Θεατρική Μουσική Performance “Ευριπίδου Εκάβη”
Κοινοποίηση

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Φουαγιέ
22-25 Ιουλίου 2024

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

 • Δευτέρα: 20:30
 • Τρίτη: 20:30
 • Τετάρτη: 20:30
 • Πέμπτη: 20:30

Διάρκεια: περίπου μία ώρα

Πληροφορίες

Θεατρική Μουσική Performance "Ευριπίδου Εκάβη"Η Θεατρική Μουσική Performance «Ευριπίδου Εκάβη» του Κωνσταντίνου Χατζή από την Ομάδα Χρώμα είναι μια φωνητική παρτιτούρα λόγου σε ισότιμο διάλογο με τη μουσική.

Πρόκειται για μια συρραφή – όχι διασκευή – καθώς ο λόγος του τραγικού ποιητή θα είναι αυτούσιος και θα συνδιαλέγεται με τη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη.

Την Εκάβη, σαν μια «προτομή» που κάθε μέρα «ξυπνά», θυμάται και περιπλανιέται μέσα στους αιώνες στα ερείπια της Τροίας, υποδύεται ο Κωνσταντίνος Χατζής. Στην παράσταση θα ακουστούν τραγούδια από τους Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Καλτσή και Άρη Χριστοφέλλη, και ένα τραγούδι με τη φωνή της Σοφίας Χίλλ.

Θα δοθούν τέσσερις παραστάσεις στο κλιματιζόμενο φουαγιέ του ΑΜΘ στις 22, 23, 24 και 25 Ιουλίου 2024.

Κωνσταντίνος Χατζής / Γιώργος Κουμεντάκης

Μια φωνητική παρτιτούρα λόγου για ένα πρόσωπο.

Αυτά τα ερείπια δεν είναι πια η πατρίδα μου η Τροία.

Μια πρωτότυπη Θεατρική – Μουσική Performance πάνω στην Εκάβη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση του Κωσταντίνου Χατζή και μουσική Γιώργου Κουμεντάκη.

Η ιστορία του ανθρώπου, η αέναη δίψα του για εξουσία, καταστροφή και πόλεμο, ως σπαρακτικό πορτρέτο του σύγχρονου κόσμου, με όχημα τον λόγο του Ευριπίδη και το πρόσωπο της Εκάβης. Μια μελέτη πάνω στον πόλεμο, την προσφυγιά, την γενοκτονία, την ελπίδα, το όνειρο, τον εφιάλτη και το σκοτάδι.

Το πρόσωπο. Η μάνα. Η γη. Η πατρίδα. Η Βασίλισσα. Η Εκάβη μέσα από τον κόσμο των νεκρών διασχίζει τον χρόνο σαν κυρτό βέλος. Περιπλανιέται ανάμεσα στα ερείπια, στα νεκρά σώματα, στην λάσπη, στο αίμα. Το γέρικό της σώμα πεσμένο στην «σκληρή, καμένη γη» συνομιλεί με θεούς και ανθρώπους. Αγωνίζεται, αντιστέκεται, σηκώνεται και κοιτάζει κατάματα το τρομερό πρόσωπο του πολέμου. Ο λόγος της αντηχεί εκκωφαντικά μέσα στους αιώνες ξανά και ξανά. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η μουσική. Μια «άλλη» περιπλάνηση. Ανθρώπινα βήματα. Ο ρυθμός κάποτε γρήγορος, κάποτε αργός, σταθερός ή ακανόνιστος, βέβαιος ή αβέβαιος αφηγείται την ιστορία κάθε ανθρώπου που περιπλανιέται σε μια άδεια, κατεστραμμένη πόλη. Γρήγορες ανάσες, ρόγχοι, κατακερματισμένοι ψίθυροι.

Ταυτότητα παράστασης

 • Σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων, απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής
 • Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
 • Δραματουργική Επεξεργασία: Αντιγόνη Καράλη
 • Εικαστική Επιμέλεια: Ιωάννης Χαλάς
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος Θεωδορακόπουλος
 • Φωτογραφίες: Άγγελος Χίλλ
 • Γραφίστας: Ιωάννης Τσίγκας
 • Έκδοση βιβλίου / προγράμματος: Κάπα Εκδοτική
 • Στον ρόλο της Εκάβης ο Κωνσταντίνος Χατζής

Βιογραφικό σημείωμα Κωνσταντίνος Χατζής

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης, μουσικός και ιδρυτής της θεατρικής Ομάδας Χρώμα. Έχει σκηνοθετήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο κλασικών και σύγχρονων θεατρικών έργων με έμφαση στο αρχαίο δράμα, αλλά και έργα μεγάλων λογοτεχνών, όπως ο Ντοστογιέφσκι. Η σκηνοθεσία του χαρακτηρίζεται από εμβριθή έρευνα σε σχέση με τον λόγο και τον ρυθμό αλλά και από διασκευές λογοτεχνικών έργων σε θεατρικό λόγο. Κεντρικό ρόλο στα έργα του παίζει η διακειμενικότητα καθώς και η μουσική, η οποία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τα κείμενα και τους ηθοποιούς. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σημαντικών ηθοποιών και μουσικών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313310201 (Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 έως 14:00).

Τιμές ειστηρίων

 • Είσοδος ελεύθερη
Εκκίνηση:

22 Ιουλίου 2024 20:30

Λήξη:

22 Ιουλίου 2024 21:30

+3

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Μανόλη Ανδρόνικου 6

GPS:

40.62513599432, 22.95392173989

4 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες