Ορφέας και Ευρυδίκη
Κοινοποίηση

Καφέ Μπαρ – Πολυχώρος Ενώ
Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Ώρα έναρξης: 20:30

Πληροφορίες

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών).

Ορφέας και ΕυρυδίκηΧωρίς αέρα το πουλί, χωρίς νερό το ψάρι, χωρίς αγάπη δεν μπορούν κόρη και παλικάρι. Το Χάος πρώτα πρώτα λένε πως έγινε, μα κι ο Έρωτας, ο πιο ωραίος από τους αθάνατους θεούς. Ανάμεσά τους ζούνε οι θνητοί, σαν τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, με της αγάπης τον καημό να τους κρατάει μέσα στη φυγή.

Η παράσταση αφήγησης «Ορφέας και Ευρυδίκη» γεννήθηκε από την ιδέα του έρωτα ως ένα ταξίδι στα μύχια της ψυχής του ανθρώπου, ο οποίος με συμβολικό τρόπο εκφράζεται στο ταξίδι του Ορφέα στον Κάτω Κόσμο προκειμένου να διεκδικήσει πίσω την αγαπημένη του. Ωστόσο, καθώς ο έρωτας αποτελεί καταστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και παρουσιάζεται πια, μέσα στα πλαίσια της αφήγησης, ως στοιχείο ζωοποιό του κόσμου, στοιχείο δημιουργίας που, αν και ο βίος των ανθρώπων κάποτε τελειώνει, η ζωή προχωράει και τροφοδοτείται –αναπόδραστα – από αυτόν.

Το κείμενο της αφήγησης αποτελεί σύνθεση της Στέλλας Τσίγγου, αφηγήτριας και συγγραφέα, βασισμένη σε αποσπάσματα από τη Θεογονία, τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Γεωργικά του Βιργιλίου, καθώς και στη γενικότερη έρευνα σχετικά με τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στο 9ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου που διοργανώνει το Τεχνοδρόμιο-Κέντρο Λόγου και Τεχνών στη Λεμεσό.

Συντελεστές

  • Σύλληψη – κείμενο – αφήγηση: Στέλλα Τσίγγου
  • Κανονάκι – τραγούδι: Εβίνα Κουτσοκώστα

Mini Βιογραφικό Στέλλα Τσίγγου

H Στέλλα Τσίγγου –πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, την ευρωπαϊκή Λογοτεχνία-Πολιτισμό και τη Δημιουργική Γραφή – είναι βραβευμένη συγγραφέας και μία από τις πιο γνωστές αφηγήτριες της γενιάς της. Βρίσκεται στον χώρο της επαγγελματικής προφορικής αφήγησης για περισσότερο από δέκα χρόνια με κεντρικό άξονα ερευνητικής και αφηγηματικής εργασίας την προφορικότητα, τη σύνδεση φωνής, σώματος και εσωτερικότητας, καθώς και τη σύνθεση του υλικού κάθε παράστασης αφήγησης ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του κοινού στο οποίο απευθύνεται ή τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Αφηγείται παραμύθια από την ελληνική και την παγκόσμια παράδοση, καθώς και δικές τις συνθέσεις λόγου βασισμένες στη μυθολογία και τον πλούτο του λαϊκού πολιτισμού. Έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις αφήγησης για παιδιά και ενήλικες σε χώρους τέχνης και πολιτισμού ή ψυχαγωγίας, σχολεία, βιβλιοθήκες, φυλακές κ.α. και συμμετοχές σε Φεστιβάλ Αφήγησης σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό. Είναι μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Αφήγησης-Ιστόρησης Ελλάδας (Σ.ΕΠ.ΑΦΗ.).

Mini Βιογραφικό Εβίνα Κουτσοκώστα

Η Εβίνα Κουτσοκώστα γεννημένη το 2002 στο Καμπάνη Κιλκίς, είναι μουσικός και ειδικεύεται στο κανονάκι και το τραγούδι. Από το 2020 φοιτά στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδικότητα στο κανονάκι, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει μαθήματα για κανονάκι και μουσική θεωρία. Είναι πτυχιούχος αρμονίας από το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο και έχει ολοκληρώσει τον 7ετή κύκλο σπουδών της στην Ανατολική, Βυζαντινή μουσική και στο κανονάκι, στην Σχολή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Εν Χορδαίς».

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις μεταξύ άλλων, στο Μέγαρο Μουσικής με την χορωδία του Εν Χορδαίς, το γυναικείο βυζαντινό σύνολο “Ευ Νεάνιδες” και άλλα ορχηστρικά σύνολα, ενώ συμμετέχει σε συναυλίες κι εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ως μέλος μουσικών σχημάτων και ως σολίστρια, στη φωνή και στο κανονάκι. Επίσης, έχει συμβάλλει ως μουσική δημιουργός και ερμηνεύτρια σε διπλωματικές εργασίες φοιτητών της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ και παράλληλα από το 2021 είναι μέλος της ορχήστρας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου Αγίου Θεράποντος, με τα οποία πραγματοποιεί ζωντανές και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Πληροφορίες: 6945995087

Τιμές εισιτηρίων

  • Κανονικό: 8 €
  • Goldmall: 6,50 €

Προπώληση

Εκκίνηση:

5 Απριλίου 2024 20:30

Λήξη:

5 Απριλίου 2024 22:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Ερμού 11 & Ίωνος Δραγούμη Θεσσαλονίκη

GPS:

40.636415460529, 22.940059315344