Secret Location
Κέντρο Θεσσαλονίκης, περιοχή Α.Π.Θ.
Η ακριβής οδός θα σας αποσταλεί με email σε συνέχεια της εξασφάλισης του εισιτηρίου σας.
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Προτεινόμενη ώρα άφιξης: 20:30 – Γνωριμία και σερβίρισμα ποτών (κρασί, τσάι με ή χωρίς κονιάκ)
Ώρα έναρξης: 21:30
Ο Θωμάς Μελετέας και ο Χρήστος Καλιοντζίδης θα συνομιλήσουν με τα μουσικά τους όργανα, ψάχνοντας το αόρατο νήμα που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα, το παρελθόν με το παρόν και το χάος με την τάξη. Κατά την αναζήτησή τους, θα δημιουργήσουν αστερισμούς αυτοσχεδιαστικών συμβάντων και θα ερμηνεύσουν, με τρόπο αυθόρμητο, τις προσωπικές συνθέσεις τους.
Συντελεστές
- Θωμάς Μελετέας: ούτι
- Χρήστος Καλιοντζίδης: ποντιακή λύρα
Θωμάς Μελετέας
Γεννήθηκε το 1993 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Μουσικής Τέχνης & Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ερευνητικό πεδίο την ερμηνεία και εκτέλεση στο ούτι. Παράλληλα, είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην αστροφυσική, και μεταπτυχιακού διπλώματος από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στην τροπική (modal) μουσική της Μεσογείου.
H ενασχόληση του με τη μουσική ξεκινά από την παιδική ηλικία, ενώ από το 2011 συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα σε δισκογραφικό, συνθετικό και επιτελεστικό επίπεδο. Το 2016 αφοσιώνεται στο ούτι, τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου αλλά και τη διάδραση αυτών με συγχρονα ερεθίσματα προς αναζήτηση μιας προσωπικής αισθητικής πρότασης στη σύνθεση και την επιτέλεση. Παράλληλα, ως ερευνητής αναζητά τις τις απολήξεις των “παραδοσιακών” μουσικών και οργάνων της Μεσογείου στο μετανεωτερικό αστικό τοπίο.
Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ με συνθέσεις του, Nestinari (2019) και Shapeshifting Wizards (2021), καθώς και διάφορα singles και EPs. Παράλληλα, συνεργαζόμενος με μια πληθώρα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό , έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό συναυλιών, περιοδειών και φεστιβάλ.
Εκτός της μουσικής του δραστηριότητας, έχει δημοσιεύσει μια ποιητική συλλογή (HEX, 2019), καθώς και διάφορα εικαστικά έργα.
Χρήστος Καλιοντζίδης
Γεννήθηκε στη Βέροια Ημαθίας το 1993, ενώ ζει στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από μουσική οικογένεια μιας και ο πατέρας του Μιχάλης είναι ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ποντιακής λύρας στον ελλαδικό χώρο. Από τον πατέρα του, ο Χρήστος Καλιοντζίδης, απέκτησε τα πρώτα παραδοσιακά ακούσματα ενώ σε ηλικία έξι ετών ήρθε σε άμεση επαφή με τα ποντιακά ηχοχρώματα μαθαίνοντας ποντιακή λύρα και τραγούδι.
Σε ηλικία μόλις 12 ετών ξεκινά τις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις παίζοντας και τραγουδώντας ποντιακή μουσική τόσο σε κοινωνικές εκδηλώσεις ( γάμους, βαφτίσεις, παραδοσιακά πανηγύρια, ονομαστικές εορτές κλπ ) όσο και σε συναυλίες με χορωδιακά σύνολα.
Το 2001 εγγράφεται στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος, στο οποίο και μαθήτευσε επί σειρά ετών, παρακολουθώντας θεωρητικά μαθήματα, πιάνο αλλά και κλασσικό βιολί κοντά στη σπουδαία σολίστα Γκαλίνα Μπατσίκα. Το 2011 περνά με πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το οποίο και έχει αποφοιτήσει, ενώ λίγο αργότερα αποφοίτησε με βαθμό άριστα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση “Παλαιά Μουσική και Τροπικές παραδόσεις της Μεσογείου”. Η μελέτη και η έρευνά του επικεντρώνονται στη μουσική παράδοση του Πόντου και στα τεχνικά και υφολογικά της στοιχεία.
Ασχολείται και με άλλα μουσικά όργανα εκτός της ποντιακής λύρας και του βιολιού, όπως λαούτο, ούτι, κεμανέ, yayli tanbur, κιθάρα και πιάνο, με τον ίδιο ωστόσο να δηλώνει λυράρης. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει με επιτυχία (βαθμό άριστα) σεμινάρια εξάμηνης διάρκειας από το Berklee College of Music της Βοστώνης με θεμα την εξέλιξη της μουσικότητας (developing of musicianship) και την εισαγωγή στον Jazz αυτοσχεδιασμό (Jazz Improvisation).
Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα δίνοντας παραστάσεις σε χώρους όπως το Ηρώδειο, Μ.Μ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Επίδαυρος, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε Αμερική, Καναδά, Βόρεια Αφρική και Αυστραλία, συμμετέχοντας σε πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων. Συνεργάστηκεμε πλήθος Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως οι Χρόνης Αηδονίδης, Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Γαϊτάνος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Μελίνα Ασλανίδου, Σταμάτης Γονίδης, Σοφία Παπάζογλου, Αρετή Κετιμέ, Μίμης Πλέσσας, Θοδωρής Κοτονιάς, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Apolas Lermi, Peter Ralchev, Peyo Peev, Dilek Koç, Ross Daly κ.α., ενώ ιδιαίτερη είναι η στιγμή της εμφάνισης του με τον παγκοσμίου φήμης σολίστα Omar Faruk Tekbilek στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2017 εμφανίστηκε στην Όπερα του Αλγερίου συνοδεύοντας με την ποντιακή λύρα την Αλγερινής καταγωγής τραγουδίστρια Lamia Ait Amara. Επί σειρά ετών συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ποντιακής μουσικής παράδοσης σε παραστάσεις της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντρέα Κατσιγιάννη.
Το Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική παραγωγή ποντιακής μουσικής με τίτλο “Ση Χάλκοβας τα στράτας” ενώ τον Ιούνιο του 2020 η δεύτερη με τίτλο “Όλον τον κόσμον έγυρτσα”. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές συμμετοχές σε ποντιακές και μη, μουσικές καταγραφές ενώ τελευταία μουσικά του εγχειρήματα είναι η καταγραφή 9 ανέκδοτων παραδοσιακών ποντιακών σκοπών με τον γενικό τίτλο “Πρώτη Ύλη” οι οποίοι κυκλοφόρησαν τόσο διαδικτυακά όσο και σε δίσκους βινυλίου καθώς και ο “Ήχος των Παθών”, Ύμνοι της Μ. Εβδομάδας, σε συνεργασία με το Χρήστο Χαλκιά. Το 2014 δημιούργησε το προσωπικό του στούντιο ηχογράφησης με την ονομασία “Argo Records” πραγματοποιώντας project που έχουν ως κύριο άξονα την ποντιακή μουσική αλλά και τη σύγχρονη προσέγγιση άλλων μουσικών παραδόσεων του κόσμου.
Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, συνεχίζει το διδακτικό έργο του πατερά του παραδίδοντας διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής λύρας αλλά και δια ζώσης σε πόλεις όπως Ιωάννινα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Ροδόπολη Σερρών, Κιλκίς, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα κ.α., ενώ από το Νοέμβριο του 2019 αποτελεί διδακτικό μέλος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για πληροφορίες: info@olipoli.gr, 6984383153
Τιμές εισιτηρίων
- Γενική είσοδος: 8 €. Στην τιμή περιλαμβάνεται ένα ποτήρι κρασί, ευγενική χορηγία του Κτήματος Παπαθανασίου ή μία κούπα τσάι, με ή χωρίς κονιάκ.