8 Σονέτα της Μαρίας Λάππα <p style="color:#d05756; font-weight="bold">ΑΚΥΡΩΣΗ</p>
Κοινοποίηση

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2024
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δημοτικό Θέατρο Κήπου
Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Ώρα έναρξης: 21:00

Ακύρωση

Η παράσταση έχει ακυρωθεί.

Πληροφορίες

8 Σονέτα της Μαρίας ΛάππαΤα 8 Σονέτα είναι μια ζωντανή εικαστική performance της Μαρίας Λάππα βασισμένη σε επιλεγμένους θυλικούς χαρακτήρες του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η γυναικεία μορφή του σαιξπηρικού σύμπαντος γίνεται η πρώτη ύλη μιας εικαστικής και διακειμενικής ανάγνωσης, όπου η μεταμόρφωση της θηλυκότητας έχει τον πρώτο λόγο.

Η καλλιτέχνης δημιουργεί ένα υβριδικό σκηνικό οικοσύστημα γλυπτικής τέχνης και ζωντανής εικαστικής επιτέλεσης με έντονο θεατρικό στοίχειο. Χρησιμοποιώντας φυσικά και οργανικά υλικά, φιλοτεχνεί ενσώματους ζωντανούς οργανισμούς που λειτουργούν ως διαβιβαστές των πολλαπλών συμβολισμών του Σαιξπηρικού λόγου.

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα κείμενων των: Σαίξπηρ, Χάινερ Μιούλερ, Έμμα Γκόλντμαν καθώς και κείμενα που γράφτηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας.

* Η παράσταση περιέχει γυμνό και είναι κατάλληλη για ανηλικους άνω των 16 ετών.

Η Μαρία Λάππα γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι διαθεματική δημιουργός, χορογράφος και καλλιτέχνης της σωματικής τέχνης.

Το ερευνητικό της βασίζεται πάνω στη σχέση που αναπτύσσουν οι παραστατικές τέχνες με την επιστήμη της ανθρωπολογίας και τις εικαστικές τέχνες.

Μετά τις σπουδές πάνω στο θέατρο συνάντησε τη Σωματική Τέχνη του Butoh, στην οποία και απέκτησε εξειδίκευση, μαθητεύοντας επί 16 συνεχόμενα έτη δίπλα σε διακεκριμένους δασκάλους του είδους, όπως ο Κο Morabushi, o Ivana Masaki, o Imre Thormann, o Atsushi Takenuchi, η Υumiko Yoshioka, o Katsura Kan, o Grigory Glazunov και η Νatalia Zhestovskaya μεταξύ άλλων.

Κάποιες από τις δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στο De Montfort University (DMU) στο Leicester UK, στα 55α Δημήτρια Θεσσαλονίκης, στο festival Off Borders – MOMuS (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη), στη 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου Συμβίωση;Symbiosis, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στην Δημοτική Πινακοθήκη του Δημου Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων.

Στην πορεία της έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Σύγχρονου Χορού, Svalbard Company (Σουηδία), ΟddDance Theater (Ρωσία), Synthesis 748 (Ελλάδα – Γαλλία).

Κατά τη διάρκεια του έργου της έχει υποστηριχθεί από φορείς και ιδρύματα πολιτισμού όπως, το Ίδρυμα ΝΕΟΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από το 2012 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της διακαλλιτεχνικής πλατφόρμας «Movement Research Project» καθώς και εκπαίδευτρια Butoh , σωματικού ανθρωπολογικού θεάτρου και ζωντανής εικαστικής τεχνης .

Τα τελευταία 3 έτη συνεργάζεται, σε ερευνητικό πλαίσιο, με τον Γάλλο-Αφρικανό Γλύπτη και Performer Οlivier de Sagazan.

Συντελεστές

  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Εικαστική Επιμέλεια: Μαρία Λάππα
  • Μετάφραση: Γιώργος Σταυριανάκης – Μαρία Λάππα
  • Επιμέλεια Κίνησης: Δέσποινα Καπουλίτσα
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Τρίμμη – Δημήτρης Φεσσάς
  • Ερμηνεύουν: Μαρία Λάππα & SOMA 404 Performance Art Group
  • Γραφιστική Επιμέλεια: MOST Design
  • Φωτογραφική Επιμέλεια: Γιώργος Σταυριανάκης
  • Video Teaser: Φανή Αράπη
  • Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Mo.Re 64 Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Αμοιβές & Εισιτήρια

Δωρεάν

Αυτό το γεγονός δεν έχει κανένα κόστος εισόδου

Τόπος Διοργάνωσης

Διεύθυνση:

Νικ. Γερμανού

GPS:

40.6259178, 22.9515164