας σας stand up comedy παράστασής σας με τίτλο “Α. Τόσο καλά.?!” μετά την άκρως επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα κωμική σας παράστασης “Άνθρωπος – Σκύλος”; “Τι πραγματεύεται και ποιος ο στόχος του; Το γέλιο, η σάτιρα ή ο προβληματισμός;

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος

Και τα 3. Και νομίζω τα έχω καταφέρει αρκετά καλά. Απλά το γέλιο είναι σε μεγαλύτερη ποσόστωση για να πετύχει η συνταγή. Είναι αυτό που λένε για το κέικ: «και από αλεύρι όσο πάρει»

Πώς προκύπτει στη ζωή σας η ενασχόλησή σας με την κωμωδία και δη την stand up comedy; Υπήρξε όνειρο ζωής;

Νομίζω ότι γεννήθηκα για αυτό. Όταν πήγα στην Αθήνα και έμαθα για το comedy club της Λουκίας Ρικάκη, κατάλαβα ότι βρήκα τον εαυτό μου. Δεν πήγαινα μόνο τη μια φορά στις δυο βδομάδες που έπαιζα αρχικά! Πήγαινα 3 φορές τη βδομάδα. Άκουγα τον κόσμο να γελάει και ευχαριστιόμουνα….

Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητές της ως ξεχωριστό είδος κωμωδίας;

Πάρα πολλές… Πρέπει να είσαι άμεσος, ετοιμόλογος, εύστροφος, καλή χρήση της γλώσσας, να είσαι παρατηρητικός, να έχεις καλό ρυθμό, ίσως ακόμα και να είσαι συμπαθής και οπωσδήποτε αρκετά αστείος… Σε μια πολύ πετυχημένη παράσταση πρέπει ο θεατής να γελάει κατά μέσο όρο 6 φορές στο λεπτό. 8 στα πιο πετυχημένα αστεία…

Κωνσταντίνος ΡαβνιωτόπουλοςΠώς εκτιμάτε – ως ένας εκ των παλαιότερων εκπροσώπων της – την απήχηση του κοινού στην Ελλάδα της κρίσης;

Δεν είναι θέμα κρίσης νομίζω. Μας ταιριάζει πολύ το είδος πιστεύω. Από την άλλη το έχει αγκαλιάσει πολύ ο νέος κόσμος, υπάρχουν πολλοί νέοι και αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους που τους ακολουθεί η γενιά τους και φυσικά τα νεώτερα παιδιά αποζητάνε κάτι που θα τους κάνει να γελάσουν πολύ και βγαίνουν πολύ πιο συχνά έξω. Kαι το you tube όπως και το comedy lab –ιντερνετικό κανάλι κωμωδίας – βοήθησε πολύ τη διάδοση του είδους.

Ποια, εκτιμάτε, ως τη σημαντικότερη στιγμή της 20αχρονης πλούσιας σκηνικής και τηλεοπτικής σας δράσης και για ποιόν ιδιαίτερο λόγο;

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Εύα Μαρά

Είναι πολλές αυτές οι στιγμές… πολλά τα χρόνια και τα πεπραγμένα… Ας μιλήσω για δύο. Η συμμετοχή μου στη πιο δραματική σκηνή στο «παρά πέντε» Πολύς κόσμος με θυμάται ως το γιατρό του σήριαλ. Απόδειξη ότι ένας κωμικός μπορεί να παίξει περίφημα δραματικό ρόλο. Το αντίθετο είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Το επόμενο είναι «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΚΥΛΟΣ» Έφερα εις πέρας ένα πολύ δύσκολο μονόλογο που και μόνο να τον μάθεις αποτελεί επίτευγμα. Εκεί έβαλα όλη την αμεσότητα της κωμωδίας , παίζοντας ταυτόχρονα ρεαλιστικά και δυναμικά τη κάθε στιγμή!

Σε ποιον βαθμό, πιστεύετε, ότι η τηλεόραση σας βοήθησε ως προς την αναγνωσιμότητα και καθιέρωσή σας ως επιτυχή stand up comedian;

Θα έλεγα καθόλου, γιατί δεν έχω κάνει πολύ τηλεόραση, αντιθέτως η «στάμπα» του κωμικού προϋπήρχε της συμμετοχής μου στην τηλεόραση.

Ποιο αποτελεί το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Έχοντας απαντήσει πολλές φορές σε αυτή την ερώτηση, θα ήθελα το επόμενο βήμα μου να είναι αντάξιο της εμπιστοσύνης που μου έχει δείξει το κοινό!