Κλίμακες: ένα μουσικό picnic
Κοινοποίηση

Θέατρο Αυλαία
17 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου 2024

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

  • Σάββατο: 11:30

Διάρκεια: 40’ μουσική θεατρική παράσταση και 20’ χειροτεχνία με ηθοποιούς
Κατηγορία: παράσταση μουσικού βρεφικού θεάτρου
Ηλικίες: 6 μηνών – 3ετών

Πληροφορίες

Βρεφική σκηνή

Η υπόθεση της μουσικής βρεφικής παράστασης

Κλίμακες: ένα μουσικό picnicΈνα picnic στην εξοχή μοιάζει πάντα μία ωραία ιδέα. Η εξοχή, τα δέντρα και τα πουλιά είναι η καλύτερη συντροφιά σε αυτήν την εκδρομή!

Τι γίνεται, όμως, όταν τα αντικείμενα, ακόμη και τα βήματα ζωντανεύουν;

Θα είναι μία όμορφη μουσική περιπέτεια;

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes” (πηγή: The Little Foxes, baby theater company)

Η βρεφική θεατρική εταιρεία “The Little Foxes, baby theater company” (www.thelittlefoxes.gr) με έδρα την Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται από το 2015 σε θεατρικές παραστάσεις και δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα για βρέφη και νήπια, με παραστάσεις ερευνητικού ενδιαφέροντος και παραστάσεις που προορίζονται για το ευρύ κοινό.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και την λειτουργία του φωτός σε αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο (MA “Σχεδιασμός φωτισμού και πολυμέσων”: με διπλωματική εργασία στον “Φωτισμός στο βρεφικό θέατρο”, 2013-2015), oι “The Little Foxes” πραγματοποίησαν 5 τύπους παραστάσεων, διαφορετικού είδους και διαφορετικής ηλικιακής διαβάθμισης οι οποίες αγκαλιάστηκαν από το λιλιπούτειο και ενήλικο κοινό, έχοντας εξαιρετική απήχηση (όλες οι παραστάσεις είχαν την μέγιστη προβλεπόμενη πληρότητα θεατών).

  • Βρεφική θεατρική παράσταση (6 ή 8 μηνών-3 ετών)
  • Μουσική βρεφική θεατρική παράσταση (6 ή 8 μηνών-3 ετών)
  • Αφήγηση βρεφικού παραμυθιού (1-4 ετών)
  • Αφήγηση βρεφικού & νηπιακού παραμυθιού (1-5 ετών)
  • Νηπιακή θεατρική παράσταση (2-6 ετών)

Η εταιρεία “The Little Foxes” συμμετέχει κάθε χρόνο στα διεθνή βρεφικά φεστιβάλ με πρωτότυπες θεατρικές παραγωγές βρεφικού & νηπιακού θεάτρου της εταιρείας (Σεούλ, Ιρλανδία, Λιθουανία, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία κα) και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Baby sign” εκμάθησης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας σε βρέφη και νήπια.

Παράλληλα, πραγματοποιείται επιμόρφωση από το δίκτυο συνεργατών βρεφικών θιάσων της εταιρείας σε Ιταλία, Γερμανία, Λονδίνο και Λιθουανία με την μορφή σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικών συναντήσεων.

Το βρεφικό θέατρο και οι παραστάσεις αφήγησης βρεφικού / νηπιακού παραμυθιού (πηγή: The Little Foxes, baby theater company).

Το βρεφικό θέατρο είναι ένα είδος που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια 6 μηνών έως 6 ετών. Ορισμένες φορές η ομαδοποίηση γίνεται λεπτομερέστερα σε έργα που απευθύνονται για παράδειγμα σε βρέφη 6 μηνών-3 ετών (βρεφικό στάδιο), σε βρέφη & προνήπια 1-4ετών (βρεφικό & πρώιμο νηπιακό στάδιο), είτε σε νήπια 2-6 ετών (νηπιακό στάδιο).

Το θέατρο σε αυτές τις ηλικίες λειτουργεί καταλυτικά στην διαμόρφωση και εξέλιξη της αντίληψης. Η γενικευμένη ιδέα, πως τα βρέφη και νήπια δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις παρά μονό να συμμετέχουν στην διαδικασία παιγνιδιού, είναι απόλυτα λανθασμένη. Αυτό αποδεικνύεται από την πιστή μίμηση κάποιας πράξης που παρακολουθούν από την ηλικία των 6 μηνών, γεγονός που φανερώνει πως τα βρέφη αντιλαμβάνονται, αποκωδικοποιούν και αναπαράγουν τις πράξεις που βλέπουν.

Στο βρεφικό θέατρο, οι λιλιπούτιοι θεατές απαλλαγμένοι από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένοι από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, δημιουργούν έναν αυθεντικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο ηθοποιοί και θεατές συνδιαλέγονται με ειλικρίνεια. Για αυτό, το βρεφικό θέατρο έχει ελάχιστες ομοιότητες με το παιδικό θέατρο και ακόμη λιγότερες με το θέατρο ενηλίκων. Η πλοκή και ο σκηνικός χώρος διαφοροποιείται εντελώς από τα θεατρικά κείμενα για μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το φως παίζει βασικό ρόλο.

Στόχος των βρεφικών/ νηπιακών παραστάσεων είναι η εξοικείωση των μικρών θεατών με την μυθοπλασία, τον ειρμό, την συσχέτιση γεγονότων και την παρακολούθηση ολοκληρωμένων εξωτερικών ιδεών. Δεν έχουν διδακτικό αλλά επιμορφωτικό χαρακτήρα, εξελίσσοντας κάθε βρέφος / νήπιο χωριστά ανάλογα με την ηλικία, δυνατότητες, ερεθίσματα και καταβολές του.

Ερμηνεία

  • Γαβρηέλα Γεωργιάδου
  • Έμιλυ Καμαρινοπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

Τηλέφωνο: 2310230013

Τιμές εισιτηρίων

  • Προπώληση: 15 € (1 θεατάκι + 1 ή 2 ενήλικες), + 3 € (+ 1 αδελφάκι)
  • Στην είσοδο: 15 € (1 θεατάκι + 1 ενήλικας), + 5 € (+ 1 αδελφάκι), + 5 € (+ 1 ενήλικας)

Προπώληση

Εκκίνηση:

9 Μαρτίου 2024 11:30

Λήξη:

9 Μαρτίου 2024 13:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Τσιμισκή 136

GPS:

40.6268252, 22.9521296