Λατρευτική Εβδομάδα
Κοινοποίηση

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
Αγιορείτικη Εστία
Ι.Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου
Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας
Ροτόντα
Αγορά Μοδιάνο
Ι.Μ. Βλατάδων
20-27 Απριλίου 2024

Λατρευτική Εβδομάδα

Χαιρετισμός Δημάρχου

Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος ΘεσσαλονίκηςΗ Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται καθημερινά μέσα από τα μικρά και μεγάλα θραύσματα της πολυκύμαντης ιστορίας της, αποθησαυρίζοντας την πλούσια κληρονομιά της, στο πλαίσιο μιας συνεχούς ανανεωτικής διαδρομής, που ενώ αγκαλιάζει το παρελθόν μπορεί και το μετουσιώνει σε ένα δημιουργικό παρόν.

Μια τέτοια ουσιαστική προσπάθεια, μέσα από συνέργειες με δημιουργικού φορείς της πόλης και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αποτελεί η πρωτοβουλία της επαναφοράς της Λατρευτικής Εβδομάδας στην πόλη μας, μια εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου. Εμπνεόμαστε από τη λατρευτική καρδιά της Θεσσαλονίκης που θα χτυπά με κατάνυξη, για την ψυχική ανάταση όλων των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών, στους ιερούς ναούς και στα μνημεία της πόλης, από τις 20 έως και τις 27 Απριλίου.

Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην ίδια την ταυτότητά της, την γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί η έντονη θρησκευτικότητά της. Μέσα από τις εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας σας καλούμε όλους να στηρίξετε μια προσπάθεια που στόχο έχει να καταδείξει το Βυζαντινό παρελθόν της, καθώς συμπορεύεται με ένα πλούσιο θρησκευτικό Προσκυνηματικό παρόν και εκφράζεται στους φυσικούς χώρους της Ορθόδοξης Πίστης, αλλά και μέσα από διάφορες και διαφορετικές μορφές της λατρευτικής τέχνης και παράδοσης.

Αδιαμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για κάθε επισκέπτη. Το σημαντικό είναι η κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, να μην γίνεται μονομερώς ή αποσπασματικά, αλλά με βάση έναν ενιαίο σχεδιασμό, που θα στοχεύει σε ποιοτικά αποτελέσματα, με διάρκεια στον χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι η Λατρευτική Εβδομάδα θα αποτελέσει το εφαλτήριο, αλλά και την προοπτική για την προώθηση του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι αρωγός κάθε πρωτοβουλίας για την προβολή και προώθηση της πόλης, ώστε να αναδείξει γνωστές και άγνωστες πλευρές της, προωθώντας, σαφώς, και τον εναλλακτικό/θεματικό τουρισμό, ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας συλλογικής στρατηγικής, που αποσκοπεί να μετατρέψει την πόλη σε παγκόσμιο πόλο έλξης, με όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν διαχρονικό σημείο αναφοράς και προσφιλή προορισμό.

Ευχαριστώ πολύ την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τη στήριξη της σε όλο αυτό το εγχείρημα, και φυσικά φορείς, χορηγούς, συντελεστές, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Χαιρετισμός Μητροπολίτη

Θεσσαλονίκη, Σαρακοστή 2024

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ΦιλόθεοςΜε ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης μας κ. Στέλιου Αγγελούδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βασιλείου Γάκη και απευθύνω σε όλους τους συμμετέχοντες στη λατρευτική εβδομάδα της πόλης μας αλλά και στους επισκέπτες της τον παρόντα εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και καλωσορίσματος.

Η όμορφη αυτή παράδοση της Θεσσαλονίκης να διοργανώνει την «Λατρευτική Εβδομάδα» πριν ακριβώς την Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου, αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία να εισοδεύσουμε βήμα- βήμα στα μεγάλα αυτά γεγονότα, προσεγγίζοντάς τα καλλιτεχνικά, μέσα από πολιτιστικές λειτουργίες ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από το Θείο Πάθος. Η τοπική εκκλησία μας προσφέρει προθυμότατα την αγάπη της στην διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων και εγκαρδίως συγχαίρουμε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, όπως και όλα τα καλλιτεχνικά – μουσικά σχήματα που θα συμμετάσχουν, καλούμε δε όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας να μας συνοδεύσουν σε αυτό το πλούσιο και ποιοτικό «λατρευτικό» ταξίδι.

Μετά θερμών πατρικών ευχών και πολλής αγάπης.

Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας

Βασίλειος ΓάκηςΗ Θεσσαλονίκη έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Βυζαντινό της Χαρακτήρα.

Με αφετηρία τη διάθεση για ενίσχυση και ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της πόλης με ιδιαίτερα σημαντικό παρελθόν και προσφορά στον πολιτισμό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού και μετά την πάροδο πολλών ετών, επαναφέρει τη «Λατρευτική Εβδομάδα», θεσμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών, που επιστρέφει ανανεωμένος και εμπλουτισμένος.

Μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, από 20 έως 27 Απριλίου. Βυζαντινοί χοροί, χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής, μονωδοί, σολίστες, απαγγελίες θεατρικά αναλόγια με γνωστούς ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η γαστρονομία στο πνεύμα των ημερών, συμβάλλουν στην έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης και δημιουργούν με το υψηλό τους καλλιτεχνικό επίπεδο μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης, μέσα στον χώρο των Ιστορικών Βυζαντινών Ιερών Ναών της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης μας, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ατμόσφαιρα των ημερών ενισχύεται από μία σημαντική έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο “Πάσχα στο Άγιον Όρος” που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως αρωγός και συμπαραστάτης, θέτει υπό την αιγίδα της τη «Λατρευτική Εβδομάδα». Και ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Φιλόθεο για την ενεργή υποστήριξη του θεσμού.

Η Λατρευτική Εβδομάδα αξιοποιεί τη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης. Και με σαφή προσανατολισμό, μπαίνουν οι βάσεις εξωστρέφιας και ενίσχυσης του Προσκυνηματικού Τουρισμού, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας γίνεται η αφορμή, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να «καταδυθούν» στο πλούσιο βυζαντινό παρελθόν του τόπου μας. Εξάλλου, η ενίσχυση του Προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης & Διαδημοτικής Συνεργασίας
Βασίλειος Γάκης

Πρόγραμμα

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

 • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, ώρα: 19:30
  • Ποία άσματα μέλψω
   Ψαλτικό Οδοιπορικό των Αχράντων Παθών

   • Αφήγηση: Απόστολος Σαμιώτης
   • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτριος Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτης

Θα έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο να ψάλλει μαζί με ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου Θεσσαλονίκης.

Ψάλλουν

 • Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος
 • Οι Ιερείς:
  • π. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος
  • π. Δημήτριος Βούλτσιος
  • π. Θωμάς Γαλλίδης
  • π. Εφραίμ Γκιβίσης
  • π. Νικόλαος Ζουγκανάρου
  • π. Αθανάσιος Κουτρούπης
  • π. Σάββας Μπιλλής
  • π. Πέτρος Πασχαλίδης
  • π. Νικόλαος Τσέλος
  • π. Αρτέμιος Τσιτσής
  • π. Νικόλαος Χαμαμτζόγλου
  • π. Γεώργιος Χειλάς

Συμμετέχει: Ο Βυαζαντινός Χορός Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης

Υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του ναού κ. Δημητρίου Χριστοδούλου

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

 • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, ώρα: 19:00
  • Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών
   • Χοροστατεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος
   • Ψάλλουν οι Βυζαντινοί Χοροί (κλιμάκια):
    • Ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»
     • Διεύθυνση Χορού: Πάρης Γκούνας, Άρχων Υμνωδός της Μ.Χ.Ε., Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Σωματείου
    • Σωματείο Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»
     • Διεύθυνση Χορού: Παναγιώτης Καλαμπάκας, Πρωτοψάλτης Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων
     • Πρόεδρος Σωματείου: Αθανάσιος Δημητρίου, Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων

Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 19:00, στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας, πραγματοποιείται η δεύτερη εκδήλωση, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου Θεσσαλονίκης), με τον τίτλο «Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Κυριακής των Νηστειών», στην οποία χοροστατεί ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Στην εκδήλωση ψάλλουν δύο από τα πλέον ιστορικά σωματεία ιεροψαλτών της χώρας. Το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» το οποίο ιδρύθηκε το 1918 και το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με έτος ιδρύσεως το 1977. Δύο σωματεία με πλούσια πνευματική και καλλιτεχνική δράση και βασικό σκοπό λειτουργίας τους τη διατήρηση και διάδοση της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

 • Αγιορειτική Εστία, ώρα 20:00
  • Πάσχα στο Άγιον Όρος
   Έκθεση φωτογραφίας από 22 Απριλίου έως 13 Ιουνίου 2024
   Ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας.

   • Συλλογές κειμηλίων, εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων, με τη συνεργασία του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Ι.Μ.Θ. και του Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδα).
    • Συμμετέχουν οι φοιτητές της ειδίκευσης «Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.: Μαρία – Παρασκευή Χαστάογλου, Όλγα Μποφόνοβα, Γεώργιος Ραπουτίκας, Αρσένιος Χαραλαμπίδης.
    • Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διδάσκων: Γεώργιος Πατρώνας, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Μ.Ε.Τ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

 • Ιερός Ναός Παναγίας Αχειροποιήτου, ώρα 20:30
  • Προσεγγίζοντας το Θείο Πάθος
   Μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό

   • Αφηγούνται οι ηθοποιοί: Φαίη Κοκκινοπούλου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς.
   • Ερμηνεύουν οι:
    • Φώτιος Γιαννακάκης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως
    • Πάρης Γκούνας, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας
    • Πέτρος Παπαεμμανουήλ, Άρχων Μαΐστωρ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
    • Σιρανούς Τσαλικιάν, Υψίφωνος
    • Ισοκρατούν σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό, στη διάρκεια του οποίου οι γνωστοί ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δημήτρης Σιακάρας και Δήμητρα Αντωνακούδη διαβάζουν περικοπές απο το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο καθώς και αποσπάσματα από τα έργα των: Νίκου Καρουζου, Κωστή Παλαμά, Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Βαρβέρη και Κυριάκου Χαραλαμπίδη

O πανανθρώπινος χαρακτήρας του Θείου Πάθους και της Ανάστασης ερμηνεύεται με ύμνους της Μ. Εβδομάδας από την Ορθόδοξη Μουσική Παράδοση και την Αρμενική.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

 • Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας, ώρα 19:30
  • Βυζαντινά Πάθη
   Μιχάλη Αδάμη

   • Σολίστ: Απόστολος Σωτηρούδης – Κώστας Μιχαλακόπουλος
   • Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ.
   • Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
   • Βυζαντινός Χορός του Ι.Κ.Ν. της του Θεού Σοφίας – Θεσσαλονίκης.
   • Χοράρχης: Πρωτοψάλτης Στέλιος Ζαχαρίου
   • Μουσική Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού

Στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας η εκδήλωση με τον τίτλο Βυζαντινά Πάθη του Μιχάλη Αδάμη, με σολίστ τον Απόστολο Σωτηρούδη και τον Κώστα Μιχαλακόπουλο.

Στην εκδήλωση θα ψάλλουν η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ., το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. και ο Βυζαντινός Χορός του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας, με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Στέλιο Ζαχαρίου.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

 • Λατρευτική ΕβδομάδαΡοτόντα, ώρα 20:30
  • Gabriel Faure: Requiem Op. 48
   • Σολίστ: Αλεξάνδρα Μπιμπλάκη (σοπράνο), Ευάγγελος Χατζησταύρου (βαρύτονος)
   • Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
   • Μουσική Διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης, Αρχιμουσικός
   • Χορωδία Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑ.ΜΑΚ.
   • Διδασκαλία Χορωδίας: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΕΤ
   • Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Διδάσκων: Γεώργιος Πατρώνας, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Μ.Ε.Τ.

Πριν από την παρουσίαση του μουσικού έργου θα ακουστούν ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Βυζαντινό Χορό «Ευδρομούντες» του καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ι. Ν. Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας και από τον γυναικείο Χορό «Ευ Νεανίδες» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑ.ΜΑ.Κ.

Οι προσκλήσεις για την εκδήλωση στην Ροτόντα έχουν εξαντληθεί.

Λόγω υψηλού ενδιαφέροντος όλα τα δελτία προτεραιότητας για την εκδήλωση στην Ροτόντα έχουν εξαντληθεί. Ευχαριστούμε για την στήριξή σας και ανυπομονούμε να σας δούμε στις υπόλοιπες εκδηλώσεις μας.

Η είσοδος στην εκδήλωση της Ροτόντα θα πραγματοποιηθεί μόνο με την επίδειξη των συγκεκριμένων προσκλήσεων.

Η μουσική εκδήλωση της 24ης Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας 2024 θα πραγματοποιηθεί στο εμβληματικό Μνημείο της Ροτόντα.

Η παραχώρηση του Μνημείου ελέγχεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και οι όροι της χρήσης του ορίζονται ρητά στο σχετικό νομικό πλαίσιο.

Για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε τη διάθεση προσκλήσεων για την παρακολούθηση της συναυλίας.

Δεδομένου ότι η χωρητικότητα του Μνημείου είναι περιορισμένη οι προσκλήσεις εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα.

Κατανοούμε την επιθυμία των πολιτών και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, αλλά δεν μπορούμε να μην ακολουθήσουμε τις προστατευτικές διατάξεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πολλές εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας θα λάβουν χώρα σε σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, των οποίων οι προδιαγραφές, επιτρέπουν την απρόσκοπτη προσέλευση περισσότερου κόσμου.

Κλείνοντας επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά, ότι η είσοδος στην εκδήλωση της Ροτόντα θα πραγματοποιηθεί μόνο με την επίδειξη των συγκεκριμένων προσκλήσεων.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

 • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου) Θεσσαλονίκης, ώρα 20:00
  • Ύμνοι Ανατολής και Δύσης
   Βυζαντινός Χορός «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ι.Κ.Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης

   • Διεύθυνση Χορού: Στυλιανός Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτης Βυζαντινός Χορός «Ηδύμελον»
   • Διεύθυνση Χορού: Ιωάννης Τσάμης, Πρωτοψάλτης Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης
   • Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Ύμνοι Ανατολής και Δύσης», στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου Θεσσαλονίκης).

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα ακούσουμε: Ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής από τον Βυζαντινό Χορό «ΕΥΦΩΝΟΝ» του Ι.Κ.Ν. της του Θεού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, με τον Πρωτοψάλτη Στυλιανό Ζαχαρίου στη Διέυθυνση του Χορού.

Τον Βυζαντινό Χορό «Ηδύμελο» σε Ύμνους της Μ. Εβδομάδας, με τον Πρωτοψάλτη Ιωάννη Τσάμη να διευθύνει.

Και τέλος, από τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, με τη Μαίρη Κωνσταντινίδου στη Διεύθυνση Χορωδίας, θα ακούσουμε το Ω! γλυκύ μου έαρ σε εναρμόνιση της ιδίας, καθώς επίσης το Locus Iste του Άντον Μπρούκνερ, το Requem του Τζάκομο Πουτσίνι και το Die Landegerung του Έντβαρντ Γκρικ.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

 • Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας, ώρα 20:30
  • Τροπάριο της Κασσιανής
   Ακαδημαϊκός Μουσικός Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων Μουσική Διεύθυνση: Σάββας Βρεττός
   Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων Σταύρου Κουγιουμτζή
   Μελοποιημένοι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας και ψαλμοί σε μορφή λαϊκού ορατορίου

   • Σολίστ: Ανδρέας Καρακότας
   • Πιάνο: Κωνσταντίνος Δημηνάκης
   • Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος»
   • Μουσική Διεύθυνση: Χρυσόστομος Σταμούλης
   • Μουσική Διεύθυνση: Ιωσηφίνα Κατωφλίδου
   • Παιδική και Μικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος»
   • Διεύθυνση: Χρυσόστομος Σταμούλης, Ιωσηφίνα Κατωφλίδου

Οι εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας συνεχίζονται την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 20:30 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας. Θα παρακολουθήσουμε το Τροπάριο της Κασσιανής από τον Ακαδημαϊκό Μουσικό Σύνδεσμο Θεσσαλονικέων, σε Μουσική Διεύθυνση του Σάββα Βρεττού.

Αμέσως μετά θα ακούσουμε μελοποιημένους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας σε μορφή λαϊκού ορατορίου, με τίτλο «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Ο τίτλος αποδίδεται στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο και περιλαμβάνει:

 1. Εισαγωγή – Απαγγέλει ο Κωνσταντίνος Σπυρίδης
 2. Θεός Κύριος – Ανδρέας Καρακότας, χορωδία
 3. Κύριε, εκέκραξα προς σε – Ανδρέας Καρακότας, χορωδία
 4. Τον νυμφώνα σου βλέπω – Δέποινα Κολτσίδα, χορωδία
 5. Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο – Ανδρέας Καρακότας, Δέσποινα Κολτσίδα, χορωδία
 6. Κύριε, καταφυγή – Ανδρέας Καρακότας, χορωδία, απαγγέλει ο Κωνσταντίνος Σπυρίδης
 7. Κύριε των δυνάμεων – Ανδρέας Καρακότας, χορωδία
 8. Άξιον εστί – Παιδική και Μεικτή Χορωδία, Ανδρέας Καρακότας
 9. Ιδού ο Νυμφίος έρχεται – Ανδρέας Καρακότας, Δέσποινα Κολτσίδα, χορωδία
 10. Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου – Ανδρέας Καρακότας, χορωδία
 11. Σήμερον κρεμάται επί ξύλου – Ανδρέας Καρακότας, Αιμιλία Κουγιουμτζή, χορωδία, απαγγέλει ο Δημήτρης Καταλειφός
 12. Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου – Ανδρέας Καρακότας Την ανάστασίν σου, Χριστέ Σωτήρ – Ανδρέας καρακότας, Δέσποινα Κολτσίδα, χορωδία
 13. Χριστός Ανέστη – Ανδρέας Καρακότας, χορωδία

Πρόγραμμα Παιδικής Χορωδίας

 1. Κάλαντα Λαζάρου (παραδοσιακό)
 2. Αναστήτω ο Θεός, Πάσχα ιερόν (στιχηρά του Πάσχα)
 3. Ο Θρύλος (Τσαϊκόφσκι)
 4. Άνθισε η Πασχαλιά (Toinot Arbeau)

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

 • Αγορά Μοδιάνο, ώρα 13:00
  • Γεύσεις της Σαρακοστής
   • Οι πολυβραβευμένοι chef ambassadors του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ευαγγέλου και Δημήτρης Τσανανάς, θα παρουσιάσουν το Σάββατο του Λαζάρου, στην Αγορά Μοδιάνο, ένα μοναδικό masterclass όπου θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους για τη δημιουργία παραδοσιακών σαρακοστιανών πιάτων.
   • Ο Σωτήρης Ευαγγέλου θα παρουσιάσει ένα υγιεινό και εύκολο κριθαρότο με γαρίδες, ενώ ο Δημήτρης Τσανανάς θα δείξει πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μελωμένες, κρασάτες σουπιές, χρησιμοποιώντας αγνές τοπικές πρώτες ύλες.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco για τη γαστρονομία.

Σωτήρης Ευαγγέλου

Σωτήρης Ευαγγέλου

Δημήτρης Τσανανάς

Δημήτρης Τσανανάς

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

 • Αύλειος χώρος Iεράς Μονής Βλατάδων, ώρα 20:00
  • Ρόδον το Αμάραντον
   • Το Θείο Πάθος και η Ανάσταση μέσα από τη Θεομητορική Υμνογραφία & την Παράδοση Αφηγούνται οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου: Νεφέλη Ανθοπούλου, Λευτέρης Λιθαρής.
   • Παίζουν και τραγουδούν: Σταυρούλα Γελκοβάνη (τραγούδι), Παναγιώτης Δρακόπουλος (τραγούδι), Χρήστος Mπαρτζόπουλος (κανονάκι – τραγούδι) Γιώργος Ψάλτης (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά).

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Τιμές εισιτηρίων

 • Είσοδος ελεύθερη
Εκκίνηση:

27 Απριλίου 2024 19:00

Λήξη:

27 Απριλίου 2024 21:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

GPS:

-