Θέατρο Τ
14 Φεβρουαρίου 2025 – 9 Μαρτίου 2025
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
- Παρασκευή: 21:30
- Σάββατο: 21:30
- Κυριακή: 20:30
Διάρκεια: 65 λεπτά
Πληροφορίες
Από τις 14 Φεβρουαρίου 2025 έως τις 9 Μαρτίου 2025, η Librart Performing Arts Ensemble παρουσιάζει στο Θέατρο Τ την παράσταση «οι βελόνες πλεξίματος (ή) δεν είναι και τόσο σοβαρή υπόθεση» σε σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου. Πρόκειται για μία παράσταση θεάτρου της επινόησης, αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια και τα αγόρια που κακοποιήθηκαν, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφυλη βία.
Σύντομη Περιγραφή
Θέατρο επινόησης. Μόνο που δεν χρειάζεται να επινοήσουμε. Υπάρχει. Οι ιστορίες που θα σας αφηγηθούμε είμαστε εμείς. Είναι δικές μας. Είναι των μανάδων μας, των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων που περάσανε από δίπλα μας. Ιστορίες που δεν θα ξεχάσουμε. Και καθώς ο ηθοποιός είναι η ενσάρκωση όσων δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, η παράσταση αυτή αφιερώνεται στη μνήμη τους.
Αντί δραματουργικού σημειώματος
«Δεν πρέπει να λέμε τα ίδια και τα ίδια μέχρι να μας ακούσουν; Για να τους αναγκάσουμε να μας ακούσουν; Δεν πρέπει να ουρλιάξουμε;»
«Δεν φοβάμαι να λέω τα ίδια και τα ίδια γιατί αυτό που λέω, δεν υπακούει στις απαιτήσεις της λογοτεχνίας αλλά σε εκείνες της ανάγκης και του επείγοντος, σε εκείνες της φωτιάς»
Louis Eduard, “Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου”
Η ανάγκη μας φέρνει μπροστά σας. Μαζί σας. Αυτή τη στιγμή. Για να σας αφηγηθούμε τις ιστορίες μας. Οι ιστορίες μας είμαστε εμείς. Είναι δικές μας. Είναι των μανάδων μας, των γιαγιάδων μας, των γυναικών που περάσανε δίπλα μας, που ζήσανε σε άλλες εποχές, που ζούνε τώρα, που δεν ζούνε ελεύθερες, που δεν ζούνε επειδή δολοφονήθηκαν.. Είναι των κοριτσιών και των αγοριών που κακοποιήθηκαν, όλων των ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Ιστορίες από τη λογοτεχνία. Ιστορίες δικές σας. Δικές μας.
Και καθώς ο ηθοποιός είναι η ενσάρκωση όσων δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, η παράσταση αυτή αφιερώνεται στο όνομα των θυμάτων.
Για την Μ. λοιπόν. Την Θ., την Ο., τον Λ., τον Α., τον Φ., την Λ., την Χ…
Στη μνήμη τους.
Με την ελπίδα, μια τέτοια παράσταση, στο μέλλον, να μην έχει λόγο ύπαρξης.
Ειρήνη Σεβαστοπούλου
Αντί σκηνοθετικού σημειώματος
Οι λέξεις δεν αρκούν. Η σκηνή δεν είναι αρκετή. Ο φωτισμός δε φωτίζει. Οι ήχοι δεν ακούγονται.
Στέκομαι μπροστά στις ιστορίες, άφωνος, ακίνητος, διάφανος. Σκέφτομαι όλες εκείνες τις στιγμές στα οικογενειακά τραπέζια, στις κουζίνες, στα δωμάτια, στις αυλές, στους δρόμους, στις ταράτσες, στις γειτονιές.
Ντρέπομαι για τις στιγμές που δε μίλησα, που δε βγήκα από το χώρο μου, που δεν έβαλα φωτιά, που δεν έγινα ουρλιαχτό.
Αυτή η λέξη από σίγμα όμως δεν είναι αρκετή πια.
Συγνώμες.
Γιάννης Διδασκάλου
Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από τα διηγήματα “Ο Μουνής” και “Η Τρύπα” της Λένας Κιτσοπούλου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών της δικαιωμάτων.
*Τα κείμενα / βιωματικές ιστορίες που ακούγονται είναι αποτέλεσμα ομαδικής δραματουργίας από τις ηθοποιούς που έχουν συμμετάσχει στην παράσταση, Έλμα Βλαστοπούλου, Ιφιγένεια Δατσιάδου, Άλκηστη Κυριακού, Ειρήνη Σεβαστοπούλου και Κατερίνα Σωτηρίου.
*** ΤW: Στην παράσταση ακούγονται αφηγήσεις περιστατικών έμφυλης βίας
****Κάθε Παρασκευή, μετά την παράσταση, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου
- Δραματουργία: Ειρήνη Σεβαστοπούλου & Γιάννης Διδασκάλου
- Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Διώνη Καλαρέτου
- Πρωτότυπη μουσική & επιμέλεια: Capétte
- Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Διώνη Καλαρέτου
- Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Πολυξένη Κουρτίδου Βλαχογιάννη
- Φωτισμός: Γιάννης Διδασκάλου & Διώνη Καλαρέτου, Φανή Πολυξένη Κουρτίδου Βλαχογιάννη
- Παραγωγή: Librart Performing Arts Ensemble
Επί σκηνής
- Άλκηστη Κυριακού
- Ειρήνη Σεβαστοπούλου
- Έλμα Βλαστοπούλου
- Ιφιγένεια Δατσιάδου
Φωτογραφία
- Έλενα Κορδελίδου
- Μαριάνθη Ξυνταριανού
- Γιάννης Διδασκάλου
- Αθηνά Χαϊκάλη
Τιμές εισιτηρίων
- Κανονικό: 15 €
- Μειωμένο: 12 €
- Δωρεάν ατέλειες