Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024
Απτική Έκθεση Ζωγραφικής Δημητρίου Καπετάνου: 18:00 – 19:30 (Μ2 – Φουαγιέ)
Συναυλία: 20:00 (Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Eyeharp, Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Θέρμης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας – Υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Υγείας & Κοινωνικής ΑΛληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πληροφορίες
Εκδήλωση συμπερίληψης
Μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Θέρμης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το EyeHarp ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μας παρουσιάζουν σήμερα τον πολίτη του αύριο σε μια κοινωνία στην οποία όλοι οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως, θα είναι μαζί.
Η τέχνη προσεγγίζει τον άνθρωπο με έναν ξεχωριστό τρόπο που φιλοδοξεί να αποκαλύψει μια νέα πραγματικότητα στο κοινό, πιο συμπεριληπτική. Μια μοναδική εκδήλωση, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Βαρσαμά, καλεί τους επισκέπτες να συμμετέχουν σε μια βιωματική εμπειρία μέσω των αισθήσεων, η οποία ξεκινά στο Φουαγιέ Μ2 του Μεγάρου Μουσικής και ολοκληρώνεται στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης με το μουσικό μέρος.
Η εκδήλωση «Όλοι …Μαζί» τοποθετεί τον επισκέπτη στη θέση του «άλλου», καλεί όλους τους ανθρώπους να «αγγίξουν» την διαφορετικότητα μέσα από το «χρώμα». Ένα ταξίδι διάδρασης ξεκινά! Ο Δημήτρης Καπετάνου παρουσιάζει σε 12 απτικούς πίνακες το χρώμα όπως το έχουν φανταστεί άνθρωποι με οπτική αναπηρία. Τα έργα αποδίδονται στη γραφή Braille και γίνονται προσβάσιμα στο ευρύ κοινό μέσα από τις περιγραφές εθελοντών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αισθάνονται τα έργα απτικά και να συναισθάνονται τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Το περιεχόμενο των πινάκων αποδίδεται ταυτόχρονα και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για τους κωφούς θεατές από την Ανδρομάχη Βλάχου. Για τους επισκέπτες με οπτική αναπηρία, θα δίνεται η δυνατότητα απτικής ξενάγησης στη σκηνή της αίθουσας Αιμίλιος Ριάδης, που θα υλοποιείται από την Access4all, ώστε να κατανοήσουν τον χώρο που θα δοθεί η συναυλία.
O Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus συμμετέχει μέσα από έξι πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης. Την έκθεση θα συνοδεύσει η Λουκία Κασαμάκη, η δωδεκάχρονη μουσικός και συνθέτης με οπτική αναπηρία, η οποία θα προσεγγίσει μουσικά την εικόνα μέσω του ήχου γιατί όπως η ίδια έχει δηλώσει ότι ο ήχος για τους τυφλούς είναι ό,τι η εικόνα για τους βλέποντες. Ταυτόχρονα, παράλληλες δράσεις θα υπάρχουν και για τους μικρούς επισκέπτες σε συνεργασία με το Art of Speech, το κέντρο μάθησης και λόγου, το οποίο καλεί τα παιδιά να αποτυπώσουν ζωγραφικά την «διαφορετικότητα» και να αποδώσουν την ψυχή τους στον καμβά. Μια ολιστική βιωματική εμπειρία αισθήσεων συνδυάζεται πολυτροπικά ώστε να δημιουργήσει συναίσθημα.
Στο συναυλιακό μέρος μια εκπληκτική μουσική σύμπραξη 100 ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία αποσκοπεί να δώσει τον ρυθμό σε μια κοινωνία που αλλάζει και δεν χωρά αποκλεισμούς. Την έναρξη της εκδήλωσης θα κάνει η Αλεξάνδρα Κερλίδου, η πρώτη Ελληνίδα μουσικός με εγκεφαλική σπαστική τετραπληγία, η οποία παίζει μουσική με τα μάτια μέσω της τεχνολογίας του EyeHarp του Ζαχαρία Βαμβακούση. Το EyeHarp είναι το πρώτο ψηφιακό μουσικό όργανο παγκοσμίως που επιτρέπει την έκφραση μόνο με την κίνηση των ματιών. Μαζί της, μαθητές με σπαστική τετραπληγία και ΑLS, θα συμπράξουν επί σκηνής με την Λουκία Κασαμάκη και τους Κρουστωδούς του Κέντρου ΑμεΑ «Ο Σωτήρ» υπό τη διεύθυνση του Αποστόλη Λάσχου. Ο γνωστός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας και η Κρητικιά ερμηνεύτρια Ερήνη, η οποία τραγουδά για την παράδοση σε Ελλάδα και Αμερική, θα ταξιδέψουν το κοινό μέσα από το παρελθόν στο μέλλον.
Πολυφωνικό πλούτο θα προσδώσει με τη συμμετοχή της η Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου. Οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης θα δώσουν και στο συναυλικό μέρος δυναμικά το παρόν αποδίδοντας τα τραγούδια στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Η εκδήλωση θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την Σπυριδούλα Κουρτέση και θα μεταδίδεται διαδικτυακά ώστε να είναι καθόλα προσβάσιμη.
Η 8η Σεπτεμβρίου είναι και η ημέρα λήξης των Παρολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία. Τιμητικά, η Λουκία Κασαμάκη, η οποία θα κάνει την έναρξη των Παρολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, θα αποδώσει το τραγούδι «Je Vole» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ως φόρο τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν και αποδεικνύουν πως η πνευματική και ψυχική ελευθερία καθιστούν τον άνθρωπο ανεξάρτητο, πέρα από την σωματική του ικανότητα.
Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία τέχνης που παρουσιάζει τον άνθρωπο πέρα από κάθε όριο ως μέλος μιας κοινωνίας του «Αύριο», όπου όλοι θα είναι «Μαζί».
Συντελεστές
- Συντονισμός – Παρουσίαση εκδήλωσης: Μαρία Βαρσαμά
- Δημήτρης Καπετάνου: απτική έκθεση ζωγραφικής
- Λουκία Κασαμάκη: σύνθεση, πιάνο, τραγούδι
- Μαθητές Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης: νοηματική απόδοση πινάκων MoMUS & τραγουδιών
- Βασίλης Λέκκας: τραγούδι
- Ερήνη: τραγούδι
- Αλεξάνδρα Κερλίδου: Μουσική με τα μάτια
- Μαθητές του EyeHarp: Μουσική με τα μάτια
- Άκης Παπαεμμανουήλ: βιολί
- Σάκης Κοντονικόλας: πιάνο
- Ζαχαρίας Βαμβακούσης: ακορντεόν
- Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου
- Διδασκαλία χορωδίας: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου
- Κρουστωδοί – Κέντρο ΑμεΑ «Ο Σωτήρ»
- Διεύθυνση: Αποστόλης Λάσχου
- Απτική ξενάγηση σκηνής: Access4all
- Επιμέλεια δραστηριοτήτων: Μαρίνα Ζήση – Art of Speech