Αναστασία Αναστασούδη

Αναστασία Αναστασούδη
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/11/2023
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Αναστασία Αναστασούδη: “Θα έρθει κάποτε η ώρα που ο άνθρωπος θα λογοδοτήσει ή ακόμη και θα τιμωρηθεί για ότι κακό έχει κάνει στην φύση και τα ζώα;” 

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος παρουσιάζουν την ξεκαρδιστική κωμωδία Meatball, του Δημήτρη Φούτσια στο Θέατρο Αθήναιον. Η σκηνοθέτης Αναστασία Αναστασούδη μίλησε στο Thessaloniki City Guide για την παράσταση.

Η παράσταση «Meatball» είναι μια κωμωδία “vegan”. Μιλήστε μας για την πρωτότυπη και συνάμα τολμηρή ιστορία, όπου παρουσιάζεται μια κοινωνία στο μέλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αναστασία ΑναστασούδηΣε ένα σπίτι, χρονικά κάπου στο μέλλον, ένα ζευγάρι με vegan πεποιθήσεις παραθέτει ένα δείπνο σε ένα άλλο φιλικό ζευγάρι. Ένας νέος νόμος ισχύει. Το κράτος απαγορεύει ρητά την κατανάλωση κρέατος και μια νέα μελέτη κάνει λόγο για ίσα δικαιώματα των ζώων με τους ανθρώπους. Καθώς περνάει η ώρα, οι σχέσεις διαταράσσονται, αφού πρώτα κάποιος προδίδει την εμπιστοσύνη των άλλων. Μέσα στο σπίτι βρίσκεται ένας δαγκωμένος κεφτές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα παιχνίδι κατασκοπείας. Ο Ντέιβιντ και η Σούζαν είναι οι οικοδεσπότες που προσπαθούν να εντάξουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον τους φίλους τους Πίτερ και Άλισον. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μυηθούν σε έναν απόλυτο vegan και οικολογικό τρόπο ζωής … Συγκρούονται όμως, καθώς αποκαλύπτεται μία εκατέρωθεν υποκρισία.

Το έργο βραβεύτηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Νέων Θεατρικών Συγγραφέων (ΕΝ.ΘΕ.ΣΥ) κατά την πρώτη παρουσίασή του στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» τον Ιούλιο του 2019. Πώς αισθάνεστε για την βράβευσή σας.

Το έργο γράφτηκε από τον Δημήτρη Φούτσια, ο οποίος είναι ένας νέος και πολλές φορές βραβευμένος συγγραφέας. Προσωπικά, ως σκηνοθέτης, χαίρομαι που εργάστηκα πάνω σε ένα έργο που έχει αναγνωριστεί ως ένα κείμενο πρωτότυπο και πολύ έξυπνα γραμμένο.

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος παρουσιάζουν πολλές παραγωγές για παιδιά. Με ποια αφορμή αλλάξατε πλεύση και ανεβάζετε μία παράσταση ενηλίκων;

Αναστασία ΑναστασούδηΔεν θα έλεγα ότι αλλάξαμε πλεύση. Απλώς ότι κάνουμε, το κάνουμε με πραγματική αφοσίωση, ώστε να μας δικαιώσει η προσπάθεια. Είναι πάντα εσωτερική μας ανάγκη να ασχοληθούμε και με άλλα θεατρικά είδη. Να που ήρθε η ώρα λοιπόν.

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να παρακολουθούν καλό θέατρο;

Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι τα παιδιά να παρακολουθούν παραστάσεις που κάτι έχουν να τους προσφέρουν. Είτε αυτό είναι η καλαισθησία, είτε η ψυχαγωγία, είτε μια πρώτη επαφή με τις τέχνες. Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ότι το παιδικό θέατρο δεν είναι μόνο θέαμα, ακροβατικά και πλούσια εναλλασσόμενα σκηνικά. Είναι και άλλα πολλά. Το κείμενο της παράστασης για παιδιά είναι το άλφα και το ωμέγα. Έχει χαθεί κατά κάποιον τρόπο η αλήθεια που βγαίνει μέσα από την απλότητα.

Επιστρέφοντας στο Meatball, ποια είναι τα μηνύματα της παράστασης;

MeatballΤα μηνύματα του έργου είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα. Μπορεί η θέση εξουσίας μέσα από την χειραγώγηση να κάνει έναν άνθρωπο να αλλάξει πεποιθήσεις; Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει βασίσει την προσωπική του πορεία και ανέλιξη να παραμείνει για πάντα κρυμμένος πίσω από το πέπλο της υποκρισίας; Θα έρθει κάποτε η ώρα που ο άνθρωπος θα λογοδοτήσει ή ακόμη και θα τιμωρηθεί για ότι κακό έχει κάνει στην φύση και τα ζώα;

Η παράσταση Meatball θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα;

Προς το παρόν ξεκινάμε από την Θεσσαλονίκη, την πόλη μας κι ευχόμαστε να την αγαπήσει ο κόσμος, όπως κι εμείς. Αργότερα βλέπουμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα συνεχίσουμε πολύ δυναμικά με τα παιδικά μας και θα ετοιμάσουμε κάτι ακόμα για ενήλικες, που σίγουρα θα σας αρέσει πολύ!

Περισσότερα για την παράσταση Meatball