Λυσιστράτη
Κοινοποίηση

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2024
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ώρα έναρξης: 21:00

Πληροφορίες

ΛυσιστράτηΗ απόλυτη κωμωδία του Αρχαίου Θεάτρου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών καθιέρωσε από το καλοκαίρι του 2022 τον θεσμό «Καλοκαίρι της Κωμωδίας», αφιερώνοντας κάθε χρόνο μία από τις καλοκαιρινές του θεατρικές παραγωγές σε επιφανείς συγγραφείς της Κωμωδίας.

Για το 2024 η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών φέρνει στο κοινό την απόλυτη κωμωδία του αρχαίου θεάτρου, την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη ο οποίος θεωρείται αδιαμφισβήτητα ο δημιουργός της κωμωδίας.

Το έργο που επιλέξαμε για φέτος το καλοκαίρι υπόσχεται αξέχαστες στιγμές θεάματος και γέλιου.

Το «Καλοκαίρι της Κωμωδίας» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών συναντά τον «παππού» Αριστοφάνη.

Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι ένα αντιπολεμικό έργο γεμάτο χιούμορ, σάτιρα και κοινωνική κριτική που σχολιάζει με εύστροφο και διεισδυτικό τρόπο τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, λειτουργώντας προφητικά ως προς την ανάγκη υποστήριξης του κοινωνικού ρόλου των γυναικών και της πολύτιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό βίο – οπτική που σήμερα αποτελεί κεντρικό αίτημα του Παγκόσμιου Πολιτισμού έτσι ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αναλογούν στους ενεργούς πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Αριστοφάνης ευφυώς δίνει το «κλειδί» της Πολιτείας στις γυναίκες και εμπιστεύεται στα χέρια τους και στις δράσεις τους την επίτευξη του μέγιστου αγαθού μιας κοινωνίας που είναι η ειρήνη. Ο πόλεμος για τον Αριστοφάνη είναι μια αντρική υπόθεση. Οι γυναίκες ως μάνες αλλά και ως σύντροφοι των ανδρών που χάνονται στα παιδία των μαχών αγωνίζονται στο Αριστοφανικό αριστούργημα να επαναφέρουν την ειρήνη χρησιμοποιώντας κάθε όπλο και κάθε τρόπο, και εδώ αρχίζει η αριστουργηματική κωμική προσέγγιση του μεγάλου συγγραφέα.

Για το ρόλο της Λυσιστράτης έχει επιλεγεί η γνωστή στο πανελλήνιο Ελευθερία Ρήγου, μια ηθοποιός που έχει συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία και στην περσυνή παραγωγή του καλοκαιριού της κωμωδίας και έχει αγαπηθεί από το κοινό.

Σκηνοθετεί η καταξιωμένη ηθοποιός – σκηνοθέτρια με μακρά και δημιουργική διαδρομή στον χώρο του θεάτρου και σταθερή συνεργάτης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Εύη Σαρμή.

Την μουσική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Γιώργος Ανδρέου.

Το κείμενο της Λυσιστράτης θα παρασταθεί σε προσαρμογή από την διακεκριμένη φιλόλογο Ισιδώρα Μάλαμα.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών με την πολύχρονη εμπειρία του εγγυάται πάντα την καλλιτεχνική και αισθητική ποιότητα των παραγωγών του.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23210 54585 – 2321054268 – email: dipetheserron@gmail.com

Σημείωμα σκηνοθέτριας

Λένε οι σοφοί…δεν χάνεις τίποτα με την ειρήνη. Μπορείς όμως να τα χάσεις όλα με τον πόλεμο.
Λένε…τους ανθρώπους που ζουν ειρηνικά, δεν τους ξυπνούν οι σάλπιγγες, αλλά τα κοκόρια.
Λένε…θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη!
Επίσης λένε… Omnia vincit amor (ο έρωτας νικάει τα πάντα).

Ένας Περιοδεύων Θίασος Θεατρίνων, ένα μπουλούκι έρχεται στον τόπο σας για να σας αφηγηθεί, να τραγουδήσει και να χορέψει την ιστορία της Λυσιστράτης. Μιας γυναίκας που κατάφερε με την βοήθεια των άλλων γυναικών, να σταματήσει… έναν Πόλεμο. Η εμβληματική κωμωδία του Αριστοφάνη, με αντιπολεμικό χαρακτήρα έρχεται με κέφι και μπρίο να μας θυμίσει πως… δεν υπήρξε ποτέ καλός Πόλεμος και κακή Ειρήνη.

Μake love not war.

Εύη Σαρμή

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
 • Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Ανδρέου
 • Προσαρμογή: Ισιδώρα Μάλαμα
 • Κινησιολογία: Αστέρης Πολυχρονίδης
 • Σκηνικά: Εύη Σαρμή – Αστέρης Πολυχρονίδης
 • Κοστούμια: Βάσω Κουνούπη
 • Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλους
 • Χειρισμός Φωτισμών: Νίκος Παπαδόπουλος
 • Ήχος: Γιώργος Δασκαλάκης
 • Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Καρύδας, Αστέρης Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου, Χριστίνα Αναγνώστου.
 • Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών
Εκκίνηση:

26 Ιουλίου 2024 21:00

Λήξη:

26 Ιουλίου 2024 23:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Νικ. Γερμανού

GPS:

40.6259178, 22.9515164