Flow – Long duration performance στον δημόσιο χώρο
Κοινοποίηση

59α Δημήτρια

Πρώτο 4ήμερο

Τοποθεσία: Νέα παραλία (δίπλα στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου)

  • Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00
  • Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00
  • Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00
  • Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00

Δεύτερο 4ήμερο

Τοποθεσία: Μπροστά στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (διασταύρωση Λεωφ. Στρατού με Αγγελάκη)

  • Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00
  • Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00
  • Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024: 16:00 – 19:00
  • Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024: 15:00 – 18:00 (λόγω αλλαγής ώρας)

Πληροφορίες

Flow – Long duration performance στον δημόσιο χώρο

Credit: Χρήστος Κυριαζίδης

Το 2023, με τη long duration performance «24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη», ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μιχαήλ, περπατώντας για 24 ώρες στον δημόσιο χώρο «σαν σκιά» σφυγμομέτρησε με το σώμα του την κοινωνική αλληλεπίδραση με το ανοίκειο, προκαλώντας αμέτρητες και ποικίλες αντιδράσεις από ένα πολύ ευρύ κοινό. Η δράση έγινε viral και άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης μιλούσαν για – και αναγνώριζαν στον δρόμο – τον «άνθρωπο σκιά».

https://vimeo.com/user171558113

Φέτος, o καλλιτέχνης και σε συνέχεια της έρευνάς του πάνω στις δυναμικές της αλληλεπίδρασης του ανθρώπινου σώματος με τον δημόσιο χώρο, συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη long duration performance FLOW, μια σωματική εξερεύνηση της διαλεκτικής έντασης ανάμεσα στο μέσα και το έξω, το ιδιωτικό και το δημόσιο.

Αυτοπεριοριζόμενος εντός μιας ανοιχτής σφαιρικής αρχιτεκτονικής δομής σε πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης, (σαν σε αντεστραμμένο panopticon), ο Μιχαήλ μετατρέπει τον εαυτό του σε έκθεμα. Ένα ζωντανό γλυπτό που κινείται σε αέναη ροή, αλλάζοντας διαρκώς, αργά αλλά σταθερά σχήμα(τα). Συνδυάζοντας την εκπαίδευσή του στη μιμοδυναμική και στο σωματικό θέατρο, τον χορό και την εμπειρία του ως μοντέλο για καλλιτέχνες, θα αφήσει το σώμα του να κινηθεί μόνο του, σαν σε ελεύθερο συνειρμό, σε καθεστώς «ολικής συμμετοχής».

Η μια κίνηση ακολουθεί την άλλη σύμφωνα με μια εσωτερική λογική χωρίς συνειδητή εμπλοκή, μπαίνοντας στο απόλυτο παρόν και σε κατάσταση ενιαίας ρευστότητας, εδώ όπου όλα ενώνονται: μέσα και έξω, πάνω και κάτω, περιβάλλον και εαυτός, στροβιλίζονται σε μια δίνη αυξανόμενης ευαλωτότητας επί του δημόσιου χώρου. Μια σωματική και πνευματική δοκιμασία καταβύθισης και ανάδυσης που εμπνέεται από την προσωκρατική φιλοσοφία και τις διαβατήριες τελετές για να μας υπενθυμίσει ότι η μόνη σταθερά στον φυσικό κόσμο, στη ζωή και στην ανθρώπινη εμπειρία είναι η διαρκής αλλαγή.

Συντελεστές

  • Σύλληψη – επιτέλεση: Αλέξανδρος Μιχαήλ
  • Σχεδιασμός παραστατικού χώρου: Φώτης Σαγώνας
  • Σχεδιασμός κοστουμιού: Μαρία Καραδελόγλου
  • Σχεδιασμός και εκτέλεση επικοινωνίας: Λία Κεσοπούλου
  • Φωτογραφία: Χρήστος Κυριαζίδης
  • Τεκμηρίωση δράσης (φωτογραφίες και βίντεο): Μηνάς Τσιτσής
  • Παραγωγή: vatiras

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε συνεργασία με το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία vatiras, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι φορέας τέχνης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Μέσα από την παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων αποσκοπεί να συνεισφέρει στον διάλογο μεταξύ των τεχνών και της κοινωνίας του σήμερα. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει τα έργα:

  • 24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη – long duration performance στο δημόσιο χώρο [σύλληψη – επιτέλεση: Αλέξανδρος Μιχαήλ, συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Ανοιχτή θεατρική σκηνή της πόλης», της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, 2023]
  • Μάσκες Νυκτός – θεατρική παράσταση [σύλληψη – σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ, συμμετοχή στο Φεστιβάλ «Ανοιχτή θεατρική σκηνή της πόλης», της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θέατρο Άνετον / Θέατρο Τ, 2024]

Αλέξανδρος Μιχαήλ, performance και installationartist – σκηνοθέτης

Σπούδασε Σύγχρονη Performance (Liveart) και Σωματικό Θέατρο στο Λονδίνο όπου έζησε 7 χρόνια συνεργαζόμενος με σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής και με το English National Opera. Από το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη δουλεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπότροφος του Ιδρύματος Robert Bosch, έχει βραβευτεί από το πρόγραμμα ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτσης, και το Διεθνές Φεστιβάλ Σωματικού Θεάτρου και Παντομίμας PANPHYS. Τιμήθηκε με Υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Queer Theatre Awards.

Συμμετείχε με ατομική performance στην Ομαδική Έκθεση AS ONE των οργανισμών ΝΕΟΝ+ΜAI (Marina Abramovic Institute). Πρόσφατα σκηνοθέτησε τις Μάσκες Νυκτός και έγινε ευρέως γνωστός με τη long duration performance 24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διοργανώσεις και χώρους όπως: Biennale Architettura 2018, La Biennale di Venezia (Βενετία), Batter sea Arts Centre (Λονδίνο), Buffer Fringe Performing Arts Festival (Λευκωσία), Macedonian Opera &Ballet (Σκόπια), Other Music Academy (Βαϊμάρη), Μουσείο Μπενάκη, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Θέατρο Αργώ (Αθήνα), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πεδίο Δράσης Κόδρα, Goethe-Institut, Θέατρο Τ, Θέατρο Άνετον, Ανοιχτή Σκηνή (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Φεστιβάλ Χορού & Χοροθεάτρου Akropoditi (Σύρος), Δη.Πε.Θε. Κοζάνης κ.α. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Vatiras.

Φώτης Σαγώνας, Εικαστικός και αρχιτέκτων

Έργα του έχουν εκτεθεί στο Museum of the City of New York, στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κ.α. Το 2012 έλαβε την υποτροφία Fulbright για εικαστικό έργο στη School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη και το 2018 το καλλιτεχνικό βραβείο ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το διάστημα 2018-2022 δίδαξε μαθήματα χωρικών αναπαραστάσεων, εικαστικών και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας που εκπροσώπησε την Ελλάδα―μέσα από το συλλογικό έργο Ξηρόμερο / Dryland ― στην 60η Διεθνή Έκθεση Τέχνης στην Biennale της Βενετίας.

Μαρία Καραδελόγλου, Σκηνογράφος – ενδυματολόγος

Αριστούχος κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με ειδίκευση Σκηνογραφία – Ενδυματολογία, έχει βραβευτεί ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού στην Prague Quadrennial 2003 – 10η Διεθνής Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής. Από το 1994 και για 10 χρόνια υπήρξε βοηθός του σκηνογράφου Απόστολου Βέττα. Από το 2011 είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Passatempo με την οποία το 2014 συν-ίδρυσε το Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», το Θεσσαλικό Θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης κ.α.

Τιμές εισιτηρίων

  • Ανοιχτή εκδήλωση
Εκκίνηση:

18 Οκτωβρίου 2024 16:00

Λήξη:

18 Οκτωβρίου 2024 19:00

+7

Περισσότερες προγραμματισμένες ημερομηνίες

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

GPS:

-

8 Προγραμματισμένες Ημερομηνίες