Από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα
Κοινοποίηση

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
8 Σεπτεμβρίου 2023 – 31 Δεκεμβρίου 2023

Ημέρες & ώρες λειτουργίας

  • Δευτέρα: 08:30 – 16:00
  • Τρίτη: 08:30 – 16:00
  • Τετάρτη: 08:30 – 16:00
  • Πέμπτη: 08:30 – 16:00
  • Παρασκευή: 08:30 – 16:00

Τελευταία είσοδος: 15:30

Πληροφορίες

Από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώναΗ έκθεση με τίτλο: «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. Virtual Historic Sailing Ships (VHSS)», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, στο πλαίσιο της δράση “Ανοικτή Καινοτομία στον πολιτισμό”, στο οποίο συμμετέχουν το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η μελετητική – κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε.

Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους.

Η πρόταση αναδεικνύει και αποτυπώνει την ξυλοναυπηγική παράδοση των Ελλήνων, ενός από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Ελληνικού τεχνικού πολιτισμού, το οποίο δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

Η έκθεση περιλαμβάνει

Ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. Οι επισκέπτες μπορούν μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουν και να «σκαρώσουν» το δικό τους καράβι.

Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψη σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεων τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Με την ανάπτυξη «εργαστηρίου ανοικτής θέασης» (open lab) στο χώρο της έκθεσης, θα μπορεί κανείς να δει τον τρόπο κατασκευής και «αρματώματος» των ιστιοφόρων καραβιών του 19ου αιώνα μέσα από την διαδικασία του μοντελισμού, η οποία θα παρουσιάζεται ζωντανά στην έκθεση.

Έτσι, η εξοικείωση με την ναυπηγική παράδοση, που αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, γίνεται με τον πλέον άμεσο και βιωματικό τρόπο που καθιστά τη γνώση διασκεδαστική εμπειρία για όλους!

Προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πληροφορίες: 2310889840

Τιμή εισιτηρίου

Είσοδος ελεύθερη

Εκκίνηση:

29 Δεκεμβρίου 2023 08:30

Λήξη:

29 Δεκεμβρίου 2023 16:00

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Βασ. Όλγας 68

GPS:

40.610173334138, 22.952150702477