Κυριάκος Δανιηλίδης

Κυριάκος Δανιηλίδης
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/11/2023
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Κυριάκος Δανιηλίδης: Το θέατρο, η μουσική και τα εικαστικά μπορούν να γαλουχήσουν τα παιδιά χωρίς διδακτισμό.

Συμμετείχε σε δεκάδες παραστάσεις, πρόκειται για έναν έξοχο ηθοποιό και σκηνοθέτη, χαρακτηρίζεται από ευγένεια και τον συναντήσαμε να μας μιλήσει για τη νέα του δουλειά, που παρουσιάζεται αυτό τον καιρό στο Θέατρο Αθήναιον. Φυσικά και αναφερόμαστε στην παιδική παράσταση «Ταξίδι στο Χρόνο», που ουσιαστικά πήρε παράταση από… άλλο θέατρο της πόλης. Κυρίες και κύριοι ο Κυριάκος Δανιηλίδης!

Βρίσκεστε αυτό τον καιρό στο Θέατρο Αθήναιον με την Παιδική Σκηνή της Εταιρείας Θεάτρου ENIGMA και το «Ταξίδι στο Χρόνο». Μιλήστε μας για το έργο σας.

Κυριάκος ΔανιηλίδηςΤο έργο – αρχικά γραμμένο για μαριονέτες – είναι της Αναστασίας Αστερίου. Μας το εμπιστεύτηκε με πολύ χαρά και εμείς το ζωντανεύουμε στην σκηνή με ηθοποιούς αλλά και τη συμμετοχή της κούκλας (Muppet) και της κούκλας – αντικειμένου. Πρόκειται για μια διαδραστική, κυρίως, παράσταση – που περιλαμβάνει και θεατρικό παιχνίδι – διανθισμένη με πρωτότυπη μουσική & τραγούδια και την ενεργή συμμετοχή των μικρών θεατών οι οποίοι καθορίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης και των ηρώων.

«Ταξίδι στο Χρόνο», μια Θυμωμένη μάγισσα, μία μαγική σφαίρα, ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη και ένα φόρεμα ξεχασμένο σε μία σοφίτα. Τελικά η ιστορία μιας παιδικής παράστασης πόσο σημαντική μπορεί να είναι;

Τα παιδιά ταυτίζονται πολύ εύκολα με ήρωες, πρόσωπα και καταστάσεις για αυτό θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και να επικεντρωνόμαστε στο τι τους προτείνουμε εμείς ως καλλιτέχνες. Μέσα σε ποιον φανταστικό ή μη κόσμο καλούμε τους μικρούς θεατές να συμμετάσχουν.

Κυριάκος ΔανιηλίδηςΤο έργο της Αναστασίας Αστερίου αναφέρεται στη ματαιοδοξία, στην ενσυναίσθηση και στη συνεργασία. Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αξίες στις μέρες μας και πόσο πιστεύετε υπάρχουν στις ευαίσθητες ηλικίες;

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή μέσα από όλες τις μορφές τέχνης με αξίες και έννοιες γιατί το θέατρο, η μουσική, τα εικαστικά κλπ. μπορούν να γαλουχήσουν τα παιδιά χωρίς διδακτισμό.

Πρόκειται για μία ευφάνταστη, διαδραστική παράσταση για παιδιά 4 –11 χρόνων με τεχνικές κουκλοθεάτρου, εμψύχωσης αντικειμένου και θεατρικού παιχνιδιού. Πείτε μας για τις αντιδράσεις του λιλιπούτιου κοινού της Θεσσαλονίκης.

Η ανταπόκριση των παιδιών είναι ενθουσιώδης καθώς πέρα από θεατές έχουν ενεργό μέρος στο θέαμα με τη συμμετοχή τους στο θεατρικό παιχνίδι καθώς και στην εξέλιξη της δράσης του έργου. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τα παιδιά να μπαίνουν πραγματικά στον κόσμο του φανταστικού και να μεταμορφώνονται επί σκηνής.

Ταξίδι στο χρόνοΠιστεύετε πως η παράσταση θα μπορούσε να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ίσως με αλλαγή του χώρου του μουσείου; Έχετε κάτι τέτοιο στη σκέψη σας;

Η παράστασή μας είναι πολύ ευέλικτη στο να επισκεφθεί και θεατρικούς και μη θεατρικούς χώρους. Έχουμε πολλά σχέδια στο μυαλό μας αλλά προς το παρόν παραμένουμε στο Θέατρο Αθήναιον όπου μπορούν να μας επισκέπτονται σχολεία τις καθημερινές αλλά εφόσον το επιθυμούν μπορούμε κι εμείς να πηγαίνουμε στον χώρο του σχολείου για να παρουσιάσουμε την παράστασή μας!

Μιλώντας για σκέψεις… Ποια μπορεί να είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συμμετέχω στις παραστάσεις “Το όνειρο του Τόνυ” στο Θέατρο Ολύμπιον και “Έντα Γκάμπλερ” στο Θέατρο Τ και ετοιμάζουμε τη χριστουγεννιάτικη παράσταση για παιδιά με την Εταιρεία Θεάτρου Enigma.

Περισσότερα για την παράσταση “Ταξίδι στο χρόνο”