Αστέρω – Φίλιππος Τσαλαχούρης
Κοινοποίηση

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ώρα έναρξης: 20:30

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη Ελλάδος

Προβολή ταινίας με συνοδεία πιάνου

Πληροφορίες

Αστέρω - Φίλιππος ΤσαλαχούρηςΒωβή ταινία των αδελφών Γαζιάδη (1929), σε μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη, που θα εκτελεστεί ζωντανά στο πιάνο παράλληλα με την προβολή.

Η Αστέρω είναι ποιμενικό ειδύλλιο γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων τo 1929, η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου. Bουκολική ματιά της Ελλάδας στην αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το φακό των αδελφών Γαζιάδη. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει τόση μεγάλη επιτυχία η ταινία. Τους ρόλους απέδωσαν οι «διαπρεπέστεροι Έλληνες καλλιτέχνες», όπως γράφει η αφίσα της εποχής, οι Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης. Σεναριογράφος ανέλαβε ο Παύλος Νιρβάνας.

Η ζωντανή συνοδεία του βωβού κινηματογράφου με πιάνο ήταν για δεκαετίες η μόνη πρακτική. Προσδίδει δραματικότητα και έντονο συναισθηματισμό. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τον πιανίστα λόγω της μεγάλης διάρκειας των φιλμ και της συνεχούς συνοδείας. Δυσκολότερο, όμως, είναι η με προσοχή παρακολούθηση της ταινίας, ο ρυθμικός και δραματουργικός συγχρονισμός.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που θα συνοδεύσει ζωντανά το φιλμ στο πιάνο αναβιώνοντας την πρακτική των προβολών στην αρχή της κινηματογραφικής ιστορίας, συνέθεσε την μουσική έπειτα από παραγγελία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει την Αστέρω σε πολλά Φεστιβάλ και χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο. Ξεχωρίζει η προβολή, με την δική του συνοδεία στο πιάνο, στο Ηρώδειο κατά το Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2018.

Συντελεστές

  • Φίλιππος Τσαλαχούρης: Πιάνο

Τιμές εισιτηρίων

  • Κανονικό: 20 €, 15 €
  • Μειωμένο: 10 €

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου

  • Φοιτητές, μαθητές, παιδιά, άνεργοι, πολύτεκνοι, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).
  • Τα φοιτητικά, τα μειωμένα ή άλλα ειδικά εισιτήρια είναι έγκυρα μόνο με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ.
  • Για ανέργους απαιτείται η προσκόμιση της ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας.
  • Τα μειωμένα εισιτήρια δεν ισχύουν για φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου και για φοιτητές που φέρουν φοιτητική ταυτότητα με την ένδειξη “Δεν ισχύει”.

Προπώληση

Εκκίνηση:

13 Μαρτίου 2024 20:30

Λήξη:

13 Μαρτίου 2024 22:30

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

25ης Μαρτίου και Παραλία

GPS:

40.598346, 22.948513