Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος
Κοινοποίηση
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01/03/2023
Αθανάσιος Ιορδανίδης

Του Αθανάσιου Ιορδανίδη

Αγαπητό και καλό παιδί της πόλης μας ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος και ομολογουμένως μας έλειψε πολύ η παρουσία του στα Θέατρα της Θεσσαλονίκης. Επιστρέφει δυναμικά και με μεγάλη διάθεση να μας μιλήσει για τη… βλακεία, που συναντάμε καθημερινά γύρω μας. Πριν την πρεμιέρα της νέας του Stand-up comedy συναντηθήκαμε μαζί και τα είπαμε λίγο, για τι άλλο; Για τη βλακεία, φυσικά!

Βλακεία παράσταση ο τίτλος της νέας σας Stand-up comedy. Μιλήστε μας λίγο για αυτή και για την βλακεία γενικότερα.

Είναι μια παράσταση… συλλεκτική, καθώς έχω συγκεντρώσει παρά πολλά στιγμιότυπα βλακείας, από την καθημερινότητα, την καραντίνα, τα τηλεπαιχνίδια, τις συμπεριφορές, τους διαλόγους μεταξύ μας… Και να φανταστείτε ότι έχω αφήσει απ’ έξω το… Ελληνικό δημόσιο!

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος

Πόση βλακεία μπορούμε να συναντήσουμε καθημερινά;

Άπειρη!

Πόσο καιρό ετοιμάζατε αυτή την παράσταση;

Άπειρα! Όχι λάθος βλακεία μου! Και ποιος σας είπε ότι είναι έτοιμη; Ακόμα διορθώνω φράσεις, προσπαθώντας να τα πω όπως τα σκεφτόμαστε, αλλά με περισσότερο αλατοπίπερο, χωρίς σάλτσες!

Αλήθεια, η βλακεία συνηθίζεται;

Ευθαρσώς όχι! Άλλωστε τις έχουν αποδοθεί 2 χαρακτηρισμοί: απεριόριστη και ανίκητη! Τυχαίο; Δε νομίζω!

Κατά τη γνώμη σας, οι βλάκες θα θυμώσουν βλέποντας αυτή την παράσταση ή δεν θα καταλάβουν ότι μιλάτε για αυτούς;

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας είναι η απάντηση μου! Το λέω έτσι για να μην καταλάβουν ούτε την απάντηση! Χαχαχα! Και προς θεού! Ούτε εγώ αποτελώ εξαίρεση!

Τι διαφορετικό έχει αυτή η παράσταση από τις υπόλοιπες, που έχετε κάνει;

Είναι μονοθεματική! Και αυτό από μόνο του είναι πολύ σπάνιο για παραστάσεις κωμωδίας!

Βλακεία παράσταση

Στην παράσταση θα μάθουμε τη διαφορά από τον βλάκα και τον ηλίθιο. Ο… βλαμμένος ανήκει σε άλλη κατηγορία ανθρώπου;

Βεβαίως! Και παρότι μας μπερδεύει το κοινό Β-λ , βλαμμένος είναι ο ηλίθιος που δεν καταλαβαίνει ούτε τον βλάκα, λόγω… βλ-άβης. Ξεκαθαρίζω ότι και η παράσταση και ο γράφων δεν έχουν σκοπό να θίξουν άτομα με πραγματική νοητική στέρηση! Να τα σεβόμαστε πρέπει και να τα βοηθάμε! Αυτός που παρκάρει πάνω στη ράμπα των αναπήρων είναι ΒΛΑΚΑΣ! Αυτός που δεν καταλαβαίνει την αναγκαιότητα να μην το κάνει, είναι ηλίθιος! Αυτός που και δεν το καταλαβαίνει ακόμα και όταν το έχει ακούσει, ή του το έχουν εξηγήσει δεκάδες φορές, εεεεε είναι ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ!

Μία παράσταση με ένα θέμα τη… βλακεία. Πόσο εύκολη είναι η ένταξη σε μία μονοθεματική παράσταση άλλων μικρών ιστοριών;

Πολύ εύκολη, επειδή όλες έχουν το ίδιο κοινό παρανομαστή, τη βλακεία, που είναι ατελείωτη!

Γιατί να έρθουμε να παρακολουθήσουμε μία παράσταση, που αναφέρεται στη βλακεία, ενώ τη συναντάμε καθημερινά γύρω μας;

Μα αγαπητέ μου, οι καθημερινές βλακείες που κάνουμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι, οι άλλοι, ακόμη και αυτοί που έχουν τα… πνευματικά δικαιώματα της βλακείας τους, μπορεί να σε εκνευρίσουν. Αν όμως στα διηγηθώ εγώ θα σε κάνω να γελάσεις. Και ελπίζω πολύ. Το stand up comedy ανήκει στις παραστατικές τέχνες και μάλιστα στην πιο αρχική μορφή της τέχνης που είχε την έννοια της κατασκευής. Δουλειά δηλαδή του κωμικού είναι να (ανά) κατασκευάσει ότι μας θυμώνει, μας εκνευρίζει, μας ενοχλεί, σε γέλιο. Η συνέχεια στην παράσταση. Σας ευχαριστώ πολύ.