Grikanta Live & Σεμινάριο Ταραντέλας
Κοινοποίηση

Μικρή Σκηνή
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Ώρα έναρξης: 20:00

Πληροφορίες

Grikanta Live & Σεμινάριο ΤαραντέλαςΤην Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στη “Μικρή Σκηνή”, οι  Grikanta, με την Ιταλική και την Ελληνική πλευρά τους θα ξεσηκώσουν τον κόσμο με εξαίσιες μουσικές Ταραντέλλα – Pizzica, Grecanico από τον Ιταλικό νότο. Το ίδιο πρωί στις 12.00, η ελληνοιταλίδα Αθηνά Κυρούση Salvucci έρχεται στην Μικρή Σκηνή για ένα χορευτικό σεμινάριο tarantella pizzica.

Οι Grikanta είναι ένα Italian / Greek Folk μουσικό σχήμα, το οποίο ερμηνεύει νοτιο-Ιταλικά παραδοσιακά τραγούδια με γλωσσικές επιρροές αρχαιο-ελληνικής διαλέκτου. Συγκροτήθηκε στις αρχές του 2015 στη Θεσσαλονίκη από τον Pierpaolo Sicuro, μουσικό και μουσικολόγο, γνωστός για τη συνεισφορά του στην παραδοσιακή μουσική του Salento (Κάτω Ιταλία). Αποτελείται από έξι άτομα τα οποία προέρχονται από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Το όνομα ”Grikanta” προέρχεται από τη λέξη ”griko” (ή ”grecanico”, που είναι η ελληνική διάλεκτος της Ιταλίας) και ”canta” (τραγουδάω). Η μουσική των Grikanta, έχει την μελωδικότητα της ελληνικής διαλέκτου και την δύναμη του ρυθμού της Pizzica, η οποία είναι είδος μουσικής που χρησιμοποιήθηκε σαν θεραπευτικό μέσο για το τσίμπημα της αράχνης στη νότια Ιταλία.

Τα μέλη της μπάντας είναι

  • Pierpaolo Sicuro (Voice, flutes, tamburello)
  • Giota Koliousi (Voice)
  • Maria Karamouza (voice, tamburello)
  • Dimitris Valiotis (voice, tamburello, percussions)
  • Panagiotis Andreoglou (accordion)
  • Theodoros Tzikas (guitar, voice)

Η tarantella pizzica είναι ο κύριος ρυθμός της παραδοσιακής μουσικοχορευτικής θεραπείας που συναντιόταν μέχρι πρόσφατα στην Κάτω Ιταλία στην περιοχή του Σαλέντο.

Μετά από τσίμπημα αράχνης, κυρίως οι γυναίκες για να αποβάλλουν το δηλητήριο, έμπαιναν σε ένα εκστατικό χορό υπό τις δονήσεις του ταμπουρέλλου. Το ταξίδι της θεραπείας το οποίο μπορούσε να διαρκέσει από μέρες μέχρι μήνες κατέληγε σε έναν πιο ανάλαφρο χορό ο οποίος λειτουργούσε σαν εξορκισμός των προσωπικών τους δαιμόνων. Πέρα από την θεραπευτική διάσταση, συναντάμε αυτόν τον χορό σε γιορτές, γάμους, πανηγύρια κ.λ.π και χορεύεται σε ζευγάρια.

H Αθηνά Κυρούση Salvucci, ελληνοϊταλικής καταγωγής, είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας.

Από το 2020 συνεργάζεται με την βελγική ομάδα χορού Siamese Cie κάνοντας περιοδεία σε όλη την Ευρώπη ( Festival D’ Avignon, Clermont Ferrand, Bezons, Mons, Ghent, Brugge, Strasbourg, Paris, Charleroi, Marl, Metz, Luxembourg, Quimper, St Brieuc) κ.α.

Από το 2016 αρχίζει να ερευνά την κουλτούρα και την μουσική της Κάτω Ιταλίας. Η μεγάλη της αγάπη για αυτά τα ακούσματα και η παρατήρηση της θεραπευτικής διάστασης τους, την οδηγεί στην εισαγωγή στοιχείων των διάφορων χορών ταραντέλας της Κάτω Ιταλίας στα μαθήματα του σύγχρονου χορού.

Από το 2017 συνεργάζεται και προσκαλεί Ιταλούς καλλιτέχνες για την διάδοση της ταραντέλας στην Ελλάδα. Τραγουδά σε Ιταλία και Ελλάδα με Ιταλούς καλλιτέχνες και χορογραφεί με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο εμπνευσμένη από την ταραντέλα.

Με το project Tarantalma διοργανώνει συναυλίες όπου και η ίδια τραγουδάει και προσκαλεί Ιταλούς καλλιτέχνες για συναυλίες, ημερίδες, σεμινάρια ταμπουρέλλου και χορών σε όλη την Ελλάδα για την διάδοση της κατωιταλιάνικης παράδοσης.

Grikanta Live & Σεμινάριο ΤαραντέλαςΣεμινάριο Ταραντέλας

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Ώρες: 12:00 – 13:30

Κόστος: 20 €
Εγγραφές: 6944503542

Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια μουσική και θεατρική σκηνή, χώρος πολιτισμού που στεγάζεται στο ιστορικό στούντιο “Αγροτικόν” στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, και  ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Κρατήσεις: 6944503542

Τιμές εισιτηρίων

  • Γενική είσοδος: 8 €
Εκκίνηση:

11 Φεβρουαρίου 2024 20:00

Λήξη:

11 Φεβρουαρίου 2024 22:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα

GPS:

40.6107813, 22.971752