Ήρα Κατσούδα

Ήρα Κατσούδα
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/02/2019

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

Ήρα Κατσούδα: “12 χρόνια συνεχούς επιτυχημένης πορείας ως stand up comedian”

“Το λατρεύω το stand up comedy. Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά είδη κωμωδίας με μεγάλη έκθεση αλλά και τόσο άμεσο”
Ήρα ΚατσούδαΠλέον ταλαντούχα, πολυσχιδής, ανήσυχη καλλιτεχνική προσωπικότητα, η stand up comedian Ήρα Κατσούδα αδιαμφισβήτητα συνδέει το όνομά της άρρηκτα με τη νέα γενιά του δύσκολου και απαιτητικού είδους της κωμωδίας, του stand up comedy, με συνεχείς sold out – σόλο και όχι μόνον – παραστάσεις ανά την Ελλάδα υπηρετώντας με απαράμιλλο πάθος, συνέπεια, σεβασμό και κυρίως ταλέντο την τέχνη της, ενώ δικαίως αποτελεί και μία εκ των άξιων εκπροσώπων του.

“Ο καθένας τα δικά του”, “Χωρίς Γλουτένη”, “The comedians”, “Work in progress” αποτελούν χαρακτηριστικές ενδιαφέρουσες δουλειές μιας καλλιτέχνιδας που ξέρει να ισορροπεί δεξιοτεχνικά επί σκηνής και να προκαλεί αβίαστα το γέλιο μέχρι δακρύων στο θεατή υπογράφοντας μόνο επιτυχείς παραστάσεις -πλούσιας θεματολογίας και αισθητικής.

Μετά από 12 χρόνια έκδηλης καλλιτεχνικής ωρίμανσης και σταθερής ανοδικής πορείας στο stand up comedy συνεχίζει “εμμονικά” τις παραστάσεις της κατακτώντας ολοένα και μεγαλύτερο κοινό υποστηρίζοντας σθεναρά, ότι η τέχνη του stand up comedy παρουσιάζει μεγάλη άνθηση στη χώρα μας, αφού έχει εξαπλωθεί μέσω του ίντερνετ και έχει εμπλουτισθεί με νέους, αλλά και παλιούς κωμικός που το έχουν εξελίξει με τις εξαιρετικές δουλειές τους!

Ποιο αποτελεί το δέλεαρ και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της παράστασής;

Η παράσταση είναι μια work in progress παράσταση. Work in Progress είναι είδος παράστασης stand up και όχι ο τίτλος. Είναι μια σειρά παραστάσεων που κάνει κάθε κωμικός πριν βγάλει το επόμενο του σόλο, μια παράσταση που χτίζεται μαζί με το κοινό. Σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και βοηθάει ο κόσμος με τα γέλια του ώστε να διαμορφωθεί η παράσταση. Το δέλεαρ τώρα πέρα από αυτά, είναι σίγουρα ότι είναι με ελεύθερη είσοδο μιας και είναι πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήρα ΚατσούδαΠοιο το προσωπικό σας ζητούμενο ως δημιουργός της;

Μα να γελάει ο κόσμος φυσικά!

Ποιο το κύριο έναυσμα ενασχόλησή σας με το συγκεκριμένο αυτό είδος κωμωδίας;

Το λατρεύω το stand up. Είναι από τα πιο δύσκολα είδη κωμωδίας, με μεγάλη έκθεση αλλά και τόσο άμεσο. Έχεις μια άμεση επαφή και feedback με το κοινό και αυτό είναι που αγαπάω.

Πόσο απαιτητικό είδος αποτελεί το stand up comedy ως ξεχωριστό έξοδος κωμωδίας και ποια η ειδοποιός διαφορά του από την κωμωδία;

Αν εννοείται την θεατρική κωμωδία, τεράστια διαφορά. Σε αντίθεση με το θέατρο, το stand up δεν έχει τον «τέταρτο τοίχο» του θεάτρου. Είσαι πάνω στη σκηνή χωρίς ρόλο, με κείμενα δικάσου, σκηνοθεσία δική σου. Όλη η επιτυχία ή αποτυχία είναι πάνω σου.

Πόσο διαδεδομένο είδος τέχνης αποτελεί το stand up comedy στην Ελλάδα μετά από 30 χρόνια ζωής του; Πώς εκτιμάτε, ως εκπρόσωπος του την απήχησή της στο ελληνικό κοινό;

Δεν έχει 30 χρόνια που εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Έχει αισθητά λιγότερο τουλάχιστον με την μορφή που υπάρχει σήμερα. Πάντως αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το είδος όσο πάει και ανεβαίνει και ήδη έχει κατακτήσει μέρος της διασκέδασης του Έλληνα.

Ήρα ΚατσούδαΠοια η σπουδαιότητα των βραδιών Open mic, ως διοργανώτρια αυτών;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν βραδιές που να δοκιμάζεται νέο υλικό από τους κωμικούς, αλλά και να εμφανίζονται και νέοι. Ακριβώς αυτό συμβαίνει στα open mic. Με τον Ανδρέα τον Πασπάτη διοργανώνουμε εδώ και 4 χρόνια το Thessaloniki Open Mic το οποίο πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο μηνιαίο stand up event στην πόλη.

Μετά από 12 και πλέον χρόνια συνεχούς ενασχόλησής σας ως comedian, ποια εκτιμάτε ως την κορυφαία στιγμή στην επιτυχή καλλιτεχνική διαδρομή σας;

Έχω πολλές στο μυαλό, αλλά επειδή είμαι τέτοιος άνθρωπος και θέλω να προσπαθώ συνέχεια, θα πω ότι ακόμα δεν έχει έρθει.

Εν κατακλείδι, εκτιμάτε, ότι υπάρχει συνεχής άνθηση του stand up comedy και πώς διαβλέπετε το μέλλον του εν Ελλάδι ως μία εκ των εκπροσώπων του είδους;

Σαφέστατα και υπάρχει άνθηση του είδους τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες κυρίως στην διαδομένη χρήση του ίντερνετ που έχει κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι και δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει κάποιος στα σπέσιαλ ξένων κωμικών κι αφετέρου με τον εμπλουτισμό νέων άξιων stand up comedian όπως και παλιών με εξαιρετικές δουλειές που τυγχάνουν της αποδοχής του κοινού!

Βιογραφικό:

Ήρα ΚατσούδαΗ Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το 2014-15 σε συνεργασία με τον Ανδρέα Πασπάτη, παρουσίασαν το πρώτο stand up comedy battle στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παράστασης «Ο καθένας τα δικά του», ενώ το 2016 διοργάνωσαν και παρουσίασαν το πρώτο ζωντανό stand up comedy talk show “The Comedians” (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης). Επίσης, το 2018 ήταν οι παρουσιαστές της τελετής έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Έχει συμμετάσχει στο Stand up for U 2016 για το πρόγραμμα «Νονός της Unicef» που αναμεταδόθηκε από τον ALPHA καθώς επίσης έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε διοργανώσεις TedX. (Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη). Μάλιστα το 2018 ήταν η παρουσιάστρια του TEDx NTUA. Φέτος παρουσίασε την σόλο της παράσταση με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» που έγινε sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διοργανώνει βραδιές Open Mic. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Ο Γάμος», ενώ έχει εργαστεί και ως ηθοποιός και κειμενογράφος διαφημίσεων. Σπούδασε Οικονομικά (Α.Π.Θ.), κλασσική μουσική, χορό και υποκριτική.