Βασίλης Τσικάρας

Βασίλης Τσικάρας
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/11/2023

Εύα Μαρά

Της δημοσιογράφου Εύας Μαρά

Ο Πιραντελλικός “Cecé” δια χειρός του Μετρ της Θεατρικής Κωμωδίας Βασίλη Τσικάρα.

Βασίλης Τσικάρας “Το Θέατρο είναι η ζωή μου το οξυγόνο, το νερό και η τροφή μου”

Ιδιαίτερα προικισμένος, πολυσχιδής και κυρίως αυτόφωτος δημιουργός – καλλιτέχνης ή αλλιώς ο Μετρ της θεατρικής Κωμωδίας και των Ιστορικών Κινηματογραφικών Ταινιών, ο δημοφιλής, καταξιωμένος και βραβευμένος Βασίλης Τσικάρας του Θεάτρου Άρατος δυναμιτίζει με συνέπεια και όραμα επί μακρόν το πολιτιστικό “γίγνεσθαι” της χώρας μας.

Πρόσφατα μας εξέπληξε εκ νέου ευχάριστα με τη νέα του θεατρική δουλειά, τον Cecé (Τσετσέ) του Πιραντέλλο υπογράφοντας τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστώντας ο ίδιος με περισσή επιτυχία.

Βασίλης ΤσικάραςΜε τη γνωστή δαιμόνια μαεστρία του κατόρθωσε να μας μαγέψει με μια εύστοχη διασκευή του Cecé – χωρίς να αλλοιώνει διόλου την Πιραντελλική γραφή – προσθέτοντας επιλογικά μια έξτρα ανατρεπτική σκηνή φρεσκάροντας το έργο… στην εποχή του επιβεβαιώνοντας το ταλέντο ενός μεγάλου δημιουργού Τέχνης αξιώσεων.

Το θεατρικό έργο Cecè (Τσετσέ) του Ιταλού νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο αποτελεί τη νέα σας θεατρική παραγωγή με την οποία άνοιξε λίαν επιτυχώς η Αυλαία της νέας θεατρικής σεζόν του θεάτρου σας, το Θέατρο Άρατος.

Έτσι ακριβώς. Να σας πω δυο λόγια για το έργο. Ο Τσετσέ είναι ένας άνθρωπος που τον γνωρίζουν όλοι, αλλά αυτός δεν γνωρίζει κανέναν! Έτσι, τουλάχιστον λέει! Είναι αρκετά δαιμόνιος, καταφέρνει πάντα με τις γνωριμίες που έχει και το μύθο που έχει χτίσει γύρω από το όνομά του, να αποκτά χρήμα, να κάνει αμέτρητους φίλους και να γοητεύει τις γυναίκες! Ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να διαχειριστεί δύο διαφορετικούς ανθρώπους, τον Κάρλο και τη Νάντα, για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Έτσι σκαρφίζεται φανταστικές ιστορίες, αρχίζει τα ψέματα, ενώ ένας έρωτας είναι στο επίκεντρο μιας συνδυαστικής υπόθεσης. Η ανατροπή ως είθισται υπάρχει στο τέλος. Ο Τσετσέ, είναι χαρισματικός ωστόσο η δόξα και το κέρδος φαίνεται πως παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή του.

Πώς προχωρήσατε στην επιλογή του εν λόγω έργου – κωμωδίας;

Είναι από τα έργα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Πρέπει να ασχοληθείς με έναν συγγραφέα ή με το είδος που εκπροσωπεί για να αντιληφθείς τι γράφει και πώς ή γιατί το γράφει. Δεν είναι καταιγιστική κωμωδία, αλλά έχει όλα τα στοιχεία που εκφράζουν το θέατρο του Πιραντέλλο. Κωμωδία, ειρωνεία, χιούμορ, παρεξήγηση. Κι όλα μαζί κάνουν μια ιστορία τόσο…δραματική.

Ποια η κεντρική θεματική του, το δέλεαρ και η δυναμική του; Ποιο το κεντρικό μήνυμα που διαπερνά στο θεατή;

CecèΓια να απαντήσω λοιπόν, θέλω να πω πρώτα το λόγο που ανεβάζω τον Τσετσέ του Πιραντέλλο. Επισημαίνω λοιπόν πως αυτό το έργο έχει ξεκάθαρα 2 πράγματα: την τεχνική του θέατρου Πιραντέλλο (το πως γράφει ο κύριος εκφραστής του θεάτρου Γκροτέσκο) και την αναφορά στις κοινωνίες των λύκων, που ήταν και θα είναι τόσο επίκαιρες όταν το χρήμα και η δόξα αλλοτριώνει τον άνθρωπο. Για μένα ήχησε αμέσως το «καμπανάκι» του ενδιαφέροντός μου. «Τσετσέ» του Πιραντέλλο σε διασκευή Βασίλη Τσικάρα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ τον κόσμο για την στήριξη και την εμπιστοσύνη του, σε κάθε νέα μου παραγωγή!

Αν δεν απατώμαι, είναι η πρώτη φορά που επιλέγετε να ανεβάσετε ένα έργο άλλου συγγραφέα και δη ενός νομπελίστα ξένου – και όχι κάποιο νέο δικό σας… πολυγραφότατος γαρ (με 17 ήδη θεατρικά έργα).

Από το 2014 ασχολούμαι και με μεταφράσεις – διασκευές έργων. Είμαι μελετητής του θεάτρου, είμαι ένας αναζητητής – ερευνητής. Γίνεσαι καλύτερος συγγραφέας όταν διαβάζεις άλλους συγγραφείς, γίνεσαι ένας υπηρέτης του θεάτρου, όταν επαναφέρεις ή διασώζεις έργα του παρελθόντος. Με τη μελέτη του ευρωπαϊκού κυρίως θεάτρου, βρίσκομαι μπροστά σε πολύ όμορφες προκλήσεις. Θα δείτε κι άλλα διασκευασμένα έργα από μένα στο μέλλον.

Θα ακολουθήσουν νέες δικές σας παραγωγές μετά το Cecè (Τσετσέ) του Πιραντέλλο του οποίου υπογράφετε επιτυχώς τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, αλλά και πρωταγωνιστείτε;

Ναι. Έρχονται 3 νέα έργα. Αλλά θα σας μιλήσω για τα 2 από αυτά τα 3 συν μια παραγωγή που επανέρχεται για 6η χρονιά. Τον Ιανουάριο θα ανεβάσουμε στο θέατρο Αθήναιον «Το Σεξ Αρχίζει στα 40», θα ακολουθήσει ο «Κωδικός Σπασίμπα ΝΙΕΤ» ως sequel του «Κωδικός Σπασίμπα ΝΤΑ και ο «Χοντρός Παραμυθάς».

Ποια η γενική θεματολογία και η αισθητική των έργων σας;

CecéΑνθρώπινες σχέσεις, καταστάσεις, μπερδέματα και μηνύματα που απασχολούν την εποχή κατά την οποία γράφω. Οι ανθρώπινες σχέσεις, το συναισθηματικό πλαίσιο των χαρακτήρων και οι παρεξηγήσεις είναι ο καμβάς των κωμωδιών μου.

Ποια αποτελεί την αφορμή για την είσοδό σας στο θέατρο (με την πολυδιάστατη ιδιότητά σας) και δη στη θεατρική συγγραφή;

Αφορμή είναι μόνο το ταλέντο σου και εσωτερική ανάγκη που σε «πιέζει» να εκφραστείς. Το κείμενο είναι βάση για να δημιουργήσεις εικόνες τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στον κινηματογράφο.

Νιώθετε δικαιωμένος με την 25άχρονη πορεία σας στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι” της πόλης και της χώρας εκτενέστερα;

Δικαιωμένος είμαι ουσιαστικά, διότι έχω κάνει πολλά στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνον στις δικές μου δυνάμεις.

Βέβαια, αναρωτιέμαι πόσο μεγαλύτερο έργο θα μπορούσα να είχα προσφέρει, εάν υπήρξα στους ευνοημένους – επιλεγμένους του εγχώριου συστήματος!

Πόσο δύσκολη είναι η καθιέρωση ενός αυτοδύναμου καλλιτέχνη – δημιουργού σήμερα;

Θαυμάζω τους αυτοδημιούργητους ανθρώπους. Η αυτοδυναμία έρχεται μόνο μέσα από τη δουλειά. Βέβαια στην πορεία, σε προλαβαίνουν στη στροφή κι αυτοί που έχουν καλές δημόσιες σχέσεις. Εξισώνεσαι με ανθρώπους που τους προωθεί το σύστημα. Δεν παίζει ρόλο αν εσύ έχεις κάνει δέκα κι αυτοί ένα! Τελικά, ίσως, αυτό το ένα να κάνει τη διαφορά! Στην Τέχνη συναντάς τους αυτόφωτους δημιουργούς, τους ετερόφωτους δημιουργούς και τους… μπίζνεσμεν.

Πώς ανταποκριθήκατε στις δυσκολίες που ενείχε η καταξίωσή σας στο χώρο της Τέχνης σ’ ένα πλέον ανταγωνιστικό και απαιτητικό πλαίσιο;

CecéΚάθε μέρα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε και να δημιουργήσουμε σε ένα δύσκολο κι ασταθές περιβάλλον. Η Θεσσαλονίκη ζει στη σκιά της Αθήνας σε πολλά πράγματα.

Τι σημαίνει για εσάς θέατρο και ποιες οι προκλήσεις του; Ποια η γοητεία αυτού του μακρόχρονου καλλιτεχνικού σας ταξιδιού, θεατρικού και κινηματογραφικού;

Το νόημα της φράσης «θέλω να κάνω θέατρο με τους φίλους μου» είναι αυτό που με κρατάει ζωντανό σε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι. Έχω ταξιδέψει αρκετά μακριά τόσο με το θέατρο όσο και με τον κινηματογράφο και είδα τις δυσκολίες κατάματα. Η Τέχνη είναι η ζωή μου, το οξυγόνο, το νερό και η τροφή μου.

Ποια η μεγαλύτερη γι’ εσάς μαγεία; Της υποκριτικής, της Συγγραφής ή της Δημοσιογραφίας και για ποιον ιδιαίτερο λόγο;

Όλα έχουν τη μαγεία τους… μια ξεχωριστή μαγεία το κάθε ένα απ’ αυτά.

Ποιο αποτελεί το επόμενο επαγγελματικό – δημιουργικό σας βήμα ως πολυσχιδής ενεργός δημιουργός – καλλιτέχνης;

Έχω στα σκαριά 3 νέα θεατρικά έργα και 3 νέες κινηματογραφικές παραγωγές.

Εν κατακλείδι, πώς αξιολογείτε ως καταξιωμένος δημιουργός το γενικό επίπεδο της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας σήμερα;

Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι, όπως υπάρχουν σε κάθε εποχή άλλωστε. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και αξιολογικό σύστημα για να μπορεί κάποιος να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία μεγαλόπνοα σχέδια. Ο κόσμος πάντως που βλέπει θέατρο ή πάει στον κινηματογράφο & σε συναυλίες είναι δραστήριος, ζωντανός, συμμετοχικός.

Υγεία να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο…

Θερμές ευχαριστίες για τη γόνιμη, ουσιαστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή μου με το χαρισματικό δημιουργό – καλλιτέχνη ή αλλιώς το Μετρ της θεατρικής Κωμωδίας, Βασίλη Τσικάρα με αφορμή τη νέα του θεατρική επιτυχία, τον διασκευασμένο και σκηνοθετημένο από τον ίδιο Πιραντελλικό Cecé στο θέατρό του “Άρατος”.

Του ευχόμαστε ατέρμονα μακρινά επιτυχή ταξίδια στο σύμπαν της Τέχνης με τον ίδιο παλμό, σθένος, ήθος σεβασμό, συνέπεια, ταλέντο και όραμα ως ένας υποδειγματικός ακούραστος, ασυμβίβαστος αυτοδύναμος και αλώβητος υπηρέτης της!

Περισσότερα για την παράσταση Cecè